Orban ne bo dopustil, da EU pometa s Poljsko: “Inkvizicija zoper Poljsko ne more uspeti”

Foto: epa

Madžarska podpira Poljsko, ki zavrača vmešavanje Bruslja v notranjo politiko.

Brez dvoma je, da Madžarska podpira prizadevanja Poljske, da bi razširila vladni nadzor nad svojimi sodišči kljub nasprotovanju Bruslja. Očitno je, da se Evropska unija tudi razdvaja, kar se vidi tudi po tem, da njene vzhodne članice vse bolj zavračajo vmešavanje bruseljskih velikanov z Zahoda.

Na stran Poljske je stopil madžarski premier Viktor Orban  Poljska namreč bije boj proti “inkviziciji” EU, ki želi nadzorovati pravni red na Poljskem. Orban je v svojem govoru, ki ga je imel na srečanju konservativnih voditeljev v Baile Tusnadu v Romuniji, izjavil: “Inkvizicija zoper Poljsko nikoli ne more uspeti, ker bo Madžarska uporabila vse pravne možnosti v Evropski uniji, da bo pokazala solidarnost s Poljaki.”

Tusk pa podprl protestnike …
Poljska je preoblikovala vrhovno sodišče kljub množičnim protestom proti tej spremembi in kljub grožnjam EU, da bodo temu sledile sankcije. Oba domova poljskega parlamenta sta namreč potrdila zakon, da bo pravosodni minister lahko izbiral kandidate za sodnike, vseh 25 članov sodnega sveta pa bo imenoval parlament. Tuji mediji pišejo, da bo njihov pravosodni minister imenoval predsednike vseh sodišč, v šestih mesecih pa bo lahko predsednika sodišča zamenjal, ne da bi za to navedel razlog. Vseeno pa mora dokument podpisati še poljski predsednik Andrzej Duda. Poljske demonstrante, ki so po potrditvi tega zakona protestirali na ulicah, je podprl predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, sicer nekdanji poljski premier. “Ti ljudje so na ulicah zaradi čudovite zaskrbljenosti za Poljsko, da bi postala boljša. Pozivam predsednika, naj ne prezre teh ljudi, ker je v njih le dobro,” je izjavil.

Politična elita se je obrnila proti svojim ljudem
Na signale, da se mnenja EU in njenih držav članic vse pogosteje delijo, pa je opozoril Orban, ki je podpredsednika Komisije Fransa Timmermansa, Donalda Tuska in nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza obtožil naraščajočega vmešavanja. Ob tem je navedel še anketo o volitvah, ki jo je njegova vlada naročila v 28 državah članicah EU in ki je razkrila, da evropski voditelji niso v stiku z javnostjo. Dejal je: “Ko se politična elita obrne proti svojim ljudem, vedno potrebuje inkvizitorja, ki stopi proti tistim, ki govorijo.” Kot inkvizitorja je s tem mislil podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, piše Express.

Madžarska je neodvisni borec proti EU
Orban je bil kritičen tudi do Schulza, ki je nekoč izjavil, da se morajo države, ki niso izkazale solidarnosti, soočiti s finančnimi sankcijami. Orban je sicer že večkrat opozoril na vmešavanje EU proti demokratičnim svoboščinam ter se vedno postavil na stran krivično zatiranih. Zato tudi mediji upravičeno pišejo, da se Madžarska pojavlja kot neodvisni borec proti EU, kadar se le-ta vmešava v zadeve držav članic.

M. S.

 • AlojzZ

  “Politična elita se je obrnila poti svojim ljudem”

  Nič novega. Še celo v časih, ko je bilo krščanstvo uradna vera, ta pojav ni bil nenavaden. Takrat so škofje protestirali in marsikdo je bil obglavljen,kot npr. tale Poljak:

  Sveti Stanislav
  Rodil se je leta 1030 v škofiji Krakov. Bil je škof in mučenec in je razglašen za zavetnika svoje domovine, Poljske … Kmalu se je sprl s poljskim kraljem Boleslavom II., ker temu ni nič pomenila svetost zakona in ženska čast. Veliko družin je onesrečil. Škof Stanislav ga je spoštljivo opozoril na pohujšanje. Kralj je na zunaj obljubil poboljšanje, v srcu pa je koval maščevanje … Tako je nekoč (kralj) šel za škofom, ki je maševal zunaj mesta v cerkvi sv. Mihaela, in mu sam z mečem preklal glavo, ker nihče drug ni hotel biti za krvnika. http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/B2E50AC43E589423C1256FDA001CAD80?OpenDocument

  Spoštovani gospod nadškof Stanislav Zore! Če boste še nosili glavo na vratu, potem niste nič podobni svojemu slovitemu soimenjaku!

 • Štalmajster

  A je danes svet kaj drugačen ? Mednarodni ž diktatorji izsiljujejo nacionalne države !
  https://www.youtube.com/watch?v=cWWmXrbJAYw

  • Borut Stari

   V temu, da obvladaš trg, je smisel ustanovitve EU. Nacionalnost velja le za velike.

 • totex39

  Orban je človek, ki stoji trdno na tleh in ima pravilne poglede na vso nastalo situacijo, ki se sedaj dogaja v EU. Medtem ko bruseljski kimavci ne služijo svojemu namenu.

 • Borut Stari

  Evropska unija se razdvaja njene vzhodne članice vse bolj zavračajo vmešavanje bruseljskih velikanov z Zahoda. Iz zgodovinskih dejstev vzhodne članice dobro poznajo in razumejo hegemonijo velikih in njihovo vmešavanje proti demokratičnim svoboščinam.

  • Štalmajster

   demokratičnim svoboščinam. ;-))
   Demokracija je utvara, v imenu katere nam resnični diktatorji vladajo !!

   • Borut Stari

    En teden nazaj sem napisal;”Demokracija je čuden sistem: Imaš občutek svobode hrati pa imaš zvezane roke”.

 • janez.pokoncni

  Še malo se bodo ti bruseljski pedri zajebavali pa bo šla EU v kurac.

  • samotoje

   Če je to njihov namen, so na dobri poti.

 • Štalmajster

  “Zato tudi mediji upravičeno pišejo, da se Madžarska pojavlja kot neodvisni borec proti EU” ??
  In kdo obvladuje medije ???
  https://www.youtube.com/results?search_query=who+owns+world+media

 • wtf

  Orban je zelo zmeden, zdaj sodeluje z izraelskimi židi, ravno oni učijo vse kar je kontra od krščanstva! http://glaringhypocrisy.com/wp-content/uploads/2016/06/Harry-Waton-Quote-2.png

 • šmentanamuha

  Takšna je drža pravega voditelja, ki mu je mar za svoj narod in državo. Poklon Orbanu.

 • Olga

  Nemčija je izvedla lustracijo v sodstvu (ob združitvi so zamenjali 7000 sodnikov na vzhodu države!) ! To pravico ima tudi Poljska! Bravo Orban! Kako so glasovali SDS-ovi poslanci v EU parlamentu? Če kdo, bi tudi oni morali razumeti Poljake in njihovo težnjo po demokraciji!
  Tusk je levičar in tako tudi nastopa! Levičarjem lastna država in narod nista pomembna! Na smetišče z njimi!

 • saturnsky23 saturnsky23

  Božje poslanstvo tale Orban. Ko bi mi imeli nekaj podobnega, a imamo šlevo na vladi.Tale Cmerar, mini diktatorček, otroškega videza, ki vodi diktaturo samo proti Slovenstvu, navzven deluje otroško, nebogljeno, (migranti, Hrvaška), je pravi karcinom v pravem trenutku, za nock- dawn tega, ubogega naroda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!