Ostre besede Severne Koreje so se omehčale, a možnosti grozljive vojne z ZDA ostajajo odprte

Foto: epa

Vojaško spopadanje s Severno Korejo bi bilo grozno, a možnost ostaja odprta. Kim Džong Un je načrte, da bi napadel ameriško ozemlje Gvam, odložil. Trump njegovo odločitev pozdravlja.

Napetosti, ki so se pojavile med ZDA in Severno Korejo, zatem ko je Pjongjang pospešil postopek testiranja svojih raket, se niso povsem končale. Trump je sever opozoril, da se bo z njimi soočil z ”ognjem in besom”, medtem ko je Pjongjang grozil, da bo napadel ameriško ozemlje Gvam. Ostre besede prejšnjega tedna so se do danes zmehčale, saj je vodja Severne Koreje Kim Džong Un odložil načrte, ki jih je imel z Gvamom.

Foto: Twitter

ZDA kljub temu ne spijo mirno in še naprej kujejo vojaške načrte
Glavni ameriški strateg Bele hiše Steve Bannon je v sredo za The American Prospect dejal, da za odlog ne more biti nobene vojaške rešitve: ”Dokler nekdo ne reši dela enačbe, iz katerega je razvidno, da 10 milijonov ljudi v Seulu ne umre v prvih 30 minutah od običajnega orožja, ne vem, o čem govorite, tukaj ni vojaške rešitve. Držijo nas v pesti.”

Gen Joseph Dunford, predsednik ameriškega združenja načelnikov, se je strinjal, da bo njihova ”vojaška rešitev” grozna, ob tem pa je povedal: ”To, kar je nesprejemljivo, ni možnost vojaškega poseganja v dogajanje. Veliko bolj nepredstavljivo je omogočanje (severnokorejskemu voditelju Kimu Džongu Unu), da razvije balistične rakete z jedrsko ”bojno glavo”, ki bi lahko ogrozila ZDA in ostale.” Predsednik Trump naj bi Dunfordu in ostalim naročil, naj razvijejo verodostojne in uspešno delujoče vojaške načrte.

Foto: epa

Tudi Kitajska končno ukrepa
Kitajski vojaški uradnik, ki se je srečal z Genom Dunfordom, je povedal, da je treba izključiti vse predvidene vojaške akcije in da je dialog edina možnost, kot poroča tudi kitajsko obrambno ministrstvo. Kitajska je na tistem območju edina in glavna zaveznica ZDA. Te so jo kritizirale, ker naj ne bi storila dovolj, da bi lahko obvladala situacijo s Severno Korejo, a so iz Pekinga sporočili, da so v skladu z novimi sankcijami ZN začeli ustavljati železo, železovo rudo in morske proizvode, ki so prihajali iz Severne Koreje.

A. L.

 • Hun

  ZDA je itak zgubila vse vojne…ene kmecke upornike vietkongovce niso mogl z “najmodernejsim” orozjem podredit..bodo pa s.korejce

  • Olga

   Dajte no! Slovenski komunistični revolucionarji so osvobodili Evropo in svet… Ste primeren za direktorja urada za neumnosti!

  • Bob

   Ce bi US izgubile res vse vojne bi ti kar tanko piskal,malo si osvezi zgodovino!

   • Hun

    hahahahahahahaha

  • xtc

   Rusi niso mogli umiriti napol gole inbose Afgane in so na koncu sami bežali goli in bosi.V Korejski vojni pa je MacArthur z genialno potezo razsul komunistično vojsko in zakoličil mejo,čeprav so jih komunisti potisnili že do juga.

 • Olga

  Vse palčke je treba spraviti z oblasti, pa bo mir! Vsi so zakompleksani, z občutkom večvrednosti, nenadomestljivosti in brez moralnega kompasa!

 • FUCK COMMUNISM

  Mali zavaljeni komunajzarski prasic se je ocitno posral. Tako kot vsak komunajzar!

 • Morala

  Sem rekla, da ne bo upal…je prav, da mu nekdo zapre njegov dolg jezik…trenja so bila in vedno bodo…

 • macon

  Korejske debile je najbolje ignorirati, ne pa jim povečevati kredibilnosti. Otok je Guam in ne Gvam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!