Švedska policija z novim programom opušča preiskavo resnih kriminalnih dejanj

Foto: EPA.

Na Švedskem je policija pričela s t. i. projektom Alcatraz, kar pomeni, da bodo policisti preiskovali več prometnih prekrškov v primerjavi z drugimi delikti. Švedska policija namreč iz leta v leto manj uspešno rešuje kriminalna dejanja, kar postaja prava sramota za šefa tamkajšnje nacionalne policije, Dana Eliassona, ki se zato opravičeno boji za svojo službo. S projektom Alcatraz bo policija skušala dvigniti odstotek uspešno rešenih kriminalnih dejanj, kritiki pa policiji očitajo, da gre samo za zavajanje javnosti, saj se bodo možje postave osredotočali na preproste delikte, kot je posedovanje drog, prometne prekrške in pranje denarja.

“Edini razlog tega projekta je, da se javnosti naslednje leto razkrijejo pozitivne številke, da šef nacionalne policije Dan Eliasson ne bi izgubil službe,” je za DN povedal anonimni švedski preiskovalec. Številni policisti so v zadnjih dneh izrazili svoje nestrinjanje s politiko svojega šefa, saj veliko večino najbolj resnih kriminalnih dejanj sploh ne preiskujejo več. Edino, kar se ni spremenilo, so preiskave umorov.

Policistka Sofia, ki je v službi na lokalni policijski postaji v Stockholmu, je za DN povedala, da je vse več načrtovanih policijskih intervencij namerno ustavljenih, policisti pa so poklicani k reševanju manj zahtevnih problemov, da bi javnosti prikrili vse večjo nesposobnost policistov pri reševanju kriminala. Tako je v Stockholmu iz leta v leto več žeparjev, ki izvajajo ulične rope, a se policija s tem ne ukvarja več.

Da bi policija dosegla svoj začrtani cilj, povečati odstotek uspešno rešenih primerov, je postala zelo kreativna, k čemur jo spodbuja tudi njeno vodstvo. Primer: ko policisti zasežejo 30 sadik konoplje, je lahko vsaka sadika obravnavana kot posamezno kriminalno dejanje nedovoljenega posedovanja drog.

Statistike na Švedskem sicer kažejo, da so samo lani v tej skandinavski državi obravnavali 170 tisoč kriminalnih dejanj, kar je predstavljajo 4,4-odsoten dvig v primerjavi z letom poprej, hkrati pa se je število uspešno rešenih primerov (19 tisoč lani) v primerjavi z letom 2015 zmanjšalo za 6,3 odstotka.

Policija se zdaj boji, da bo nova politika njihovega vodstva v resnici vodila v še hitrejšo rast kriminala na Švedskem.

T. F.

 • AlojzZ

  Švedska je padla in kakšen hrup pri tem povzroča, je nepomembno.

  • Novakec1

   Zdej bo pa €U med dvema ognjema, hebena iz severa in juga.

 • Novakec1

  Že precej nazaj sem napisu da bodo pri nas kozjejebce zaposlil v policiji redarstvu. Čistokrvni “šved” poleg bjonde.

 • Slovenec 33

  Poglejte fotografijo.
  Kaj pa lahko takale dva preiskujeta.
  Kar je več kot prekoračena hitrost, vožnja preko dvojne črte, nepripet pas in mobitel v roki, je zanju nedoumljivo.

  Proti svojim pa ja ne bosta nastopala in bomo zato na švedskem imeli svete krave in kočevske medvede, ki bodo nedotakljivi..

 • totex39

  Smo že ugotovili, Švedom ni več pomoči, kmalu bodo vsi oblečeni v arabske “rjuhe”, domačini koliko jih bo še ostalo bodo pa njihovi sužnji, evropska civilizacija pa se bo pomaknila 200 let nazaj.

 • xtc

  Vse to pelje v to ;da bo narod vzel pravico v svoje roke:

  • bojan

   Komaj čakam … pucat je že zdaj treba začet …

  • TomTom

   Dvomim. Povprečen Šved je postal pomehkužena, brezjajčna in opranoglava senca nekoč “alfa” nacije. Ta stari so prestari, mladi so pa samo izboljšana (beri: bolj pomehkužena) verzija svojih zabluzenih staršev. Kdo bo vzel pravico v svoje roke?

 • TomTom

  Dol mi visi za Švedsko in Švede. Če so pač neumni in če se ne znajo odzvati na nevarnosti svojega okolja, si tako kot je v zakonu narave, zaslužijo izumrtje.

 • RATATA

  Tegale švedskega policista imam na sumu, da ne zna smučat.

  • samsara

   Je pa zato barvno obogatil pusto švedsko populacijo.

 • Morala

  Tudi meni je vseeno za Švede, doma imamo svoje probleme!! Kaj pa dela Šved na obisku v Sloveniji? Upam, da ne bo Cerarju svetoval kakšnih neumnosti!?

  • totex39

   Cerarček ga je peljal na Celjski grad, mogoče mu je punudil pomoč.

   • dež

    Ta dva lepo pašeta skupaj, sta se zagotovo za rokce držala. Peace, ljubav, bog.

 • Olga

  Enakost pred zakonom je človekova pravica! Policija in sodstvo, ki ne funkcionirata, predstavljata rak za sodobno družbo! Se bomo šli zob za zob?

 • samsara

  Glavo v pesek kot noji in problemi ne bodo več obstajali.
  Smo jih vsi precenjeali te Švede.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!