Papež blagoslavlja Slovenijo in razveseljuje mlade v Krakovu

Foto: epa

Papež je včeraj popoldne letel na Poljsko tudi prek Slovenije. V telegramu predsedniku Borutu Pahorju je zapisal, da nad naš narod kliče obilje Božjega blagoslova. Na Poljskem so ga z veseljem pričakali katoličani vseh starosti, še posebno mladi, ki so prišli v Krakov na Svetovni dan mladih.

Papež Frančišek je začel svoje 15. mednarodno potovanje. Na krakovskem letališču Janeza Pavla II. so ga navdušeno pozdravile množice Poljakov. Kar 75 odstotkov jih je aktivnih katoličanov, zato ni nič nenavadnega, da je papež v svojem nagovoru oblastem na Vavelskem gradu spregovoril o poljski narodni identiteti. Poudaril je, da ima civilizacija v krščanstvu trdne korenine.

»Zavest o identiteti je nujna pri povezovanju narodne skupnosti na temelju svoje človeške, družbene, politične in verske dediščine. Le tako je možno navdihovati družbo in kulturo ter ju ohranjati zvesti izročilu, hkrati pa odpreti prenovi in prihodnosti,« je dejal papež in ob tem spomnil na 1050. obletnico krsta Poljske, ki gotovo predstavlja pomemben datum narodne enotnosti.

Svet je v vojni, vendar ne verski
Kot običajno je papež na letalu kratko pozdravil tudi novinarje. Komentiral je barbarski umor župnika Hamela v Franciji in dejal, da je svet v vojni, vendar ne verski, ampak vojni interesov, vojni za denar, in naravne vire. Poudaril je, da vsa verstva želijo mir, vojno pa želijo drugi, poroča BBC.

Telegram papeža Frančiška Sloveniji
»Ko vstopam v slovenski zračni prostor med svojim potovanjem na Poljsko, pošiljam prisrčne pozdrave Vaši ekscelenci in vašim sodržavljanom ter kličem nad narod obilje Božjega blagoslova.« Takšna je bila vsebina telegrama, ki ga je papež Frančišek nad Slovenijo poslal predsedniku Pahorju v Ljubljano, poroča Radio Vatikan.

Pojav migracij zahteva modrost in usmiljenje
Kar nekaj besed je papež namenil tudi perečim migracijam in mednarodno skupnost pozval k sodelovanju pri iskanju rešitev za konfliktna in vojna območja. Poljake je nagovoril, naj sprejmejo vse, ki bežijo zaradi vojn in lakote ter naj bodo solidarni. Pojav migracij po njegovem zahteva “dodatno modrost in usmiljenje za premagovanje strahov”. Poljska vlada je namreč zavrnila sprejem beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so muslimanske vere.

Papeža so na Poljskem pričakali tudi najmlajši (foto: epa)

Papeža so na Poljskem pričakali tudi najmlajši (foto: epa)

Za družine in politiko, ki jih spoštuje ter neguje
»Življenje je treba vedno sprejeti in zaščititi – oboje: sprejeti in zaščititi – od spočetja do naravne smrti. Vsi smo poklicani, da življenje spoštujemo in ga varujemo. Na drugi strani pa so tudi država, Cerkev in družba odgovorni, da spremljajo in konkretno pomagajo vsakomur v stiski, tako da otroka ne bi nikoli doživljali kot breme, ampak kot dar”, je poudaril Frančišek.

 

 

Velik pomen povezanosti mladih s starimi starši
Ko je govoril o mladih, je Frančišek dejal, da je zelo pomembna njihova povezanost s starimi starši, saj jim le ti prenašajo vero. Opozoril je še na malikovanju denarja, saj je danes (skoraj) vse mogoče kupiti ali prodati. Ko se približamo ljudem, moramo biti osvobojeni tega malikovanja, je prepričan Frančišek.

Vesna Vilčnik

 • xtc

  Ja res blagoslov::::::::::
  Pahor in levaki;hvala lepa zanj:

 • Caetano

  V svetu je vojna zaradi interesov, denarja, surovin pravi papez, vse religije pa da hocejo mir. S to trditvijo se prikriva resnica.

  Papezev kritik kardinal Burke je pred par dnevi jasno povedal, da islam ni le religija, ampak nacin vladanja. Da so muslimani dolzni podpirati seriat in ga tudi uveljaviti, ko dosezejo v neki dezeli vecino. To tisti t.i. zmerni. Sedanji jihad radikalcev pa je vzporejal z invazijo turskih kalifov na Evropo.

  Ne vem kako gre skupaj zagovarjanje zivljenja in hkrati odpiranje vrat jihadisticnemu terorizmu?! No, sem preprican, da tudi sam Bog tega ne ve. To so podobna protislovja, kot jih navajajo evrop. politiki od levega Hollanda, do demokrscanske Merklove.

  • avtohtoni neandartalec

   Sicer tisočkrat prežvečena tema, ampak kaj je res s tem verskim hujskaštvom, kako lahko ideologija danes sploh še vpliva, v taki konkurenci različnosti, kot se razvija vzporedno z imformacijskimi omrežji.
   Ne bi rekel, da sovražne manipulacije ni več, v zahodnem svetu je postala predvsem izredno subtilna, spomnimo se vojaške propagande iz 80′, ko so svet preplavili satelitski krožniki in globalna TV, kako so nas pripravili na moderni imperializem, ne da bi religijo sploh kdo omenjal. Moralno izhodišče je predstavljal prepad med civilizacijami, naenkrat smo se zavedli, da ne verjamemo več v čudeže, duhove in pošasti, na tretji svet smo začeli gledati kot na primitivne domorodce, ki se kregajo zaradi mistike in pravljic, medtem ko je znal edino zahod objektivno in racoonalno oceniti situacijo. Ampak muslimanski verski fanatiki delajo popolnoma isto, ogroženost vitalnih interesov svojih skupnosti razlagajo kot pravičniško in poštenjakarsko dolžnost, ki jo civilna država ne razume, zato ljudem pomagajo razsvetljeni duhovni posamezniki, ki poznajo preproste tradicije in niso odvisni od korupcije. Prevedimo to v CNN jezik, kaj pa nam je drugo prodajala vojaška propaganda, kot da nekdo ve več kot civilna družba in bodo veliki fantje sami hitro naredili red. Naenkrat smo se spet znašli sredi ideoloških konfliktov, za katere smo od NOB naprej verjeli, da ne obstajajo več, medtem ko je realnost hladne vojne in kataklizmičnega atomskega uničenja preprosto izpuhtela v nič, skupaj z Berlinskim zidom. Ampak v resnici ke svet še vedno isti, pred jedrsko vojno ni varen nihče, pozabi Alaha, kakšen Jehova neki, če se orožje enkrat sproži, je bilo vse zaman. In, če velike vojne ne bo več, zakaj se svet ne organizira bolje, zakaj vsi ti premiki in maltretiranje malih ljudi, zgleda edino religija še zna strezniti ljudi. Lahko bi recimo združili muslimanske, judovske in krščanske tradicije in oblikovali nove enotne etične temelje, itak vse tri velike religije verjamejo v istega Boga, potem ne bi bilo več treba neprestano braniti večno ogroženo katolištvo in bi lahko končno nehali štancati težko oborožitev.

 • avtohtoni neandartalec

  Sem prijetno presenečen, nisem opazil nobenih bojnih bobnov in trompet, papež ni nikogar obsodil in dela točno tisto kar je njegovo poslanstvo, oznanja evangelij, opozarja na čudež pojava življenja in na malikovanje lažnih vrednot, to se mi zdi dovolj za povprečnega duha, da se zamisli nad svetom in začuti duhovno vez, ki daje življenju smisel.
  Je pa res tudi, da Italijani kontrolirajo nebo nad Slovenijo, papež verjetno ne leti v potniški klasi, če bo kaj padlo na Slovenijo, bo to njihova odgovornost, mi lahko samo nemočno gledamo v luft in si svoje mislimo. Redko pade iz neba kaj dobrega, ampak pustimo se presenetiti, mogoče nas bo zadel meteorit iz zlata ali kaj takega.

  Papež Frančišek se mi zdi vse kar Janez Pavel ni bil, čeprav je bil Poljak.

 • samsara

  Kdo še ploska in evforično vpije v podporo temu zagovorniku in podporniku invazije muslimanskih hord na Evropo?
  Kdo ga sploh še posluša?
  Dober znak je, da je bilo zombijev ob njem precej manj od pričakovanega števila.

 • samsara

  “Svet je v vojni, vendar ne verski”

  Tudi teh je bilo kar nekaj v zgodovini, kajne Francelj?
  Se je imel JP II. za kaj opravičevat človeštvu, v imenu krščanstva. Štejem mu v dobro, da je to storil.

 • antimur

  Za RTV je to nepomembna novica, bolj pomemben je za njih pederski film, ki so ga predvajali zvečer, na Odmevih pa je originalna hanzijevka gostila živčnega in FDVjevsko usmerjenega analitika Štrbenka. Globoko je zabredla v rdeči gnoj ta levofašistična ropotarnica, sama se ne bo rešila iz te greznice, ji bomo morali pomagati in to s kakšnim kmečkim orodjem.

 • samsara

  “Pojav migracij zahteva modrost in usmiljenje”

  Papež in Merklova, dva velika generatorja megle…

 • Slovenka

  Čudim se, da ga Poljaki prenašajo. Tijek zagovarja naval zapečenih v Evropo, Poljska pa se – na srečo Evrope – ravno proti temu bori. Take bedarije si upa psevdo-Frančišek kvasiti v državi, ki je krvavela in zaslovela v boju proti Turkom. Evropska zgodovina bi bila danes bistveno drugačna, če Poljaki pod Janom Sobieskim ne bi ubranili Dunaja 1683. Sobieskemu naj sveti nebeška luč, sedanji papež pa si zasluži brco v rit. Kako si sploh v družbo odličnih ljudi, kot so Poljaki.

  • pokvarjeniSvet

   Naj gre to pridigat na bližnji Vzhod, če si upa.

   če je ta papež toliko za sočutje in proti nasilju zakaj ne obsodi ameriške politike ki so zbombadirali Bližnji Vzhod in severno Afriko, pobili veliko ljudi in vse destabilizirali….ti so krivci za veliko problemov od tam doli.

  • pokvarjeniSvet

   Jan Sobieski in Vlad Tepeš sta dva Velika Junaka, prava dva Evropska moška, ki sta zaslužna da je Evropa obstala. Z zahvalo in to kako večina Evropejcev ceni to se sedaj poslužuje kulturnega marksizma, liberalizma, pomehkuženja, multikulti, istospolno usmerjenost…itd…vse da je Evropski moški pomehkužen in pičkast in sprejema te muslimani kot svoje gospodarje.

   Sedaj v zahvalo tem Junakom ki so ubranili Evropo pred temi islamski barbari se poslužujemo zadev in komande ki nam jo dajejejo ti talmudovci, ki sovražijo Evropo in krščanstvo zato tudi pomagajo tem islamskim barbarom da nas uničijo od znotraj.

   • plamen100

    Točno tako!

  • plamen100

   ++++++++++++++++++++++++++ Točno tako, ful lepo napisano!!!

 • beliverni

  Lažni preroki….nič drugačni od farizejev v času Jezusa.

 • črnaovca

  Papežev blagoslov in Putinov obisk skoraj hkrati to se bo sigurno izcimilo nekaj dobrega

 • Artur

  “Ein volk, ein reich, ein fuhrer, ein NWO religion ” WAKE UP PEOPLE !
  https://www.youtube.com/watch?v=3SkYgJ1ijVc
  https://www.youtube.com/watch?v=bHTUhlKFBws

 • garfi

  blagoslov, ki izgleda kot prekletstvo

 • plamen100

  An je Antikrist, ki ga že nekaj časa napovedujejo, ne pa papež!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!