Papež začenja večdnevni obisk po razklanem in versko mešanem Kavkazu

Foto: epa

Papež Frančišek nadaljuje obisk po politično razklanem in versko mešanem Kavkazu, kjer bo še naprej pozival k miru. Danes pričenja apostolsko potovanje po Gruziji, do konca tedna pa bo obiskal še Azerbajdžan. 

Katoličani na Kavkazu predstavljajo le 2,5 odstotka prebivalstva v večinsko pravoslavni Gruziji in zgolj 0,01 odstotka prebivalstva v muslimanskem in z nafto ter zemeljskim plinom bogatem Azerbajdžanu.

Papež se bo v Gruziji sešel s patriarhom Ilijo II. – duhovnim vodjem tamkajšnje pravoslavne cerkve ter s pripadniki asirske in kaldejske katoliške skupnosti, s katerimi bo molil za mir v Iraku in Siriji.

Krščanstvo so sprejeli leta 317
V soboto bo daroval mašo v gruzijski prestolnici Tbilisiju in se srečal z lokalno katoliško duhovščino ter obiskal center za pomoč invalidom, ki ga upravljajo katoliški misijonarji. Prav tako bo še obiskal znamenito katedralo Svetichoveli iz 11. stoletja v kraju Mcheta, kjer so Gruzijci leta 317 sprejeli krščanstvo.

Enodnevni obisk bo papež nato opravil še v Azerbajdžanu, kjer vlada diktator Ilham Alijev.

Območje redno pretresajo spori
To je Frančiškovo že šestnajsto mednarodno potovanje, ki sledi junijskemu obisku Armenije. Papež je sicer želel obiskati vse kavkaške države, vendar so njegov namen preprečile napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom glede Gorskega Karabaha.

M. P., STA