Paranoja v Kremlju: Rusija se mrzlično pripravlja na stoletnico oktobrske revolucije, ki je usodno zaznamovala svet, a ker se Putin boji vstajnikov, državne proslave ne bo

Foto: RT. Sto let oktobrske revolucije. Po Gregorijanskem koledarju bo obletnica prihodnji teden, 7. novembra.

Sto let kasneje in po približno 100 milijonih zabeleženih žrtev se približujemo enemu izmed najbolj grozljivih jubilejev v zgodovini človeštva. Prihodnji teden, 7. novembra, bo namreč minilo natanko sto let od takrat, ko so boljševiki, takrat malo poznana sekta, z revolucijo zavzeli Petrograd. Že od samega začetka je bilo jasno, da jim nihče ne bo kos, saj je bila tedanja socialno-demokratska vlada, ki je samo osem mesecev prej od carja prevzela oblast, brez prave politične in vojaške moči, da bi se uprla. Njen vodja, Aleksander Kerenski, je bil med prvimi, ki so zapustili mesto. Anekdote danes pričajo, da je pobegnil kar v avtomobilu znamke Renault, ki si ga je sposodil od ameriškega veleposlaništva. Tako imenovana oktobrska oz. “rdeča revolucija” je usodno zaznamovala 20. stoletje. Rusija, pozneje Sovjetska zveza, je postala glavna izvoznica komunizma na svetu, krvavega in totalitarnega režima, v katerem še danes ostajajo ukleščene številne države. Kljub vsem svojim zločinom pa ima komunizem, podobno kot fašizem, še danes svoje sledilce, ki prisegajo k zločinski ideologiji. A komunizma se še vedno, tudi v Sloveniji, ne obsoja dovolj. Tako imamo tudi pri nas stranke, ki odkrito prisegajo k režimu in si ga celo javno želijo uvoziti nazaj namesto demokracije.

Sovjetski zgodovinarji ocenjujejo, da so boljševiki obkolili Zimski dvorec, kjer se je zadrževal preostanek kerenskove vlade, kjer so bili na smrt sestradani, jedli niso več dni, nihče med njimi ni imel ne volje, ne moči, da bi se upiral revolucionarjem. Spet drugi ocenjujejo, da so moč boljševikov podcenili in da nihče ni verjel, da lahko zavzamejo celotno Rusijo. Pa so jo. Ko so zavzeli nekaj največjih mest v evropskem delu Rusije,  je bilo že zdavnaj prepozno za kakršnokoli protirevolucijo.

Ruse so si Evropejci že v 19. stoletju predstavljali kot narod, ki je bil tesno povezan z revolucionarnimi težnjami in gibanji ter političnim terorizmom. Množice ruskih anarhistov in intelektualcev so bežale v zahodne evropske države in so polnile kavarne velikih evropskih mest. V tistem času so v Rusiji večkrat poskušali izvesti atentat na carja (včasih so bili v prizadevanjih celo uspešni), načrtovali so velike teroristične napade in se združevali v podzemnih omrežjih. Šlo je predvsem za z zakonom prepovedane skupine in stranke.

Kar je bolj zanimivo, domala celotna ruska kulturna dediščina v 19. stoletju je pristala v rokah upornikov. Eden največjih ruskih poetov vseh časov, Aleksander Puškin, je podpiral uporniška gibanja. Fjodora Dostojevskega so celo obsodili na smrt zaradi sodelovanja z revolucionarnimi krogi, Lev Tolstoj pa je bil eden izmed najglasnejših kritikov takratnega carskega režima in cerkve. Njegova dela so bila tako radikalna, da bi bila v današnji Rusiji skoraj zagotovo prepovedana.

Boljševiki so komunizem “prodajali” kot odrešitev za skupno dobro, a so revščino in bedo še poglobili. (Foto: epa)

Demokracija v Rusiji zdržala samo dobrega pol leta
Ko se je revolucija v Rusiji leta 1917 naposled zgodila, je demokracija vzdržala nekaj več kot pol leta, od februarja do oktobra. Potem je sledil puč, s katerim so na oblast prišli boljševiki in ustanovili totalitarni sistem. Revolucija se je izrodila do te mere, da je radikalna ideja o svobodno razmišljujočih ljudeh vodila v represijo in državo kulta. Ulice, trge in mesta so poimenovali po revolucionarjih, toda v resnici Sovjeti sploh niso mogli in smeli razmišljati o revoluciji, še manj pa dvomiti v pravilnost odločitev komunistične partije. Režim, ki je revolucijo predstavljal kot nekaj dobrega, je dobesedno fizično uničil možnost kritičnega razmišljanja med ljudmi in upora.

Tudi po padcu Sovjetske zveze Rusi niso prav dolgo dihali zrak svobode. Danes, 100 let po revoluciji, se namreč država nevarno vrača na stara pota. Rusija znova trpi zaradi gospodarske krize, aktualna oblast pa si podporo med lokalnim prebivalstvom veča z umetnim ustvarjanjem zunanjih sovražnikov. Tako kot pred sto leti se ljudje vse bolj ukvarjajo s svojimi težavami, Duma ne počne ničesar, sodišča niso neodvisna, vlada pa učinkovito izrablja svojo moč za cenzuro, propagando in tajno policijo.

Foto: STA. Ruski predsednik Vladimir Putin se boji vstajnikov.

Vladimir Putin vlada kot ruski car
Vladavina Vladimirja Putina pa se vendarle zdi bolj podobna carski kot sovjetski. Sovjetska kolektivna vlada namreč ne obstaja, ni močne državne stranke z jasno ideologijo in ni močnih represivnih aparatov. Ampak podobno kot v monarhiji, Putinu sistem danes omogoča birokratsko aristokracijo, ki ima vso svobodo pri prerazporejanju visokih položajev in državnih bank ter korporacij med svoje družinske člane. Razlika je samo v tem, tako otoški mediji, da Putin nima sina, ki bi ga nasledil na čelu države (kar velja za njegova prijatelja, beloruskega in azerbajdžanskega diktatorja).

Danes je ruski narod še vedno razdeljen glede svoje preteklosti oziroma glede dogodkov iz leta 1917. Aristokrati menijo, da je bila dežela zaradi komunističnega vzpona uničena za vse čase, mladi komunisti so polni revolucionarne retorike, pripadajo pa stranki, ki jo Vladimir Putin sovraži. Spet tretji trdijo, da se lahko najdejo v idejah takratnih terorističnih intelektualcev. Razlike med omenjenimi skupinami zgovorno kažejo, da se Rusija nikakor ne more zediniti glede tega, kaj se je zgodilo pred natanko stotimi leti.

Foto: EPA. Rusija se ne more poenotiti okrog tega, kaj se ji je zgodilo pred natanko 100 leti.

Tako kot v Jugoslaviji tudi v Rusiji nostalgija v porastu
Več kot dve desetletji po razpadu Sovjetske zveze je, podobno kot v republikah nekdanje Jugoslavije, nostalgija v visokem porastu. Tisti, ki so bili premladi, da bi se spomnili življenja v komunističnem režimu (ali pa takrat sploh še niso bili rojeni), ta režim vidijo kot veliko silo, ki je nekaj pomenila v svetu. Za druge, ki so živeli v času Sovjetske zveze, pa so spomini na režim izjemno grenki, saj se spominjajo predvsem represije in verskega preganjanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin ni naklonjen proslavljanju oktobrske revolucije. Tudi zato, ker se Rusi ne morejo poenotiti, kdo so bili heroji in kdo sovražniki, nasploh pa je v Kremlju že dalj časa čutiti paranojo pred revolucijami. Putin je zato že lani dejal, naj se obletnica prepusti t. i. ekspertom. Z drugimi besedami, v teh dneh zgodovinarji organizirajo konference, muzeji vabijo na ogled ekshibicij, televizije pa vrtijo dokumentarne filme.

A prihodnji teden, 7. novembra po modernem gregorijanskem koledarju, v Rusiji ne bo nobene uradne državne proslave. Nekatere komemoracije pa ljudje organizirajo kar sami; tako zadnjih v 24 urah množica ljudi pred poslopjem nekdanjega KGB prebira imena vseh žrtev krvave komunistične revolucije in sovjetske represije.

L. S.

 • dr Janez Sveti

  Paranoja v Kremlju???
  A v Nova24tv vse objavite, kar vam Ameriške tajne službe ukažejo? Dajte kaj sami napisat.saj ni tako težko. Te objave so preveč neumne, da bi jih Slovenci, i poznajo zgodovino in dogajanje v Rusiji lahko sprejeli.
  DR Janez Sveti Kremelj

  • komar marko

   a si mislil na obletnico TRGA NEBEŠKEGA MIRU?

   • Krtača 20

    Meni je bolj pri srcu Vegas shootings kjer svoji streljajo po svojih…

 • Krtača 20

  Ehhhh za petnajstletnike farbat bo a ne Nova?

 • Anton

  100 miljonov žrtev je res zavidanja vredna zgodovina.

 • antimur

  Zanima me, če bo v Sloveniji od strani kučanistov tudi kakšna proslava na čast oktoberske revolucije. V kolikor bo, se bo v sprednje vrste zopet nagnetla svojat najnižje vrste, od Kučana, Jankovića, Cerarja, predstavnika zombijev Turnška in Stanovnika, Brgleza, Bratušca pa se bo s svojim prečudovitim glasom drla kot sraka, njihov izbrani repertoar bandera rosa in internacionalo, rtv bo poskrbela za celodnevno snemanje in ponavljanje proslave v nedogled. Erjavec bo skakal od mikrofona do mikrofona in zagotavljal upokojencem, da so edina stranka, ki se za njih bori in da je kot zunanji minister ogromno naredil za Slovenijo, ne samo zagonil ozemlja in morja, saj je poskrbel za dobre odnose z Rusi in “Lavlovom”, ter da mu je kar trinajstkrat uspelo priti v Rusijo, medtem, ko z zahodom ni imel stikov. Takšna je dandanes realnost v Sloveniji, zato ni čas, da bi slavili neko davno zločinsko revolucijo, ampak je čas za novo, predvsem takšno, da opravimo s častilci te zločinske revolucije za vekomaj.

 • Viktorh

  Slovenski levičarji bodo od ploskanja ostali brez rok.

 • Caetano

  Boljseviska revolucija je bila sramota in velika zabloda za clovestvo. Edino tako se jo lahko spominjamo.

  Poleg vsega ostalega pa je ta revolucija “proti imperializmu” uspela le s pomocjo nemskega imperializma.

 • althar

  Bolševiška revolucija ne bi uspela, če ne bi Nemci pretihotapili Lenina iz Švice v Rusijo in če ne bi bila obilno podprta z ameriškim židovskim kapitalom.

  • učko

   Potem tudi naju ne bi bilo !!!! B’li bi eni drugi ljudje !

   • althar

    Če si razumel moj post, na tvoj odgovor nima smisla odgovarjati, če pa mojega posta nisi razumel, na tvoj odgovor sploh nima smisla odgovarjati.

    ;) press

   • Caetano

    Tudi jaz ne razumem kaj si hotel povedati. Carska in tudi republikanska Rusija je bila del zahoda antante danes bi lahko rekli Nata recimo. Po letu 1905 je carska Rusija sla pocasi po poti parlamentarizma in je pocasi opuscala fevdalno avtoritarno carsko-cerkveno drzavo.

    Nastanek SZ je omogocila imperialna Nemcija, Lenin je bil njen sodelavec, da zrusi vzhodno fronto. Trocki pa kot mednarodni socialist vrinjen od antante med vrste boljsevikov s ciljem, da to prepreci, kar pa mu v Brest Litovsku ni uspelo.

    Ce bi ostala prozahodna carska ali republikanska Rusija druge svetovne vojne sploh ne bi bilo saj se je zacela lahko sele po sporazuma in delitvi vzhodne Evrope med Hitlerjem in Stalinom.

 • Hun

  o Trubarju in Lutru pa nobenga clanka ne boste spesnl ?

  • Krtača 20

   Ne bojo. Za njih je to levičar ki je zajebu cerkveno drhal.

   • Hun

    bravo Luter je pionir zdravega liberalizma…!

    • xtc

     Ti sdi debil-šlo je za prerivanje znotraj crkvenih vrst,a boš isto trdil za angleškega kralja ,ki je zaradi bab naredil anglikansko cerkev?
     Ti si ultra levi zahojenec,ne Luter ne Angleški kralj nista še takrat imelsa pojma o liberalizmu in modernem kapitaliznu.

   • sprehajalec

    Butl prtegnjen, brez osnovnega znanja zgodovine. Ko so se kot posledica verskih vojn pojavili še kmečki upori po nemčiji, jih je Luter obsodil.

    Ultralevičarji naredijo za levičarja vsakega, ki je proti vatikanu. bedaki.

    • Caetano

     Leta 1945 bi komunisti tako Lutra kot Trubarja gotovo ubili, ce ga ne bi ze prej.

  • sprehajalec

   Želja slovenskih levičarjev po Uporu (proti čemurkoli že, najraje pa Župniku, pa Ameriki pa bankirjem, pa Madridu, graščaku Tahyju, pa Okupatorju, pa Fevdalcem, pa privatnikom, pa Natu, pa EU itd. itd.) je že tako priskutno prozorna, da ni vredno izgubljati besed. Ultralevičarska klika na oblasti in njene paradržavne organizacije in zveze so tudi Protestantski praznik prikazale kot upor in si ga prisvojile. Bedarija.

   Da ima Trubar v Nemčiji spomenik, ne ve noben levičar, niti ga ne bo našel, ker ne zna zapisati nemško obliko imena.

   V glavnem ultralevičarska klika si bo prisvojila vse, kar diši po uporu, le da slučajno ne bo upora proti njim.

   • Hun

    to je nek tvoj pogled na levicarstvo…jst pa nism zivljenski razsodnik, da pametujem o resničnem

    • sprehajalec

     Že Luther je opozoril na levičarstvo;

     Kjer Bog postavi Cerkev, tam tudi Hudič postavi svojo Kapelo.

     • Hun

      spet tvoj pogled…
      jst si to predstavljam kot dobro in nasprotje zlo, jing jang…ti si pac razlagas da je desna politicna opcija luč, leva pa tema…samo tvoja prepricana verzija, ki pa se zdalec ni resnica.

     • sprehajalec

      Zgodovina nas tako uči, o levi opciji kot temi.

     • Hun

      Cerkvena zgodovina ns je v marsicem nazadnjasko zavajala, ker se je bala za svojo rit

     • sprehajalec

      O čem pa? Daj naštej nekaj primerov?

     • Hun

      ne delaj se neumnega…izraz bogokletje so popal na vsako novo znanstveno odkritje, inkvizitorji pa kruto moril drugac mislece, predvsem pionirje demokracije

     • sprehajalec

      Kar po imenih, ne podtikaj.

      V spominu imam samo tri. te tri lahko izpustiš, pa dodaš množico drugih?

     • Hun

      polno argumentov imas na netu na to temo

     • sprehajalec

      Se je treba lotiti tudi Rimljanov zaradi preganjanja kristjanov? Do kam nazaj je treba iti v iskanju pravične družbe? Do praskupnosti s skupno lastnino, tako opevano idealno družbo Komunistov?

     • Hun

      kdo pa govori kaj prot kristjanom..jst sm katolik in nosm kriz na prsih…eno je vera in verno ljudstvo drugo pa visoka duhovscina- organizacija, ki se je izpridla v temo kjer gospodari hudic

   • Transformer

    Tübingen v Baden-Württemberg-u je univerzitetno mesto, kamor je pred nasilnim RKC klerom pobegnil človek, ki je Slovencem hotel dati slovensko pisano besedo. Ta protestantski praznik rimo katoliki lahko praznujejo samo z zažiganjem knjig in izobražencev tako da nehaj klamfati neumnosti in podtikat takim, ki pač niso verni, da so takoj komunisti.

    • sprehajalec

     Poslušaj, malo ste vsi skupaj vse pomešali v svoji želji po Uporu. Ker današnji praznik je nemški praznik Reformationstag kot spomin na 95 tez iz leta 1517, ko je bil Primož Trubar star 9 let. In kolikor se spomnim, je bil pri nas na začetku uveden za Luterane iz Prekmurja.

     Šele kasneje se je pričel dodajati zraven Trubar.

     in podtikat takim, ki pač niso verni, da so takoj komunisti.

     Jaz ti pa povem, da so še hujši, namreč ultralevičarji, ki so še za eno stopnjo hujši od komunistov.

  • dr Janez Sveti

   A sta bila komunista?? Nista! No zdaj ti je jasno? Še islamista nista!
   DR Janez Sveti osredotočenost

 • MižekFiga

  Skrajni čas je, da predstavniki ZL (Levice po novem) obiščejo proslavo oktoberske revolucije. Njim v čast, nam pa v veliko zadovoljstvo bodo njihove ensmerne (nepovratne) vozovnice v Rusijo.
  Prisežem, da se jih naslednje leto tudi spomnili ne bomo več.

 • Olga_10

  Rusija bi morala organizirati državno komemoracijo in ne proslave, ker nimajo kaj slaviti!

  • učko

   To je stvar čustev ! Vsak dojema zadevo drugače !

   • Olga_10

    A je potem kolaboracija komunistov z nacisti povod za “slavje”?

    • Transformer

     A to misliš dogovor, ki se ga nacisti niso držali, Rusi so namreč dogovor o delitvi Poljske podpisali zato, da so Nemce držali stran od ruskih meja. In prvi, ki je kolaboriral s Hitlerjem je bil Vatikan, pa Angleži s sporazumom iz Muenchna, tako da politika je kurba.

     • Olga_10

      Kdo pa je nastradal? Tisti, ki so iz Rusije dobili na glavo zločinski komunizem! Komunist in šef Udbe, Kučan hoče s svojimi podrepniki obnoviti zločinski komunistični totalitarni sistem v Sloveniji!

     • Transformer

      Nastradali so tisti, ki so ostali vkleščeni v vatikanske kremplje, ki pa jim v nasprotju s teorijami o Jezusi Židje pomagajo pri uničenju narodov, oz. spreminjajo v en narod, ki mu bo vladal finančno-vojaški zahodnjaški lobi s Sorošem in ostalimi kriminalci.

     • Olga_10

      ??? Narode so uničevali in se uničujejo komunisti! V Sloveniji konkretno Kučan s svojo kliko jugioficirjev, Udbašev in foruma 21!

     • Transformer

      Ja seveda je tudi to res, ampak pozabljaš, da komunajzarji delajo to 100 let, cerkev pa že 2000 to je 20 krat dlje. In tudi žrtev je 20 krat več. Od križarskih vojn, do grmad in mučilnic, do iztrebljanja avtohtonih ljudstev, kjer so prišli osvajat v imenu vere, tako, da drži gobec. Kot je rekel Charles F. Kettering. Ne zanima me preteklost, zanima me prihodnost, ker bom v njej živel.

  • dr Janez Sveti

   Kaj b za kosilo, ti pa ni jasno a ne?
   DR janez Sveti juhica

   • Olga_10

    Človek ne živi samo od hrane, tovariš miličnik!

    • dr Janez Sveti

     Vem. Toda od svinjske pečenke se živi bolje. Reci možu naj pazi, da nebo kosila zažgal, medtem ko puca stanovanje.
     DRjanez Sveti genij

     • Olga_10

      Mislim, da bi moj mož lahko dal tudi vam kakšen pameten nasvet, tudi glede spoštovanja žensk, ki po vašem spadajo samo za štedilnik!

     • dr Janez Sveti

      Ne Tudi v posteljo pašejo. Ženske seveda.
      DR janez Sveti sladokusec.

    • xtc

     Tovariš pedofil si mislila?
     Njega fascinirajo naoljni k**** in lulčki iztitjen pedofil ne policaj
     verjetno zopet masturbira kje v Polju levo spodaj v kleti ob perverznih slikah mladoletnikov kot vedno.

 • xtc

  Realno je žal takole;Rusija nujno rabi prosvetljenega diktatorja,ki bo pospravil z Putinovo komunistično mafijo,kot tudi s slavlilci komunizma in nato postopoma popuščal v demokracijo.Rusi so narod ,ki rabi batine,da se scivilizira,so drhal,ki jo težko držiš na kupu,vendar imajo to smolo ,da se na oblast tam vedno dokopjejo pokvarjeni idioti
  Ko bo pospravljeno z komunistično mafiskimi združbami in zagovorniki komunizma bodo zadeve šle dosti lažje,vendar pa brez nove diktature v začetku ne-opic pač ne moreš udomačiti drugače kot v kletki za začtek.Posledoce komunizma so v bistvu dotolkle Rusijo in jo spremenile v tretji svet,brez pravega vodje bo država v 20 letih zaradipijanščine in narkomanije izgubila domala pol prebivalstva torej je res čas ,da zamenjajo komunistično mafijo in tolpo za nekaj drugega.

  • dr Janez Sveti

   Realno je tako, da ti nič ne razumeš, ker si zabit.
   DR janez Sveti Realist

   • xtc

    Definitivno sem “zabit” ,ker ne dosegam tvojih iztirjenih fantazij in sanj o naoljenih k***** in lulčkih o katerih pišeš in fantaziraš levo spodah v kleti Polkja v mrežnati postelji ,ko te daje iztirjenost.

    • dr Janez Sveti

     Perverzni psihopat si, ki sanja, to kar opisuje v “komentarjih”. Bolnik.
     DR Janez Sveti genij

     • xtc

      Resnica pač boli-si sam zapisal ,da te zanimajo naoljeni k+++++ in lulčki si navaden spolni iztirjenec,za katerga ni čudno ,da biva levo spodaj v kleti in ministrira muftiju,očitno ga tudi koštrunu naoljiš preden ga potegneš-ane’He,he,he ,kajne mali psihopat ,ki skače v kleti levo spodaj od vrat do vrat-he,he,he.

     • dr Janez Sveti

      Tvoji opolzki psihopatski enolični komentarji povedo o tebi veliko. Tale naprimer govori o tvojih spolnih fantazijah.
      DR janez Sveti zgrožen

     • xtc

      He,he,he če skušaš kopirati dokazuje ,da si vendarle psihič-no to vsi vemo da si s svojimi fantazijami o naoljenih k*** in lulčkih.

     • xtc

      Ne ponujaj svojega imena drugim-sam si začel pisati o svoji iztirjenosti.

     • dr Janez Sveti

      Zmeden si. Ni čudno, če pa toliko zdravil dobiš vsak dan.
      DR Janez Sveti genij

  • Transformer

   Rusija zamenjaj z Slovenija in Putina s Kučanom, da dobiš realno stanje v Sloveniji. Ampak je še vseeno boljše, kot da bi nam vladali taki, ki so se 1941 poklonili okupatorjem, ki so pobili toliko slovencev od milijona, kot Stalin Rusov od 200 milijonov.

   • Olga_10

    Mar niso isti, njihovi potomci pa še slabši, ker branijo privilegije in oblast?

  • šmentanamuha

   Putin je razsvetljeni diktator. To, da noče imeti proslave za 100-letnico vzpona največjih klavcev ruskega naroda, ga dviga nad to, kamor ga ti vztrajno potiskaš. Še enkrat več je dokazal, da je moder vladar. Zdaj pa nehaj nakladati, ker si že patetičen s tem Putinom.

 • dr Janez Sveti

  Cerkev je ena sama pokvarjena pedofilska pohlepna banda. Vedno se je šlo samo in izključno za bogatenje in oblast. Nekaj izjem je bilo, ki so naivno verjeli v vero, pa so jih hitro umaknili ali zažgali.
  Zakon vesolja, velja za vse in ne potrebuje “posrednikov” in “razlagalcev” med ljudmi. Vsi ki se radi kažejo, kakor nekakšni “božji” poslanci so navadni pohlepni , pokvarjeni,hudobni, pezdeti!
  DR Janez Sveti prerok

  • Vlado77

   Si ti prebral članek? Po mojem ne

   • dr Janez Sveti

    A bi ga moral? Navezava na komentarje ni dobra?
    DR Janez Sveti ideal

  • xtc

   Verjetno si kak ministrant v đamiji?
   Ob prostem času ,,ko si na begu iz kleti levo spodaj pp. Ljubljana Polje.

   • dr Janez Sveti

    A še vedno sanjaš Polje? Se bojiš, da boš kot običajno tam končal?
    DR janez Svet genij

    • xtc

     Vididim ,da očitno v času bega držiš r***** Muftiju nato pa te zopet odšlepajo nazaj kjer bolno fantaziraš vb kleti levo spodaj-he,he,he.

     • dr Janez Sveti

      Sem ti napisal odgovor in ne vidim potrebe, da ti odgovarjam na tvoje psihopatske zmešane “komentarje” v katerih opisuješ svoje spolne fantazije in strahove pred povratkom v psihiatrično ustanovo.
      DR Janez Sveti genij

     • xtc

      Seveda ne moreš saj smo te razkrili si iztirjen pedofil ,ki ga mikajo naoljeni lulčki sedaj vemo kaj si-levi iztirjenec in pedofil.

     • dr Janez Sveti

      A zdaj o sebi ž govoriš v množini? A nisi imel samo bipolarno motnjo?
      DR Janez Sveti genij

     • xtc

      Glej stonicki pedofilski stvor-vse več nas je,ki vemo kdo in kaj si.

     • dr Janez Sveti

      Tvoja izkrivljena pedofilska nagnusna opisovanja so višek! Ne zaradi mene ampak zato, ker bi psihopati, ki opisujete svojeje nagnusne spolne fantazije, morali biti pod ključem, da niti blizu otrokom ne pridete.
      Prekleti pedofil zmešani, upam, da bo kdo toliko pameten, da ti prepove vsaj dostop do komentarjev in neboš več mogel opisovat svojih nagnusnih pedofilskih želja.
      Gnus nagravžni zmešani!
      DR Janez Sveti ogorčeni

  • tohuvabohu

   Še en pezde s svojo teorijo? Kaj pa je “zakon vesolja”?

   • xtc

    Ne obrezanega v njegovo tazadnjo ima izkušnje s tem zato ima take bolne fantazije.

   • dr Janez Sveti

    Zakon vesolja je nekaj, kar ti ne moreš razumet, saj ste ovce navajene na komando in blejejo, kot blejejo druge ovce. Če slišijo volka pa v dir. Skratka, dokler boš verjel v hokus pokus domišljijske spise, ki jih bereš boš ostal na nivou ovce.
    DR Janez Sveti Volk

    • tohuvabohu

     Odgovori na vprašanje, bedak, ali pa zapri greznico. Preneumen si, da bi vedel, kaj jaz berem.

     • dr Janez Sveti

      Vem kaj bereš.izmišljotine. Slabe izmišljotine. So pa dovolj preproste za tvojo inteligenco. Vsaj zdi se ti, da nekaj razumeš. To ni slabo. Bolje kakor, da se nesrečen zaradi svojega življenja obesiš na jablan.
      DR Janez Sveti genij

     • tohuvabohu

      Ja, razumem. Očitno nekaj ne špila v tvojem življenju, zato se zaganjaš v človeka namesto v vsebino komentarjev. Kot sosedov pesjan, ki se dere vsakič, ko grem mimo. Šajsdrek zahojeni.

     • dr Janez Sveti

      Napisal sem ti, vendar kakor sem pričakoval razen žaljivk (seveda primernih tvojemu intelektu) nisem pričakoval. Razumeš nič, veš nič in sam si nič. Še lastnih misli nimaš ampak pobiraš po spletu tiste bolne ideje in jih kot napol lastne poskušat širit. Seveda v svoji zabitosti ne dojameš, da pišeš kretenizme kretenov.
      Tvoje življenje je beda in bo takšna beda ostalo.
      DR Janez Sveti genij

     • tohuvabohu

      Metoda ad hominem ti gre dobro od rok, čestitam, hehehe, prismoda blesava. Za vse drugo si pa očitno “teška rupa”. Takih zgub, kot si ti, lahko v pol minute naberem vsaj ducat na podeželski železniški postaji.

     • dr Janez Sveti

      Na podeželski železniški postaji v enem tednu ne najdeš ducat potnikov. Vidiš kakšne neumne imaš.
      Zguba, kakor me imenuješ, je premožna, lepa in srečna. Torej je zguba kar dober posel a ne?
      DR Janez Sveti vesoljc

     • tohuvabohu

      Lahko, da si lep in premožen, srečen pa sodeč po tvojih nervoznih odzivih nisi. Ali pa dobro skrivaš.

     • dr Janez Sveti

      Zakaj bi skrival. Na nasilne in skrajne komentarje odgovorim z enako mero, saj avtorji normalno komunikacijo razumejo kakor slabost.
      DR Janez Sveti Alfa

     • tohuvabohu

      In ti se neznansko bojiš, da bi te kdo imel za slabiča. LOL, dol mi visi za tvoje fobije.

     • dr Janez Sveti

      Da ti dol visi se čuti iz tvoje zafrustriranosti. Poskusi z Viagro.
      DR Janez Sveti Trdonja

 • Vlado77

  Ta revolucija je mati vseh težav vzhodne Evrope. Pa ne samo vzhodne. Rusija in ostale države ,ki so nastale po razpadu Sovjetske zveze bi danes živele bistveno bolje , če te revolucije ( morije) ne bi bilo. Danes v teh državah ,ki niso v EU ne proizvajajo nič omembe vrednega ( razen orožja) ,Če Rusi ne bi imeli ogromnih zalog nafte in plina , bi že danes stradali. Niso bili sposobni narediti enega avtomobila na ravni povprečnega avtomobila v EU , niti v zelo rastoči industriji elektronike nimajo nič. Mobilna telefonija vsa uvožena. Tekstil in moda vsa iz zahoda. Potrošniških dobrin ni ali so slabe kvalitete. Standard je velik slabši kot v EU – in to velja za vse ex države SSSR . Imajo oligarhe ( po naše tajkune) ,ki so zlizani s oblastjo ali ex komunisti. Navadni ljudje pa živijo bedno če jih primerjamo s večino EU državami ,ki nimajo ne nafte ne plina, ne zlata ne diamantov …. Več kot očitno , da je bil komunističen režim poguben za vse
  Rusi bi lahko danes živeli na nivoju vsaj ene povprečne države v EU , če ne celo bolje. O vsem tem se lahko vsak prepriča , če obišče te države zunaj velikih prestolnic. Res ni kaj proslavljat – le žalovat za uničenje prihodnosti celim generacijam in smrti 100 miljonom nedolžnih. Rusi so v zamudi vsaj 70 let zaradi te revolucije- Tudi če danes nehajo manipulirat s to revolucijo ,bodo potrebovali najmanj eno generacijo , da gredo po novi poti. Ta revolucija je v bistvu najhujša stvar ,ki se je zgodila narodom, ki so imeli komunistične diktatorske režime – hujša od 2.svet vojne. Namreč še vedno traja- pri nas nismo zmožni obsoditi komunizma !

  • dr Janez Sveti

   Blablabla..kaj bi bilo će bi bilo,lahko nakladamo cel dan. vsak ima nekaj.Eni rude, drugi les, tretji morje, četrti veliko vojsko, peti genije..
   Hitler je bil prvi, ki je združil Evropo, samo nisio ga dobro razumeli a ne?
   DR janez Sveti čebula brez če je bula

  • FORT WORTH

   Res je.
   Poglej si ta vzhodna jajca…
   https://m.youtube.com/watch?v=axH_DAx7kcU

 • tarantela

  Če takole neprizadeto brskam po zgodovini, je bil po mojem mnenju največji komunist Jezus Kristus. Bil je prvi in vsi kristjani ga častite! Že okoli 2 tisoč let, zdej vam gre pa tale ruska revolucija v nos. Zanimivo: tudi v imenu Kristusa se je na veliko pobijalo in nečloveško mučilo. No, tudi “kontrarevolucija” tedanjega časa je počela isto. Torej: iz zgodovine, take navadne in verske, se nismo nič naučili.

  • učko

   Jezus bi glede na načela, ki se jih je tudi sam, baje, držal, lahko bil “zgleden” komunist, ja. Ni pa bil komunist, ker takrat ni b’lo komunistične partije. Zelo malo komunistov je bilo “zglednih” komunistov. V bistvu so šli “zgledni” komunisti v nos ostalim komunistom, ki so b’li v veliki večin “komformisti”. Na strune “zglednega” komunista je špilal svoje čase tut Janša. Ob njem so vsi ostali zgledali kot kupi dreka, leni in neumni zavaljenci. Zato so ga tut zbrcali ven iz partije, pa še mnogo drugih !!!! Pravilo: ni dobro biti preveč pameten in “klen”!

   • Caetano

    Jezusa bi komunisti takoj ubili. Ni govora, da bi mu pustili pridigati okoli o nenasilju, Bogu in podobnem 3 leta, kot pravijo evangeliji.

  • Janez

   “ČRNA ŠALA”

   DA SI – SE ZDI – PAMET – ZGUBIL. To si žže dokazal.
   Ker si jo – pamet – izgubil? Misliti sploh – ne moreš ! Logično.
   O Kristusu – pa tako? Ojma nimaš !

   Danes je HALLOWEEN !
   En
   NESODNI KOMUNISTIČNI UMORJENEC-ZOMBI !
   Se zdi,
   DA TE MAŠČEVALNO ZALEZUJE.
   UH!,
   Kar KRIŽ vzemi v roke. Pravijo, da to edino – pomaga ! Pravijo. L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   KOMUNISTIČNI NESODNO
   UMORJENI ZOMBI – ZALEZUJE “TARANTELO” Se zdi.
   https://www.google.si/search?q=huda+jama+trupla&client=tablet-android-samsung&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjyyeTuwJrXAhWGAcAKHY67DoUQ_AUIEigB&biw=1280&bih=800#imgrc=A4WCJtyWIcl9_M:

 • tarantela

  Državne proslave ne bo, ker je ne bo obiskal Janša! Tako, da boste vedeli, to je preverjeno, je CIA povedala.

  • Viktorh

   Na obisk pa gre Mihec

  • Olga_10

   Spet obsesija?

 • hle

  Neverjetni ste ob vsem nakladanju niti z eno besedo ne omenite da je takrat divjala prva svetovna vojna in je bila zaradi tega država izčrpana masa obupanih mož pa pod orožjem komunistom je samo uspelo to orožje obrniti proti takratni oblasti ki jih je pošiljala v klavnico na fronto ampak to za vas ni podatek važno je samo poneumljanje Slovencev in ustvarjanje čim večjega razdora v narodu

  • Caetano

   Komunistom je uspelo orožje obrniti proti nekomunistom in dati Nemcem skoraj celo evropsko Rusijo, da bi lažje nadaljevali vojno s svežimi resursi. Prav to dvoje je bil tudi cilj.

 • dob

  Zadeva ni preprosta. Postane namreč zelo zapletena, ko večina pozdravlja umore velikanskega števila svojih bratov, ker se strinja z žrtvovanjem sodržavljanov, z izgubo družinskih članov, svojih dragih, prijateljev, znancev…. v imenu neke ideje.
  In potem ta umor še slavi in ga pozdravlja. Kot da niso s tem sami sebe umorili.

  Pri nas večina pozdravlja državne umore. Zato tudi zmagujejo na volitvah, ker predstavljajo večino.

 • Caetano

  Rusija je imela veliko dobrih in požrtvovalnih duhovnikov. 300.000 jih je raje izbralo smrt pod boljševiki kot pa da bi se odrekli poklicu. Ko bi vsaj imeli take odločne duhovnike tudi v Evropi v času islamizacije in jihada…

  https://www.youtube.com/watch?v=099FxORybdY

  • xtc

   No Rusija je imela boljševike ,mi pa imamo kučanoivike in kar nekaj jih tule svinja po portalu,vključno z onim ,ki sanja o naoljenih k****

   • Caetano

    Kdo je ta?

    • xtc

     Mefisto mu pravi mož tisočerih nickov eden izmed njih je tudi Sv.

     • Caetano

      Da, da je nekaj na tem…tudi tale Jure K. jih klamfa. Delavcev je bila pescica v Rusiji pred revolucijo. Nad kmecko vecino so pa naredili genocid po taktiki noza v hrbet zavezniku, ki so ga najprej zavedli z obljubami o zemljiski reformi potem pa pobili in razselili ter pokradli.

 • Jure kavčičeu

  Revolucija je izključno pozitiven dogodek v zgodovini. Narod je v rusiji stradal, delavci niso imeli za kruh, včasih tudi po več dni niso imele družine ničesar za postavit na mizo, divjala je vojna in takratni režim je vojake brez usmiljenja pošiljal v vojno, zgodnji kapitalizem je izkoriščeval delavce in jih popolnoma razčlovečil, zaostalo gospodarstvo so za ceno življenj gnali naprej… in potem je izbuhnila revolucija, ki je odpravila to oblast in postavila novo. Povsem nerazumno bi bilo reči, da je v vsem tem kaj pretirano negativnega. Problem nastane “dan po revoluciji”. Kaj sedaj, kako naprej? No, takrat so s “komunističnim poskusom” precej zajebal… Kmalu so ljudje pristali na istem, samo da jih je potem po glavi tolkla partija, ne več kapitalisti v tistem običajem pomenu.

  • xtc

   A bi šlo brez ,kretenizmov-a po revoluciji so pa imeli polne želodce?
   Ti si popoln idiot,po revoluciji je zavladala še večja revščina in lakota.,zelo podobno je bilo po vojni v Yugi.

   • Jure kavčičeu

    Očitno si prebral le pol tega, kar sem napisal ali pa pač ne razumeš kaj sem želel povedat v zadnjih dveh povedih

 • xtc

  Rusi so napol divji aziatski narod,ki pač nikoli v zgodovini ni imel sreče razen v dveh primerih imeti normalne voditelje,a tudi takrat ne brez napol diktature,zato je bila zareditev boljševizma pri takem narodu normalna saj se taka vera prime le pri napol divjem narodu drugje ne.
  Seveda je Putina(komunista) strah,z mafijko družbo je okradel narod,ki nima nič in komunisti -mafija,ki so si prigrabili vse. nezadovoljstvo pa rase vse bolj.

 • xtc

  Živite slabo?
  Ste lačni?
  Mislite ,da ni možno še slabše?
  Odločite se za socialistično revolucijo,pa boste videli ,da je bilo tisto od preje,nad čimer ste tarnali ali obupovali tarnali hotel z desetimi zvezdicam v primerjavi s stanjem,po končani socialistični revoluciji.

 • The Truth Keeper

  Oktobrska revolucija nima nobene zveze z ruskim narodom! Sovjetska “Rusija” je bila tako kot danes ISIS le geopolitično orožje jezuit/zion – oziroma “zahodnega” imperializma! Sledeče dejstvo je javno dostopni podatek… Aprila 1918 je boljševiška vlada vsebovala 384 “ljudskih” komisarjev:
  – 2 črnca (nataliteta ???)
  – 13 Rusov
  – 15 Kitajcev
  – 22 Armencev in Gruzijcev
  – in več kot 300 tako imenovanih “židov”, od katerih jih je 264 prišlo v Rusijo iz ZDA med revolucijo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!