Plačaj – ali pa ne veš, kaj se ti lahko zgodi: Talibani v Afganistanu poberejo več davkov od oblasti

Talibani v Afganistanu (vir: twitter)

Afganistanci, ki živijo na območju pod oblastjo talibanov, so prisiljeni plačevati davke teroristični organizaciji. S tem se moč talibanov v državi še bolj krepi, saj imajo poleg zagotovljenih prihodkov iz trgovine z opijem in heroinom zdaj na voljo še sredstva trgovcev, ki plačujejo davek v zameno za “zaščito”.

Uradna oblast v Afganistanu ima po 17 letih, odkar so ameriške vojne sile z oblasti pregnale džihadistično teroristično skupino, pod nadzorom najmanjši del države, je po poročanju Breitbarta ugotovila posebna agencija za rekonstrukcijo Afganistana (SIGAR) v poročilu za ameriški kongres.

SIGAR je razkril, da imajo teroristične skupine, v glavnem talibani, nadzor ali se borijo za nadzor nad 45 odstotki Afganistana. Preostalo območje nadzira uradna oblast v Kabulu. Uspešnost talibanov pri pobiranju davkov naj bi se skrivala v dejstvu, da so določena območja po 40 letih vojne v tako slabem stanju, da je država nezmožna zagotoviti osnovne storitve. Talibani to s pridom izkoriščajo in v zameno za plačilo davka ponujajo zaščito.

Nudijo “zaščito” v zameno za davek
Talibani se po poročanju Reutersa poslužujejo tako imenovanih mobilnih pobiralcev davkov, ki v skupinah stražijo večje avtoceste blizu meje in pobirajo denar za zaščito trgovcev, ki v državo s tovornjaki uvažajo razne dobrine. “Na večini območij, v dogovoru s trgovci, nudimo zaščito, oni pa nam plačajo dvoodstotno vrednost svojih dobrin,” je povedal Mujahid.

Poleg denarja za zaščito, katerega pritok narašča z vedno večjim območjem pod njihovo oblastjo, je glavni vir prihodkov teroristične skupine trgovina z opijem in heroinom, ravno tako pa na veliko rudarijo. Za številne Afganistance so talibani postali del vsakdana. Izjav tako ne dajejo, če pa jih, ne želijo biti imenovani, saj se bojijo posledic. Po nekaterih ocenah naj bi talibani uspeli pobrati celo več davkov kot uradna oblast.

Šola pod talibanskim nadzorom v Afganistanu. (Vir: Twitter)

Talibani naj bi na območju, ki ga nadzirajo, uveljavili dve tradicionalni islamski dajatvi. Prva je ‘zakat’, obveznost muslimanov, da darujejo 2,5 odstotka svojih prihodkov za revne, in druga ‘ušur’, kjer talibani poberejo 10 odstotkov žetve ali pridelkov, prodanih na trgu. Poleg tega je tu še davek za “zaščito”, ki ga pobirajo od vseh obrtnikov, trgovcev in ponudnikov storitev v zameno, da se ne bi dogajale “nezgode”.

Ivan Šokić

 • Hermann

  Hm, tudi naši komunisti so pobirali davek od 1941. leta dalje za cilje boljševistične revolucije. Z brutanim nasiljem, seveda!

 • opazovalec

  Zdaj pa ne razume, ali res mislite, da talibani pobirajo davek od legalne oblasti? dajte se že naučiti slovenskega jezika!

 • xtc

  No je tako kot nekoč gošarji.

 • Olga2345

  V Sloveniji smo se bolj “napredni”, saj imamo talibane na oblasti! Pobirajo javno in zasebno! Opanković je virtuoz! Enak način obljublja tudi Saša Kanibal Arsenovic v Mariboru! Tistim, ki niso kooperativni,odgrizne prst!

 • matjazr7

  Sicer senzacionalistični naslov, a človeka skoraj prime, da bi se preselil v območje pod talibansko oblastjo. To je prava davčna oaza. Kaj Ciper, Kajmanski otoki ipd. 10% + 2,5% + niste napisali koliko je za zaščito, pa recimo da je 7,5%, pa zagotovo pretiravam. Potem so Afganistanci obdvčeni samo z 20% davčno stopnjo? Nam pa naši “talibani” samo od plače vzamejo 41%, DDV 22%, pa vsepovosod so neke pristojbine, naročnine ipd, pa pridemo do 60, 65%, a nam ne nudijo nobene zaščite pred nezgodami. OK, po “nezgodi” pridejo “miličniki” in naredijo zapisnik, a imam občutek, da je talibanska zaščita bistveno bolj učinkovita. Malo sarkazma, a ni daleč od resnice :)

  • matjazr7

   Napol prebral članek. Davek za “zaščito” samo 2%, se pravi skupaj 14,5%. Pa to bi lahko Snežič še en doktorat napisal o davčnem raju v Afganistanu …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!