Plenković: “Cilj nove hrvaške vlade je 180 tisoč novih delovnih mest”

Foto: osebni arhiv

Predsednik največje hrvaške stranke HDZ in bodoči mandatar Andrej Plenković je danes napovedal, da namerava nova vlada v okviru gospodarske politike do leta 2020 zvišati gospodarsko rast države na pet odstotkov in odpreti 180 tisoč novih delovnih mest. Eden od prvih ukrepov nove vlade bo davčna reforma.

Andrej Plenković se je v okviru konference poslovnega časnika Lider predstavil kot bodoči možni mandatar, ki bo takoj po imenovanju prioritetno postavil zdrave temelje hrvaškemu gospodarstvu, nato pa uveljavil ukrepe za rast in razvoj države.

Med drugim je ponovno obljubil, da bodo do leta 2020 dosegli petodstotno gospodarsko rast, stopnjo zaposlenosti pa nameravajo dvigniti na 68 odstotkov s 180.000 novimi delovnimi mesti.

Napovedali so številne reforme
To bodo storili z vzpostavitvijo petstebrnega ekonomskega programa: z davčno reformo nameravajo razbremeniti podjetnike in državljane, da bi povrnili zaupanje vlagateljev; vlaganja pa bodo usmerili v turizem, kmetijstvo in industrijo, ki jih vidijo kot temeljne generatorje rasti.

Izboljšati nameravajo učinkovitost institucij, kar pomeni nadaljevanje digitalizacije javne uprave. Sledita stabilnost javnih financ in reforma izobraževanja.

Prekomeren primanjkljaj bodo zmanjšali
Plenković je še napovedal, da bo državni proračun za leto 2017 temeljil na “zmanjšanju proračunskega primanjkljaja in deleža javnega dolga v BDP skozi pazljivo kombinacijo fiskalne konsolidacije in spodbujanja rasti.” S stabilizacijo javnih financ nameravajo izpolniti zahteve Evropske komisije, ko gre za prekomeren proračunski primanjkljaj, ter izboljšati boniteto. “V letu 2017 bomo osredotočeni na proračunske stroške, leta 2020 pa na uravnotežen proračun,” je dejal.

Plenković je danes zavrnil poročanje nekaterih medijev, da so pogajanja HDZ in Mosta neodvisnih list o oblikovanju nove vlade prekinjena. Potrdil je, da se bodo pogajalci obeh strank znova sešli v ponedeljek.

Do sedaj je Plenković opravljal funkcijo evropskega poslanca, vendar je napovedal, da bo odstopil s tega položaja, če bo potrjen za predsednika hrvaške vlade.

M. P., STA