Plenković bo v ponedeljek dobil mandat za sestavo vlade

Plenković ne pristaja na arbitražni sporazum. Foto: epa

Predsednik HDZ, Andrej Plenković, je povedal, da imajo dovolj podpisov za sestavljanje vlade. Kot poroča Večernji list, so pridobili podpise vseh zastopnikov narodnih manjšin. Med čakanjem na odziv Mosta je za medije izjavil, da je kolegom ponudil, kar se mu zdi pravično in realno.

Model 2 + 2 pomeni, da je HDZ ponudil delitev predsedniškega mesta Sabora Mostu, tako bi si HDZ in Most delila štiriletni mandat. Po uradnih informacijah bi prvi dve leti pripadli Mostu. Izmenjava na tem mestu je dosežen kompromis, ker je Most vztrajal pri tej funkciji, ki velja za drugo najpomembnejšo v državi.

Morda vas zanima na to temo še več: Plenković predstavil predlog vlade v koaliciji HDZ in Mosta

Plenković je potrdil, da je Most pristal na to ponudbo, končno odločitev pa bo danes predstavljala uradna potrditev iz stranke Most. HDZ z Mostom in s predstavniki manjšin pomeni stabilno vlado z veliko večino v parlamentu.

Vodenje parlamenta sta uredila po evropskem zgledu
Plenković je v izjavi za javnost končno obrazložil, kako si predstavlja hrvaško vlado po modelu 2 plus 2. Plenković in vodja Mosta Božo Petrov sta uradno potrdila, da sta po “temeljitih, angažiranih, kolegialnih in prijaznih” pogovorih dosegla dogovor o sestavi prihodnje vlade. Plenković je povedal: “Dosegla sva dogovor o sestavi portfelja glede na število, ki bo ustrezalo našim partnerjem. To pomeni, da bo na čelu hrvaškega sabora Most, zato sva se s Petrovom dogovorila za model, svobodno lahko rečeva za evropsko rešitev, saj je ta tudi v praksi Evropskega parlamenta, in to je, da bo prvi dve leti mandata na čelu hrvaškega sabora Most in kot vodja te stranke Božo Petrov, drugi dve leti pa bo predsednik sabora predstavnik HDZ. Osebno in tudi v imenu stranke HDZ bom danes uvedel to rešitev, za katero sem prepričan, da najbolje odraža jasno izraženo voljo hrvaških volivcev. Ta rešitev tudi potrjuje naš pogled na svet, zato pričakujem stabilno parlamentarno večino, ki bo učinkovito izvajala predviden program v naslednjih štirih letih.”

Tako Most kot HDZ bosta deležna enako dobrih kot slabih plati
Božo Petrov dogovor s HDZ vidi kot neke vrste kompromis, v katerega tako on kot Plenković verjameta in ki bo obema prinesel enako dobrih in slabih plati. “Na podlagi pogovorov, ki sva jih imela s Plenkovićem v zadnjih treh tednih, verjamem, da bo to stabilna vlada, predvsem pa vlada, ki si resnično želi spremembe. Verjamem, da se bo to, kar sva se dogovorila s Plenkovićem, na koncu tudi izvedlo. Vesel sem, da Most sodeluje v izvršilni vladi,” pa je povedal Petrov.

Plenković pojasnjuje dogovor z Božom Petrovom: poleg predsednikov vlade sta si razdelila tudi ministrstva in podpredsedniške funkcije. Most bo tako v hrvaškem saboru dobil enega podpredsednika vlade, ki bo hkrati tudi minister za upravo, in še tri druga ministrstva – Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za okolje in energijo. HDZ pa bo imela tri podpredsednike vlade.

Dogovor 2 plus 2 je dober za demokracijo
Odločitev, zakaj je pristal na model 2 plus 2, pa je obrazložil tudi Petrov: “Prepričan sem, da je dosežen sporazum, da tri najpomembnejše funkcije na Hrvaškem ne pripadajo le eni politični stranki, dober za demokracijo. Po drugi strani pa smo želeli, da je najprej predsednik sabora iz stranke Most zato, ker želimo zgraditi zaupanje, pa tudi, ker se želimo prepričati, da se bo dogovor, ki sva ga sklenila s Plenkovićem, tudi dejansko obveljal.” Dodal je še, da Most ne zahteva nadzora nad izvajanjem reform, temveč želijo biti tisti, ki bodo vplivali na spremembe ter sodelovali pri odločanju. Petrov sicer zatrjuje, da se še ni odločil, kdo bo podpredsednik sabora.

Andrej Plenković je z dogovorom modela 2 plus 2 izredno zadovoljen, sploh ker ima tudi podporo predstavnikov manjšin. “Mislim, da je zelo pomembna politična kultura na Hrvaškem, strpnost, dialog, zaščita pravic manjšin, in da je to tudi v korist hrvaškega naroda v sosednjih državah. Takšna ureditev je jamstvo za stabilnost in vlado ter za parlamentarno večino.”

Plenković je še zaključil, da je tak dogovor posledica pravilnega pristopa k pogajanjem. Vlada bo po njegovem racionalna, ministrstva pa so si razdelili pravično glede na odraz rezultatov volitev. Dodal je še, da upa, da bo v “ponedeljek dobil zaupanje, da oblikuje vlado.

A. B., M. S.