Plenković predstavil predlog vlade v koaliciji HDZ in Mosta

Andrej Plenković (foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes sedel za pogajalsko mizo z Mostom in predstavil delovno verzijo predloga za sestavo hrvaške vlade. Predlog zajema 19 resorjev, štiri podpredsednike vlade, ukinitev namestnikov ministrov in vrnitev državnih tajnikov. 

HDZ predlaga, da bi se energetika premestila z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za okolje, ter spojitev ministrstva za podjetništvo in obrti z ministrstvom za gospodarstvo. Ukinitev namestnikov ministrov in uvajanje tajnikov sta bila predlagana že v prejšnjem mandatu, ko je vlada zaradi nesoglasij hitro propadla. Če bo dogovor dosežen, bodo novo sestavo vlade potrdili še z zakonom.

Za štiri podpredsednike so predlagani  Davor Ivo Stier (zunanje zadeve), Ivana Maletić (gospodarstvo in finance), Damir Krstičević (notranje zadeve in varnost), prvi podpredsednik pa naj bi bil Božo Petrov (družbene dejavnosti). Zaenkrat še ni nobenega zagotovila, da bosta Sier in Maletićeva zapustila bruseljsko mesto in se vrnila v vladne vrste. Če bi Maletićeva ostala v Bruslju, je možni kandidat za njeno mesto Zdravko Marić.

Podpredsednik hrvaske vlade in predsednik stranke Most Bozo Petrov je na novinarski konferenci povedal, da Most ne bo sodeloval v poskusih preoblikovanja vlade, ce se bo sef HDZ Tomislav Karamarko odlocil zrusiti vlado premierja Tihomirja Oreskovica.

Predsednik stranke Most Božo Petrov (foto: STA)

Urad za domovinsko varnost kot krovni urad
Nedavni predlogi o formiranju Urada domovinske varnosti, ki bi krovno združeval vse varnostne in obveščevalne institucije, bi lahko omogočil Krstičeviću, da postane podpredsednik vlade in tudi podpredsednik za domovinsko varnost, čeprav je povsem mogoče tudi, da bo postal “samo minister”, za varnost pa bi Plenković lahko predlagal svojega svetovalca Davora Božinovića.

Resorska matematika ima svoj smisel
HDZ-jev načrt, da poudarijo tiste resorje, ki se jim zdijo najpomembnejši, in da ločijo energetiko od ministrstva za gospodarstvo, izvira iz namere, da ne bi bil prepuščen cel resor gospodarstva Mostu; če jim ga prepusti po izvzetju energetike, ne bodo moči med koalicijskimi partnerji preveč porušene. Seveda pa obstaja možnost, da se bo Most pogajal, da bi dobil še ministrstvo za okolje in energetiko, ker bi tako pridobil nadzor nad najpomembnejšimi podjetji za energetiko.

Most uspešno uveljavlja svoje pogoje za sodelovanje v vladi
Most je dosegel, da so sprejeli dogovor, da se za plače lokalne javne uprave ne sme porabiti več kot 15 odstotkov prihodkov svojih proračunov, kar bodo sprejeli kot zakon v 30 dneh, veljati pa bo začel 1. januarja 2018.

Plenković obljublja potrditev vlade v petnajstih dneh
Glede na število sedežev bi Mostu pripadla štiri ministrstva, čeprav se govori, da je mogoče, da bo Most vseeno dobil pet ministrstev. Vse je seveda odvisno od tega, koliko bo sploh vseh ministrstev. Do 16. oktobra, ko mora biti oblikovan in potrjen Sabor, hrvaški premier najavlja tudi potrditev vlade.

A. B.