Po brexitu podpora Evropski uniji po državah članicah raste

Foto: EPA

Britanski referendum o izstopu iz Evropske unije ali tako imenovani brexit, ki je grozil, da bo Evropo popolnoma razklal, je imel v večini držav članic prav nasprotni učinek. Po brexitu se je v državah članicah začela krepiti podpora članstvu v uniji. Predvsem se je podpora EU dvignila v nordijskih državah, prav tako pa močno raste v Nemčiji.

Število ljudi, ki podpirajo članstvo v uniji, je samo na Danskem poskočilo z 59,8 odstotka na 69 odstotkov po brexitu. Podpora referendumu za odcepitev pa je iz 40,7 odstotka padla na 32 odstotkov. Podobno je na Finskem, kjer bi 68 odstotkov vprašanih na referendumu glasovalo za Evropsko unijo.

Tudi v Franciji in Nemčiji raste podpora EU
V Franciji, kjer je vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen navdušeno pozdravljala brexit in terjala podoben referendum za francoze, je zainteresiranih za tako imenovani frexit bolj malo. 55 odstotkov Francozov si ne želi referenduma, 61 odstotkov pa bi jih glasovalo za obstanek v EU, če bi do referenduma prišlo.

Tudi Nemci so vedno bolj naklonjeni Evropski uniji. Dobra polovica nemcev (51 odstotkov) meni, da ima Nemčija od EU koristi. Nemška tiskovna agencija Dpa navaja, da tako pozitivnega vzdušja raziskovalci javnega mnenja do sedaj še niso zabeležili.

Na finančnih trgih zaradi britanske odločitve manj optimizma
Zaradi britanske odločitve o izstopu iz EU pa je Mednarodni denarni sklad (IMF) znižal napoved gospodarske rasti za letos in naslednji dve leti. IMF je za letos napovedal 1,7 odstotno gospodarsko rast, a je po brexitu napoved znižal za 0,1 odstotka. Za leto 2017 napovedujejo 1,4 odstotno rast, za leto 2018 pa 1,6 odstotno.

V IMF izpostavljajo povečano negotovost na finančnih trgih, ki se je pokazal med drugim v begu vlagateljev v varne naložbe, kot so državne obveznice in nekatere kovine. Opozarjajo tudi na padec delnic bank, ki so delno povezane z italijanskimi bankami, ki jih bremenijo slaba posojila.

Povečana negotovost bo trajala, dokler se Velika Britanija in Evropska unija ne dogovorita o pogojih izstopa in o prihodnjih gospodarskih, finančnih in administrativnih odnosih. IMF pa v državah z evrom napoveduje tudi nižjo inflacijo.

Voditelji EU o brexitu tudi s predsednik ZDA
Nekateri najvišji predstavniki EU so se pred začetkom vrha zveze Nato sestali z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Glavna tema pogovorov je bila britanska odločitev za izstop iz Evropske unije. Po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean – Claudom Junckerjem je Obama dejal, da dolgotrajna in sovražna pogajanja niso v nikogaršnjem interesu.

Ameriški predsednik je poudaril, da je evropsko povezovanje kljub težavam, ki jih je povzročil brexit, v interesu ZDA. “Čeprav se v tem trenutku soočamo s težavami, ne smemo pozabiti na izjemen dosežek, ki evropsko povezovanje ostaja še naprej,”je dejal Obama.

Medtem ko ameriški predsednik izraža upe v združeno Evropo, pa so voditelji EU veliko bolj resno raspoloženi. Juncker je dejal, da v pogajanja EU ne bo šla sovražno, Tusk pa je dodal, da si unija želi sodelovanja z Veliko Britanijo, a da je treba poslati tudi močan signal. “Odhod Velike Britanije iz EU je incident in ne začetek procesa razdruževanja,” je bil jasen Tusk.

A. R., STA

 • Slovenski Bojevnik

  Super, vse kaže da si večina Evropejcev želi svojega lastnega uničenja, če je tole res.
  Očitno res potrebujemo še nekaj šok terapij, in to kar krepkih, da bo večina za izstop iz EU.

  • Vera

   Skupaj v EU bomo močnejši, toda z drugim vodstvom . Junckner je svoje opravil , da o Merklovi in Hollandu niti ne pišem . Barrosso je bil veliko boljši predsednik EU-ja !

   • Slovenski Bojevnik

    A se slučajno hecaš ?
    http://www.digitallook.com/news/international-companies/goldman-sachs-hires-former-eu-commission-chief-barroso–1301458.html

    Kot sem napisal, izhod iz EU je nuja za vse evropske narode. EU je bil ustanovljen na osnovi Kalergi plana, katerega cilj je uničenje evropskih narodov ter diktatura kapitala.

    Čas je za SLOEXIT !

    • Vera

     To ni noben hec, če ostanemo skupaj , toda z drugim vodstvom , ker s temi odebelelimi možakarji ( Juncknerjem in drugimi ) ne bomo izšli iz krize !

     • Ruggedplant

      Ima pa prav tudi Slovenski Bojevnik – Juncker je katastrofa, a tudi Barroso ni tako zelo daleč od njega. Žal – negativna selekcija, sumljivo podobna slovenski.

     • FraterMagnus

      Selekcija ja, za nekatere je odlična, vsekakor pa naravna – pač težko se prebiješ do tako visokih položajev, če nisi vsaj malo prismuknjen. Oziroma tudi če si oh in sploh, kmalu spoznaš, da če hočeš obdržati lastno zdravje, moraš gledati v prvi vrsti – nase.

     • Ruggedplant

      Naravna – nikakor. Narava pozna le eno pravilo – preživetje sposobnejšega (močnejšega, hitrejšega, previdnejšega, drznejšega, prilagodljivejšega). In ob tem ne dobim prav nikakršne asociacije ne z bruseljsko, ne slovensko greznico. Recimo, da za Bruselj še nekako razumem, ker ljudem ni tako ključno koga si izvolijo v evropski parlament, saj EU čutijo le posredno. Da pa imajo slovenclji tako mačehovski in nekritičen, uspavan odnos do lastne, najožje domovine, to pa zelo težko sprejmem.

     • FraterMagnus

      Se strinjam, težko sprejemljivo, vseeno pa mislim da se je tudi nam slovencem avtohtoni komunizem zgodil z razlogom in da je vse ostalo zdaj le naravna posledica le tega.

     • Ruggedplant

      Vsekakor. Bolj kot raziskujem in premišljujem, bolj se mi zdi, da je praoče slovenskega komunizma ideja panslavizma. Res je sicer, da je komunistična kuga doletela prav vse slovanske narode in torej to težko razloži naš nad-fanatizem celo 25 let po padcu Zavese, a mislim da je ključno to, da smo med vsemi temi narodi Slovenci številčno najmanjši in nosimo v sebi nerazčiščen kompleks majhnosti, usopjenost k hlapčevstvu, panslavitem je ta zgodovinski kompleks osredotočil ter ga kolektiviziral na vse slovanske narode, komunizem pa postavil le še piko na i, ko je to na videz neškodljivo gibanje zlorabil v svoj prid. Posledice so bile, ironično, dobesedno uničujoče prav za vse slovanske narode, medtem ko so germanski (ki se jih je komunizem ognil) le še bolj zrasli v primerjavi s predvojnim obdobjem.

     • FraterMagnus

      zelo dobro napisano. to seveda razloži avtohtoni komunizem, saj je panslavizem zaradi neresničih zgodovinskih temeljev dovolj močan razlog za to, da je potrebna revolucija. le ta cankarjevska hlapčevska ideja mi ni čisto blizu, ne vem, mogoče sem premalo kapitalističen, vendar me od te točke zanima predvsem resničnost teorije preseljevanja in treh valov preseljevanja, ki jo srečamo v znanstvenih krogih, ter ostale poskuse opravičevanja ideje panslavizma. in kako je potekala resnična zgodovina razvoja jezikov – ne nekakšna izmišljena praindoevropska slavonščina, huje kot iliri – saj nam bo to dalo vedeti, kakšna je resnično naša intelektualna starost ter kako lahko brez pardona oblikujemo narodno zavest. prešeren je večkrat poudaril, da smo slavni. vprašanje je le – zakaj? menda ne res le zaradi tega, ker smo držali mejo pred turki, nikoli muslimizirani? zadnjič sem prvič porajtal, da krst pri savici in turjaška rozamunda govorita o istih osebah, isti simboliki, zdaj je treba samo še občutiti ta njegov občutek.

     • Ruggedplant

      Velik realen problem Slovencev je v tem, da so Karantanijo vse prezgodaj prevzeli v upravljanje avstrijski plemiči (če jim lahko tako rečemo), čeprav gre v originalu za “čistokrvno” slovensko skupnost slovenskih dežel. Slovenci smo sicer imeli tudi svoje plemiče, vojskovodje in pomembne ljudi, a vojvode so bili vse pogosteje germanskega rodu in kmalu se je to poznalo tudi v rahli podrejenosti slovenskega prebivalstva v primerjavi z germanskih – saj so slednji imeli svoje “sponzorje” na samem vrhu, Slovenci pa več ne. In že od tistega časa, se Slovenec kljub svojemu jeklenemu nacionalnem ponosu (niso se pustili niti pomadžariti, poitalijaniti, germanizirati, pohrvatiti) zaradi odsotnosti modre krvi v lastnem slovenskem rodu, počuti podrejen, v evropskem smislu nepomemben narod. Panslavizem pa je to, kakor omenjeno, le spretno izkoristil (podobne občutke so, kljub svoji precej bolj slavni zgodovini lastnih kraljev in knezov, imeli tudi Čehi, Slovaki, Poljaki, Hrvati,…) nezadovoljstvo slovanskih narodov v času vrhunca germanske moči v Evropi z namenom vzpostaviti novo os moči. Znanstveno seveda teorija panslavizma stoji na močno trhlih nogah (podobno kakor tudi pan-germanizem) in je bolj v službi ideologije kot same znanosti. Njegov največji greh je izrazita “uravnilovka”, ki pavšalno in nekritično v isti koš zmeče zgodovinsko povsem različne narode, potem pa jim postavi nekakšen umeten vseslovanski epicenter, ideologijo h kateri naj bi vsi gravitirali, da bi se “vrnili k temu kar so nekoč bili” (pa čeprav tega gravitacijskega središča nikoli ni bilo, saj so bili praslovanski narodi razseljeni na nekaj tisoč kilometrih in med seboj niso imeli kaj prida odnosov).
      Vse novejše študije prikazujejo velike razlike med jezikih in kulturami vzhodnoslovanskih (ter iz njih južnoslovanskih) ter zahodnoslovanskih narodov. Slovensko režimsko zgodovinopisje še danes (kljub neštetim dokazom) ne jemlje resno slo-venetov in jo priznavajo največ kot teorijo z enakim nestrokovnim navijaštvom in omejenostjo kot recimo obravnavajo dogodke 2. sv. vojne v Sloveniji in po njej.
      Slovenci imamo zares ogromno stvari na katere moramo biti ponosni (poleg seveda lepe narave za katero pa nismo zaslužni sami) – čez tisočletja smo ohranili enega najstarejših evropskih jezikov (po nekaterih teorijah celo najstarejši ali drugi najstarejši od vseh danes znanih slovanskih), kulturo ki sega pred rimske čase, v končni fazi tudi državo – vse to navkljub dejstvu, da živimo na zgodovinsko enem najbolj turbulentnih področij trkov dominantnih evropskih sil (germani, romani, slovani, nekoč avari, dolga stoletja še muslimani). Preživeti toliko stoletij, celo tisočletij v okolju bodobnemu 25 metrskemu bazenu s 5 morskimi psi, je takorekoč čudež in to nas upravičeno dela slavne – seveda le v kolikor bomo znali vso to trdnost, trmo in gorečo ljubezen do domovine prenesti naslednjim generacijam v sedanji čas in dokončno obračunati s komunizmom, ki je prva preizkušnja katera je uspela zatresti in nevarno omajati same temelje slovenstva – vero, jezik in kulturo.

 • sodnikisozločinci

  Kaj lažete! Na Nizozemskem so imeli anketo, ki je pokazala, da bi v primeru referenduma za izstop iz EU glasovalo 81 % volivcev.

 • antimur

  Dokler bodo EU politiko krmarili Merkelca, Holland, Juncker, naših dveh telebanov kot sta Pahor in Cerar, nima smisla niti omenjati, ni vzroka, da bi kdo podpiral to skupnost.

 • Anton

  ironija pa bo še večja, ko bodo Merklovo predlagali za Nobelovo nagrado. Glede na predhodnje dogodke, tudi ta dogodek ni izključujoč:(

 • Unikatna

  Spet zavajajo!!

 • AlojzZ

  “Zaupam samo tisti statistiki, ki sem jo sam ponaredil.”
  Winston Churchill

  • Anton

   itak, sicer pa kako naj vem da ni bila plačana od strani Bruslja:)

 • Ruggedplant

  “Odhod Velike Britanije iz EU je incident in ne začetek procesa razdruževanja,” je bil jasen Tusk.

  Bravo Tusk! Zaradi takšne samovšečne ignorance smo izgubili drugo najmočnejšo in strateško morda celo najpomembnejšo članico EU in zaradi takšne arogance, bodo EU slej ko prej zapustile tudi ostale razvitejše članice, ko bodo ugotovile, da lahko z medsebojnimi trgovinskimi pogodbami nemoteno trgujejo tudi brez bruseljskih vogonskih prisklednikov. Namesto, da bi EU kravatarji vzeli izstop VB kot izziv dokazati svetu, da so se Britanci odločili napačno in popolnoma reformirali svoje delovanje, bodo oni štancali svoje zgrešene ritme še naprej, dokler ne bo EU le še kopica polrazvitih držav pod bruseljsko marelo.

  • Vera

   V slogi je moč, toda voditelje EU-ja je treba nemudoma zamenjati !

   • Anton

    točno tako, že parkat sem napisal da je izvirni greh v Bruslju.

  • xtc

   Težava je;da je vprašljivo kolkiko bodo ti sporazumi TAKO UGODNI;NAMREČ TREZNEJŠE bRITANCE ŽE HUDO BOLI GLAVA PADAJO PENZIJE;PRIHRANKI IN VREDNOST FUNTA;ČE PA SE ZGODI NAJHUJŠA OPCIJA BEG FINANČNE IN DRUGE INDUSTRIJE;pa utegne zagnati brezpopselnost in hudo recesijo;seveda vsi govorijo o tem kako nebodo šla pogajanja na nož a vsi vemo;da prihajajo carine;omejeno gibanje in še kaj;Britanci bodo še toliko v slabšem položaju;če se jim izmuznejo še Gibraltar;S Irska in Škotska vsi želijo v EU SKRATKA GRE ZA RESNO TGEŽAVO;KI LAHKO bRITANCE HUDO PRIZADANE IN eu bo definitivno stisnila na nož;kajti Britanski TRG JE CCA OSEMINŠTIRIDESET MILJONOV _eu PA ŠTIRISTO PETDESET;TOREJ PRECEJ NEUGODNO RAZMERJE:
   Briranski resni politiki so storili hudo napako(brezpametno);da so dovolilBrexit preden je Britanija poizkusila zgraditi koalicijo proti BIROKRATOM;jUNCKERJU IN merclovi in doseči reforme;šele nato bi šli v skrajni primer:
   Je pa Brexit jasno sporočilo ;da je treba EU reformirati in debirokratizirati ne pa ratbijati in Britanci so nehote z nasedanjem populistom dejansko

   • Ruggedplant

    Britanci so že kar precej časi rohneli po evropskem parlamentu proti njeni zgrešeni migrantski politiki in birokratskim nesmislom, pa niso bili edini – na zadnjih evropskih volitvah se je pokazala rekordna rast evroskepticizma v članicah EU, posebno tistih bolj razvitih. Pa je EU reagirala in vsaj pričela v smeri reform? Namesto tega je po medijih završala retorika o nevarnosti naraščajočih desnih ekstremistov,ki si želijo uničiti EU oziroma jo destabilizirati. Je morda reagirala zdaj, ko se je prvič v zgodovini zgodil tak izstop in to s strani zelo pomembne članice? Razen tega, da se “svobodoljubni” kontinentalci iz njihove demokratične odločitve norčujemo na vsakem koraku – popolnoma nič.

    Mene za Britance prav nič ne skrbi (z izjemo njihove zaskrbljujoče strukture prebivalstva – domorodci vs. neasimilirani prišleki) – njihov funt je vedno bil in bo močna stabilna valuta (pusti zdaj začetna nihanja), infrastrukturo imajo odlično, tesne trgovske povezave z evropskimi državami prav tako, imajo pa (za razliko od Evrope) najmočnejšega zaveznika na svetu – ZDA. Trdim celo, da bomo dolgoročno gledano odhod VB (v negativnem smislu) veliko bolj občutili EU-jevci kot pa sami Britanci – podobno kot so se počutili Srbi ob odhodu dveh molznih krav Slovenije in Hrvaške. Evropski trg je res ogromen, a dvomim da so bruseljski kekci tako nori, da bi si spomnili nekakšnih norih carin na njihovo blago. Če bi se to zgodilo, bi najbrž le še sprožili nov plaz izhodov iz EU.

  • dvanajstzvezdic

   VB se ni nikoli štela za del EU-ja, Malo poglej njeno zgodovino in način vstopa v EU. Takrat ji je šlo zelo zelo slabo, pa jo je EU vseeno sprejela. VB je z svojo ignoranco zadala nož v hrbet Europi. Naj gredo ven, če želijo. Vprašaj se koliko VB ZASLUŽI od EU-ja, da potem prispeva EU-ju

   • Ruggedplant

    O tem koliko so se britanci šteli za del EU-ja ne bom razpravljal, ker se mi zdi povsem nepomembno – EU je v končni fazi le nek fiktiven pakt državic in nima takšne identifikacijske moči kot Evropa, ki zajema celo morje pojmov in vrednot. Dejstvo pa je, da gre za eno starejših članic, danes morda celo najpomembnejšo (sem že parkrat navedel zakaj) , ki je že lep čas opozarjala na neumnosti EU-ja (niso bili edini!) in ker zlepa ni šlo, je šlo zgrda in, kar je najpomembneje, v skladu z demokratično izraženo voljo ljudstva. Koliko bo zdaj kdo na boljšem ali na slabšem, pa prepustimo času – glede na to, da vsa EU joče za njimi, Britanci pa
    so svoje že povedali na referendumu, se mi zdi zelo malo verjetno, da bi
    nekdo jokal ob odhodu nečesa, kar mu prinaša minus.

 • Slovenija moja dežela

  EU je eno samo izkoriščevanje in potuha lenuhom

  • dvanajstzvezdic

   Potem je najbolje, da EU vrže Slovenijo ven, potem Slovenci ne bomo več izkoriščali EU.

  • Franc Šink

   In nesposobnim kadrom!

 • pajot

  Večina sploh ne ve kaj nas čaka,če bi slučajno izstopili iz EU.Komunisti bi nas zaprli v kletko z zelo oteženim izhodom,še prej pa bi odstranili na tak ali drugačen način vse svoje politične nasprotnike. Za majhen narod je odprtost meja življenjskega pomena.

  • dvanajstzvezdic

   Kratko in jedrnato in drži kot pribito. Izstop Slovenije iz EU-ja so samo mokre sanje levičarjev, pro-srbsko in pro-rusko usmerjenih državljanov R. Slovenije in kvazi-libertarcev. Izstop pomeni samo gospodarski in nacionalni potop Slovenije

 • xtc

  Brexit je huda napaka ampak ne napaka v smislu združene EU ampak v smislu nepremišljene politike;nasedanja populističniim idiotom in nezmožnosti Britancev formirati ;anti Juncker_ Merckel birokratsko koalijo in z njo doseči debirokratizacijo in nujne reforme ter doseči uvedbo avstralske priseljeniške politike:
  Seveda je pametovanje rasznh “STRUČKOTOV” TULE PO PORTALU KAKO MORAMO SAMO ;ČI MPRJE IZ EU in takoj bomo nova Švica;so na nivoju popolnih bedakov;;kajti bomo tarča še večjih pritiskov in še večjih izsiljevanj:Da o takojšnji spremembi v nek novi yugoruski gulak z šestsštevilčno inflavijo in propadlim gospodarstvom niti ne govorimo:
  Enotna EU je nanj podvržena zunanjim pritiskom in lažje izpogaja kaj;kot posamezna država:
  Seveda je treba povedati ;da razni norčki po portalih zavajajo ;kako ne bodo ;če bodo države samostojne pristale na TIPP IPD:;PRISTALE BODO NA BISTVENO SLABŠE POGOJE KOT SEDAJ SAJ BODO V SLABŠI MANJŠI POPZICIJI;KJER TE VEČJI LAHKO BOLJ STISKA;TAKO FINANČNO;TRŽNO IN DRUGAČE:
  Ljudje ;ki nasedajo raznim že napol blaznim pridigarjem;kako sebom ;če bomo zopet samostojni(ne v EU lahko uprli vsemu tujim državam;korporacijam itd_ti pridigarji vas VLEČEJO ZA NOS IN VAM LAŽEJO V OBRAZ:ne samo ;dabomo klecnili še preje(majhnost) zraven nas peljejo v ekonomski kolapsv resnici pa so komunistično moskovski plačanci;ki bi zopet radi hlapčevali Moskvi in CK ju tam in radi veliki komunistični imperij in Yugo;od gospodarstva pa nimajo pojma:

  • Caetano

   Dobra analiza. Treba je oblikovati znotraj EU blok za opozicijo politiki Merklove, Junckerja in Hollanda ter decentralizirati EU. Zaenkrat nekaj delajo na tem samo v višegrajski skupini, ko nočejo pristati na vsiljeno migracijsko politiko Bruslja in islamizacijo.

   Obenem ne pozabimo na rusko nevarnost, ker se ji lahko samo združeni upiramo.

   • xtc

    Pazi centralizacija je nujna ;ampak ne v smislu birokratskih nesmislov ;ampak v poenotenju;kazenske;davčne in drugih politik ter seveda ob uvedbi enotne priseljenske politike;kot jo ima Avstralija;ampak;načeloma ti lahko prideš tudi z urejenimi papirji in v eu;ampak ;če se ti ne obnašaš;v skladu z lokalno skupnostjo ;ti lahko ta tudi zavrne prošno za državljasnstvo(in ne moreš prositi več drugje_kot Švica)
    Poenotenje predpisov in politik;pomeni tudi ogromne prihranke;ter če so smiselni tudi ogromen upad birokracije saj je ta bob jasnih zakonih in pravilih praktično nepotrebna ;še posebej ;če velja zadeva za celo EU:

    • Caetano

     Razumem… Mislim pa da to ne bo šlo vsaj dokler se ne najde nadomestka za nafto. Ker Francija in Nemčija, ta danes še posebej sta trdno zvezani v zavezništvo z arabskimi državami. Sledi jima tudi Italija, Španija, Belgija. Tako, da trenutno se mi zdi realno edino nasprotovati, da bi imele te države, zlasti Nemčija moč vsiljevati preko EU skupno politiko. Zlasti še varnostno.

    • FraterMagnus

     Centralizacija ni nujna, le vse ostale oblike ekonomskih sistemov so v našem, centraliziranem sistemu označene kot utopija. Tudi socializem v EU ni nujen – je pač realnost. Vendar ne socializem ne demokracija nista prava, če obstaja vsaj ena oseba, ki hrepeni po moči. Kar pa juncker in ekipa so. Njim demokratična izvolitev organov EU ne more biti v interesu, saj izgubijo moč. To, da ima človek zdravo kmečko pamet, še ne pomeni, da dela v interesu kmetov.

     Kaj bo angleškemu trgu prinesel brexit, je seveda vprašanje časa.

     Kar se tiče evropske unije, smo spet tam kjer smo bili po vojni, ko sta zvezo ustvarili francija in nemčija, in so se šele kasneje pridružili ostali in ustvarili evropsko gospodarsko zvezo.

 • Unikatna

  Ena tretjina nemških mest bo šla v stečaj zaradi vala migrantov in s tem naredila približno 1.7 milijarde dolga zaradi stanovanjskih stroškov. Nova raziskava je tudi pokazala, da se pričakuje v letošnjem letu še vsaj 700.000 novih migrantov.

  http://newobserveronline.com/invasion-13-german-towns-bankrupt/

  To dela veliko škodo Evropi!!!

  • Caetano

   In kdo nasprotuje v Nemčiji takšni politiki, samo nekaj manjših strank, nobena večja. Stanje se bo le težko obrnilo. Prepričan sem, da bo cilj vodilne evrop. politike, ”navaditi” državljane tudi na to, da bodo vsake toliko teroristični napadi in da bodo večino ljudi prek medijev še naprej slepili, da ne poteka jihad v Evropi.

  • avtohtoni neandartalec

   Proračun Nemške banke je pa kakšen, zagotovo še meri v trilijonih, s katerimi je treba nekako izprazniti nakopičene zaloge kložune.
   Za Nemčijo, so milijarde nekaj takega kot so za nas milijoni, tri nule moraš dati stran, za ustrezno razmerje.

 • avtohtoni neandartalec

  Pravzaprav bi lahko rekli, da raste veliko nemška ideja, ne pa Evropska, ki jo je poganjala raznolikost kultur in narodov, povezanih z enotnim trgom. Trgovina in mir sta se spremenili v razosebljeno birokracijo in lažjo prisilno varnost.
  Zgleda so vsi ostali narodi zanemarljivi, v vzhodnih delih, bo težka industrija in vojaške baze, na jugu Balkan, Francija bo tekmovala pa z Angleži, da se bo lahko krepil močan germanski center, tam od nekdanjega Hadrijanovega zida navzgor proti severu. Nič ne more biti bolj severno od severnega pola, tam je bila lahko samo Atlamtida, novih članic zgleda ne bo več.

 • avtohtoni neandartalec

  Ampak Evrope je zdaj manj, ne več, kako je lahko kdo zadovoljen?

  Verjetno Britanci niso idioti, računica jim ni znesla, dolgoročni projekti ne bi upravičili investicij, drugače povedano, več zaslužijo, če igrajo proti Evropski navezi kot del nje.

  Kako je to mogoče, če smo pa tako močni in bogati, odvisno kaj napaja finance Unije, koliko preostanka sveta lahko prepričamo, da smo res taki trenerji in nam bodo dali poceni milo za žajfo.
  Britanci stavijo pa ravno obratno, prepričani so, da bo cena za.njih boljša, nenazadnje se vsi pogovarjajo v Angleščini, ne v neki globalni Nemščino, Francoščini, Španščini,…
  Evropo je globalna ekonomska kriza zelo prizadela, tudi ni več jasno del čigave globalne informacijsko obveščevalne mreže smo danes, Amerika je zaveznica Britanije, ne verjamem, da jim lahko Nemčija konkurira, če pa Evropa kot taka, od 2.sv vojne nima več svojega enotnega sistema oziroma je širša unija še daleč od poenotenja vojaških, policijskih in pravosodnih, nenazadnje upravnih standardov.

 • avtohtoni neandartalec

  Mogoče še tole, končno mi je jasno kaj je mislil Putin, ko je rekel, da bodo vse sankcije proti Rusiji kontraproduktivne. Vprašanje, kdo koga zdaj omejuje, Krim in Britanija sta že zunaj.
  Zanimivi so tudi Nato manevri, velike vojne zagotovo ne bo več, vendar bo vojska učinkovito regulirala mejo z vzhodom ter tako preprečila nadalnji razpad narodov ter nove diplomatske konflikte. V tem načelno ne vidim nič spornega, bolj me skrbi to zapiranje v neke nove celice, kot bi vsi obupali nad nami. Zelo žalostno, da toliko narodov nima boljše ideje od Hitlerjeve, kot da se par sto let ni nič pametnega zgodilo in je naša edina alternativa neko novo Sveto rimsko cesarstvo germanskih narodov, s svojo francosko-nemško buržuazijo in Vatikanskim šeriatom.
  Najbolj nesprejemljiva se mi zdi ideja ločevanju državljanov na tri razrede, prvorazredni živijo v svojem paralelnem vesolju, najbolje bi bilo, če bi se odcepili v neko svojo virtualno unijo, preostala dva razreda pa bi se razdelila med Britance, Ruse in arabce.

 • FreedomAndDemocracyNOT

  GB cez 5 let druga svica, ostala evropa bo na nivoju moldavije z dominantno islamsko vero

 • Olga

  Ne vem, kako naj si razlagam zgornjo statistiko!? V Sloveniji, ko komunistom kuzla v rit skače, so Delovne ankete vedno oh in sploh! Tudi priljubljenost posameznikov je vedno takšna, da vodijo ta pravi! Še Bulčeva je na vrhu lestvice, pa je sploh ne vidimo in ne slišimo! Vse je medijsko “ukrojeno” za bedake! Vsak predsednik države je vedno na prvem mestu, tudi drugorazredni Turek je bil vedno tam!?

 • KAPIBARA

  Anglija še nikoli ni potegnila krajši konec (dolgoročno)..!! Je žrtvolava nekaj xxxxx lljudi, ne svojih, za dosego ciljev (za Diano pa dvomim, vedno je enkrat prvič)..
  ZDA je namerno destabilizirala EU, pri tem pa niso mogli-hoteli-želeli sodelovato angleži- da bi še oni vlekli slabi konec..
  EU bo začel razpadat na socialno ogroženih in tistih, ki nočejo polniti malhe Bruslju..

  • KAPIBARA

   Angleži so od EU dobili samo2 x žgano bagrad, malo biolj svetle cigane in probleme
   Preveč so vplačevali in premalo iztržili..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!