Po zmagi nad Islamsko državo na Filipinih se prebivalci do tal porušenega Marawija soočajo s posledicami vojne

(vir: twitter)

Po zgodovinskem porazu ISIS v filipinskem mestu Marawi se prebivalci soočajo s posledicami do tal porušenega mesta. Vojaško pravo na otoku velja do konca leta.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je po prvotni 60-dnevni odredbi v maju podaljšal obdobje vojaškega prava na otoku Mindanao do konca leta. Filipinska vojska je po 5-mesečnem boju konec oktobra v Marawiju dokončno zatrla islamistične upornike povezane z ISIS.

Po hudih bojih na ulicah nekoč cvetočega mesta so zdaj ostale samo še ruševine, ki povratnike opominjajo na grozote islamistov. V zadnjih dnevih bitke za Marawi so teroristi oboroževali tudi ženske in otroke. V bojih naj bi umrlo več kot tisoč ljudi.

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Uspeh, ki ga je filipinska vlada dosegla v boju proti ISIS, naj bi po poročanju Wall Street Journala zdaj ogrožala vrsta novih težav, s katerimi se sooča več kot 400 tisoč ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti Marawi.

Ivan Šokič

  • Caetano

    V bitki za Marawi je bilo uničenih skoraj 1000 jihadistov. Je pa posebej zaskrbljajoče, ker so bili to skoraj vsi domačini. Tujcev je bilo izredno malo med njimi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!