Podrobno o današnjem avstralskem napadu: Je šlo za teroristični napad?

Foto: PrintScreen (Youtube)

Gre za duševno bolnega odvisnika od drog, v preteklosti obsojenega kriminalnih dejanj. Poročali smo o tem, kako je musliman zapeljal v množico pešcev in pri tem ranil devetnajst ljudi. Njegov domnevni pajdaš je dogodek posnel, v torbi pa s seboj prenašal tri nože. Avstralske oblasti kljub temu zatrjujejo, da ne moremo govoriti o terorizmu, musliman pa ima za snemanje svojega dejanja lahko zgolj en razlog: ustvarjanje džihadističnega videoposnetka. V zadnjem času je bilo terorističnih napadov preveč, da zadeve ne bi jemali resno. In vsi do zdaj so posneli svoje početje.

V napadu, ki se je odvil ob 16.14 v središču Melbourna, je bilo ranjenih 19 ljudi, veliko so jih tudi hospitalizirali. Med njimi majhnega otroka. Nedvomno je šlo za napad, avstralska policija pa kljub namigovanjem zatrjuje, da ni bil teroristični. Ugotovili so, da je voznik, ki je v pešce zapeljal po ulici Flinders v Melbournu, odvisen od uporabe drog ter da je duševno bolan. V množico je zapeljal namerno, ko na križišču ni upošteval rdeče luči na semaforju.

Policija je dejala, da je petnajst žrtev v stabilnem, štiri pa v kritičnem stanju. Med hospitaliziranimi je tudi 32-letni voznik avtomobila, ki sta ga zločinca pred napadom ukradla, in policist, ki je aretiral voznika. Ta se je ob aretaciji in ob tem, ko so ga policisti vlekli iz usodnega vozila, poškodoval, saj se je zelo upiral, trenutno pa ga oskrbujejo. Poškodoval se je tudi prej izpostavljeni policist, ko je skušal zaustaviti voznika po tem, ko je njegov avto zadel v tramvajsko postajo. Mnogi ga opisujejo kot junaka.

Policija je terorizem že izključila
Policija bo, kljub temu, da je terorizem kot motiv izključila, med preiskavo še naprej sodelovala z oddelkom za boj proti terorizmu. “Trenutno nimamo dokazov in podatkov, ki bi napad povezovali s terorizmom,” je dejal v. d. direktorja policijske postaje Shane Patton. Dodal je, da celo menijo, da je možno, da drugi moški, ki so ga na kraju zločina aretirali, z napadom sploh ni povezan. Čeprav je dogodek posnel in so kasneje ugotovili, da s seboj v torbi nosi tri nože, je policija dejala, da bo po vsej verjetnosti oproščen.

Voznik avtomobila je že stari znanec policije. Že leta 2010 naj bi bil obtožen številnih prekrškov, tudi vozniških. Patton je dejal, da je voznik avstralski državljan afganistanskega rodu, ki je vozil avtomobil svojega družinskega člana. V njem naj bi bil sam, pri sebi pa naj ne bi imel nobenega orožja.

A. L.

 • totex39

  To pa je res neverjetno, da sedaj že po celem svetu duševni bolniki zapeljejo z avtomobili v množice ljudi.

 • učko

  Duševni bolnik?!! Pa vsi musloti so duševni bolniki !

  • DJURO SUMAR

   Misliš, vsi verniki.

   • eksorcist

    Seveda. Vsi verniki v Allaha. :)

    • DJURO SUMAR

     Ne, mislim vsi verniki vseh veroizpovedi.

  • sunday

   resnica je, da če nisi duševni bolnik, nisi muslič!!!

 • xtc

  No ni nevaren,bodo počakali ,da nalednjič naredi bombo in jih linča vsaj 1000.
  Ke idioti.

 • garfi

  nikakor ni šlo za teroristični napad
  psihično moteni je bil
  rtvZLO press

 • sunday

  spoštovani : na svojem računalniku sem blokiran, blokiran imam dostop do nove24, blokiral me je sodelavec za katerega vemo, da je prikriti doušnik udbe, včasih v yugi je ovajal tudi policiji – moji komentarji bodo zato bolj redki – žal in lep pozdrav!!!

  • Rožle

   Pa kdo je ta ….?

 • stajerc5

  ARD oficielno; avstralski Afganistanec je priznal, da je zapeljal v ljudi popolnoma namensko, ker se bi naj Avstralci obnasali neprimerno do Muslimanov. Torej!????
  Priznan TERORIZEM!!!!!!!

 • Krtača 20

  Prej je vozil Teslo. Pol se je pa v navaden avto usedel, in spustil volan…. čez deset let bo to nekaj vsakdanjega…

 • Sadako

  RIO DE JANEIRO – V organizacijskem odboru iger so potrdili, da gre tudi tokrat za boksarja, in sicer 22-letnega Namibijca Jonasa Juniusa, ki je na odprtju nosil zastavo svoje države. Tudi on naj bi bil napadel snažilko v olimpijski vasi, poroča brazilski časnik O Globo. Ženska mu je pobegnila in poklicala policijo. Napad naj bi se bil zgodil v nedeljo, po navedbah lokalne policije je čistila eno od sob, ko se ji je od zadaj približal Junius, jo zagrabil in poljubil na vrat. To je menda pospremil s spolno pomenljivimi gestami in ji ponujal denar. Po mnenju policije takšno ravnanje kaže na pomanjkanje spoštovanja do brazilskih žensk.

  Trener molčal

  Boksarjev trener naj bi bil prisostvoval dogodku, a baje ni ukrenil ničesar. Njemu ovadba sicer ne grozi, bi pa svojega varovanca lahko vsaj oštel, so še dodali pri policiji. Mednarodni olimpijski komite zaradi interesa policijske preiskave dogodka še ne želi komentirati. Namibijec bi se moral v četrtek pomeriti s Francozom Hassanom Amzilom.

  O prvem primeru spolnega napada je bila brazilska policija obveščena že pred začetkom iger. V petek so aretirali maroškega boksarja Hassana Saadaja, ki naj bi bil napadel dve snažilki v olimpijski vasi. Maročan je v pridržanju, zaradi česar je avtomatično izgubil kvalifikacijski dvoboj v poltežki kategoriji, v katerem bi se v soboto moral pomeriti s Turkom Mehmetom Nadirjem

 • sodnikisozločinci

  Kdo sploh še verjame policiji in medijem? Prej nismo nikoli slišali za teroristični napad, ki bi ga izvedel duševni bolnik, zdaj so pa kar naenkrat skoraj vsi teroristi duševni bolniki. Pravi pacienti so tisti, ki temu verjamejo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!