Poglejte kako je hrvaška vlada onemogočala izročitev udbovskih zločincev Nemčiji

Nekdanji premier Zoran MIlanović (Foto: STA)

Vpliv nekdanje Udbe je tako močan, da je Hrvaška zaradi Perkovića in Mustaća skoraj spremenila ustavo, zaradi česar nikoli ne bi bila izročena Nemčiji. 

Josip Perković in Zdravko Mustać sta bila aretirana 1. januarja 2014 na podlagi evropskega pripornega naloga, izdanega v Nemčiji. Njuno prijetje bi se sicer moralo zgoditi že 1. julija 2013, ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, vendar je takratna vlada premierja Zorana Milanovića zavirala izročitev z zakoni “lex Perković.”

Spremembe zakonov, ki jih je vlada pod vodstvom SDP sprejela tri dni pred vstopom v EU, so uvedli novost, da se evropski priporni nalogi, ki prispejo na Hrvaško, ne upoštevajo za kazniva dejanja, ki so bila storjena pred letom 2002. S tem so kršili evropsko pravo, Svet Evrope pa jih je opozoril, da nobena država članica v nacionalno zakonodajo ne sme vnašati tovrstnih izjem.

Leva vlada vztrajno branila nekdanjo službo državne varnosti
Takratni premier Milanović je izročitev nekdanjih pripadnikov službe državne varnosti označil za hrvaške branitelje ter vztrajal, da se jim sodi na Hrvaškem. Kmalu zatem se je znašel pod hudim pritiskom Evropske komisije in Nemčije, naj uskladijo nacionalni zakon z evropskim okvirom, hkrati pa so jim je zagrozili s sankcijami o zamrznitvi fondov za vstop v Schengen. Milanovićeva vlada je nato vztrajala, da bodo zakon popravili do 1. julija 2014, hkrati pa bodo spremenili ustavo, v kateri bodo zapisali, da zastaranje za politično motivirane ter hujše umore ni mogoče.
Če bi Milanovićev manever ustavnih sprememb uspel, Perković in Mustać verjetno nikoli ne bi bila izročena Nemčiji, saj bi se jim moralo soditi doma. Zaradi pritiskov Komisije so ukinili “lex Perković”, propadel pa je tudi poskus spremembe ustave.
Poglejte kako je hrvaška vlada onemogočala izročitev udbovskih zločincev Nemčiji 1
Časovnica spornega zakona “lex Perković”:
1. Hrvaški Sabor samo tri dni pred vstopom v EU sprejme predpis, kjer izloči izročitev za zločine storjene pred letom 2002, s tem pa zastara obveznost izročitve.
2. Zakon, ki ga je predlagala Milanovićeva vlada dobi ime “lex Perković”, saj ga ščiti pred izročitvijo.
3. Evropska komisija in Nemčija opozarjajo Hrvaško, da krši predpise EU.
4. Milanovićeva vlada napove istočasno ukinitev “lex Perković” in spremembo ustave, da bi se Perkoviću sodilo na Hrvaškem.
5. Pod hudim pritiskom vlada RH ukine sporne določbe zakona, Perković in Mustać pa sta izročena Nemčiji

M. P.
 • garfi

  pri nas je udba še aktivna in zapira domoljube
  bilo kuda udba svuda

 • tarantela

  No s pozivom naši vladi, naj izroči bivše udbovce, bodo pa Nemci in Avstrijci malo počakali, dokler ne bo Matilda opravila svojega dela, se mi zdi, da so politiki preveč zlizani med sabo. Sicer je pa bil bivši (po drugi vojni izvoljen)generalni sekretar Avstrijec Kurt Waldheim tudi neka višja šarža v nemški vojski med drugo vojno. Se ne spomnim dobro ali je bil SS ali gestapo. Se pravi: mal zamižimo tuki, mal tam in karavana gre dalje.

  • dr Janez Sveti
   • tarantela

    Hvala! Podatki o Waldheimu so si nasprotujoči, je pa imela CIA vse podatke o njem, vendar so te podatke skrili, ko je kandidiral za generalnega sekretarja OZN. Kaj je res najbrž ne bomo nikoli izvedeli, držijo pa politiki vseh barv skup in krijejo drug drugega. Je bolje, da pravljice berem.

    • dr Janez Sveti

     Imam boljši predlog. Piši pravljice. Bodo vsaj takšne, kot so tebi všeč.
     Tudi če jih nihče ne bere ali pa niso nikomur drugemu všeč. Tvoje so. To je sreča.
     Indijanka bo pisala pesmi, Dob bo duhovni vodja, jaz bom pa ….?
     DR Janez Sveti svetovalec uprave.

 • RATATA

  To je pač stil hrvatov (ne le kp/tudi naše kp in katerekoli) in njihovega potvarjanja na vseh področjih.

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako
  NSI s predsednico in Toninom so tipični krti na desnici, ki so v zadnjem času omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.
  Gospa in njena stranka nista kredibilni
  1.Tonin dodal “izdajalski glas za dodatno penzijo Kučanu”.
  2.Tonin se je delal norca in pritrjeval levičnikom v procesu Patrija (Janša je politik v zaporu).
  3.Ljudmila N. je minirala referendum o arhivih. Onemogočeno je razkrivanje Udbašev in njihovo črpanje denarja in zato večji davki.
  4. Oba delata na svojem vzponu na tak način, da tlačita okolico dol. Neverjetna povezovalnost.

  In kakšna je razlika med nami in južnimi sosedi ?

 • xtc

  Tule velja opomniti,da v Sloveniji ni nič boljše je bilo videti v primeru Avstrije,boste pa priča enakim zadevam ,če bodo na tapeto prišli slovenski SDV jevci,takrat bo SLO leva politika naredila vse ,da bo zaščitila svoje.

 • lauraas

  Daj Nemčija, zdaj pa še slovenske udbaše!

 • sprehajalec

  Priprava na gornje, že dolgo traja. Vsebuje jo slogan “Pustimo preteklost, ozrimo se naprej”. Preprosta pamet seveda to razume dobesedno, v ozadju pa tiči prefrigana filozofija prikrivanja nečednosti iz pol preteklosti.

 • rubec

  Milanović? Hahaha. Največji odjemalec izravnalne mase za obraz. Fugirne pa verjetno tudi.

 • if

  Pod hudim pritiskom Evropske komisije in Nemčije je Hrvaška (Milanović) svojo zakonodajo uredila tako, da sta bila Perkovič in Mustaća obsojena.
  Zaradi sproženega plazu in pritiskov se bo to zgodilo tudi v Sloveniji.

  Ta hip je tudi demokracija v Sloveniji talka vplivnežv tipa UDBA z osrčjem Milana Kučana in politično impotentnih volilcev.

 • sikofitol

  “Takratni premier Milanović je izročitev nekdanjih pripadnikov službe državne varnosti označil za hrvaške branitelje ter vztrajal, da se jim sodi na Hrvaškem.”

  Šta li je tu pjesnik hteo da kaže..

  • Olga

   Da se jim “sodi” tako kot pri nas! Imajo odlične penzije, dodatke, zdravilišče zastonj in številne privilegije! Ti privilegiji se prenesejo še na potomce! Ker Nemci niso naivni, so to vzeli raje v svoje roke in spravili gospodom v čuzo! Sedaj bi bilo pa dobro pregledati tudi “zaslužene” penzije!!!!

  • rubec

   HEHEHE

 • montyamp

  Kaj pa LEX – KURĆAN ???

  • Olga

   Ne rabijo, ker naša policija in sodstvo spravita evropski priporni nalog v predal!

 • Olga

  Kdo je bil oče od Milanoviča?!!

 • Anton

  kdo je bil fotr od Milanovića, jah ne vem verjetje da bi se zmotil pri trditvi da je bil član prejšnje partije oz celo udbe je več kot 90%. Toliko o tem.

  • Olga

   Zato bi morali odstraniti iz politike tudi potomce udbašev, ker vidimo, da ščitijo prejšnji režim in zavirajo demokracijo!

 • totex39

  Ja pri nas na žalost s temi svinjarijami, ki so nam podtaknili udbaši ne bomo nikoli prišli do konca, ker je že vse zatajeno in uničeno iz strani udbe in njihovih pristašev.

 • mapu

  MA HRVATJE SO HRVAT….

 • domovina mili dom

  Se je kdo vprašal, ali ni slučajno ta balko proruska kučanistična vlada slučajno pod mizo sprejela zakon o ne izročanju udbovcev v EU.

 • disqus_ZTv48gRQCp

  barabe pokvarjene, pri nas pa vse enako, pa še hujše, Hrvati so vsaj dva pokasirali, pri nas vsi uživajo priviligirane penzije

 • samsara

  Slovenska vlada to onemogoče še dandanes.

  • KAPIBARA

   HR je Država..!!
   – SLo pa kuĆanova Gubernija..

 • Franc Šink

  To ni bila Hrvaška država, ampak njihovi komunisti, zbrani okrog njihove SDP.

 • antimur

  Milanović in Stalin imata veliko skupnega, od primitivizma, agresivnosti, zahrbtnosti, celo kozavosti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!