Poglejte, kako je politični zapornik in hrvaški nadškof Stepinac, zavrnil pogajanja z maršalom Titom: “O moji usodi odloča samo Bog!”

Foto: YouTube. Alojzije Stepinac.

“Popolnoma ravnodušen sem do Titove ponudbe, da me osvobodi. Ni namreč Tito tisti, ki bi imel pravico odločati o moji usodi. To lahko stori samo sveti oče. Katoliška cerkev ni in nikoli ne bo suženj države!” To so besede hrvaškega nadškofa Alojzija Stepinca, ki so se junija leta 1950 bohotile na naslovnici ameriškega časopisa New York Times. Veliki intervju z nadškofom, ki je bil v tistem času zapornik komunistov v Lepoglavi, so prebrali milijoni Američanov, saj so njegove besede povzeli tudi vsi drugi večji mediji čez lužo. Avtor besedila je bil sicer Cyrus Sulzberger II, ki je nadškofu prenesel Titovo sporočilo, da ga je pripravljen spustiti iz zapora, a pod njegovimi pogoji – nadškof bi se moral umakniti iz javnosti in odpovedati službovanju Bogu. Alojzij Stepinac je jugoslovanskemu diktatorju odločno rekel NE, kar je bil simboličen udarec Titovim načrtom, da bi se prikupil zahodnim zaveznikom, prav tako pa je Katoliška cerkev s tem dala vedeti, da se ne uvršča med zmagovalce 2. svetovne vojne, temveč želi zadržati distanco do svetovne oblasti.

Intervju Cryrusa Sulzbergerja je malo znan hrvaški in slovenski javnosti, še manj pa je znan njegov intervju z nadškofom. Pogovor sicer ni bil tako obširen, kot je bil spremno besedilo, v katerem so predstavljene okoliščine, ki so privedle do srečanja s Stepincem in političnih okoliščin njegove aretacije. Za to besedilo je Sulzberger naslednje leto v ZDA dobil največjo možno novinarsko priznanje, posebno Pulitzerjevo nagrado. Omenjeni novinar sicer pripada dinastiji, ki v svojih rokah New York Times drži že vse od leta 1896, po 2. svetovni pa je deloval kot dopisnik v Parizu.

Sulzberger je maršala Tita spoznal v Moskvi leta 1945, na zabavi na jugoslovanskem veleposlaništvu, jugoslovanskega diktatorja pa opisuje kot debelušnega človeka srednje višine in modrih oči. Opisuje ga kot na prvi pogled zelo ljubeznivega človeka, ki je ugodil njegovi prošnji za intervju z nadškofom Stepincem. Titovo znanje angleščine naj bi bilo na zavidljivi ravni , njun pogovor je trajal približno uro in pol. Maršal mu je med drugim zatrdil, da je Jugoslavija za obrambo svojih meja pripravljena kupiti orožje od zahodnih sil, saj je Sovjetska zveza svojo opremo dobila od Velike Britanije. Tito je še zatrdil, da ruski propagandi navkljub ni smatral Marshallovega plana kot katastrofo za Evropo.

Foto: Večernji.

Tito navidez ni nasprotoval Marshallovemu planu
Ko je tema pogovora naposled nanesla na nadškofa Alojzija Stepinca, je Tito ameriškemu novinarju zatrdil, da je političnega zapornika pripravljen osvoboditi, če je to v interesu izboljšanja mednarodnih odnosov in če to ne bi vneslo nemira med jugoslovanskim prebivalstvom. Tito je obljubil, da bi lahko nadškof odšel v samostan, toda samo v primeru, če ne bi več maševal. Sulzberger se je moral pošteno potruditi, da je diktatorja prepričal, naj mu dovoli obisk nadškofa v zaporu, kar je bila želja ameriške politike. Šele po treh dneh po pogovoru s Titom v Moskvi je namreč zazvonil njegov telefon in so ga povabili v Zagreb.

V Zagrebu, preden je potoval naprej za Reko, se je moral Sulzberger spoznati tudi z Milovanom Đilasom, tedanjim tesnim političnim sodelavcem Josipa Broza Tita, ki ni bil najbolj prijazen sogovornik.  “A, vi ste tisti, ki piše, da Tito ubija Srbe z ameriškimi puškami,” naj bi dejal Đilas in Sulzbergerju obrnil hrbet, nakar se je Tito nasmejal in potrepljal Američana po ramenih rekoč, naj se z njim ne obremenjuje preveč. Železna zavesa se je malce razprla vsaj ob njegovem obisku v Lepoglavi, kjer je naposled vendarle spoznal nadškofa Stepinca.  Njegova zaporniška celica je bila velika 2,7  krat 4,2 metra. Okno je imelo rešetke, a so sončni žarki vseeno prodrli do njegove postelje. Imel je tudi lesen stol in pisalno mizo. Do Stepinčeve celice je Sulzbergerja pospremil paznik Anton Sobotinčić.

Foto: Večernji list.

Stepinac: “Ni odvisno od Tita, ali bom še kdaj maševal!”
Nadškof je od Sulzbergerja prejel Titovo sporočilo, a je njegove besede sprejel silno ravnodušno. Kot je pisal v svojem prispevku ameriški novinar, je nadškof ves čas pozorno poslušal svojega sogovornika in venomer temeljito premislil, preden je dal odgovor. “Popolnoma sem ravnodušen glede moje usode. Vseeno mi je, ali ostanem v zaporu ali pa grem v samostan. Takšne stvari niso odvisne od Tita. O tem odloča samo sveti oče, papež in nihče drug,” je povedal. Na vprašanje, če si želi poslati kakšno sporočilo čez zidove zapora v Lepoglavi v svet, je nadškof odgovoril: “Nimam kaj reči. Zadovoljen sem, da trpim za Katoliško cerkev. Če bom znova opravljal to službo, pa je odvisno zgolj od svetega očeta!”

Ko je Sulzuberger zapuščal zapor, so ga pazniki veliko spraševali o tem, o čem se je pogovarjal z nadškofom. Vsi v en glas so trdili, da si namreč Stepinac zasluži biti zaprt, povsem drugačno sliko pa so mu ustvarili ljudje z ulice. “Ste vi tisti ameriški novinar? Ste videli nadškofa? Ah, on je tako dober človek,” so mu sporočali in ga prosili, naj amerišemu narodu prenese sporočilo, »da je nadškof ljudski junak!”

T. F.

 

 • AlojzZ

  “Za Tita bi najelegantnije rješenje bilo da je Sepinac pristao otiči iz zemlje.”

  Naš, slovenski škof Rožman je pa kar prostovoljno odšel iz države.

  • Anthon

   Kaj si želel povedati?

   • opazovalec

    Verjetno, da po prostovoljni zapustitvi ovčic nikoli več ni smel v Vatikan.

    • ferdo

     Kdo ti je to povedal ?

     • opazovalec

      Vprašaj Sveti sedež!

 • Jana Belšak

  https://m.youtube.com/watch?v=qaDikWotFlg
  So pač malo manj prilagodljiva sorta.

 • opazovalec

  Svetnik pa le ne bo poslal. Pa ne po ne-volji boga, ampak potrebuje potrdilo Srbov o neoporečnosti. Kar pa je med brati rečeno skorajda misija nemogoče.

 • Mate

  Stepinac je blagoslovil genocid nad srbi! Blagoslovil je tudi to da smo slovenci podalpski hrvati in da kot narod slovenci ne obstajamo! Nova 24 tako neumnih novic in idej še na srednji frizerski ne slišiš!

  • hermannn

   Tito ni samo blagoslovil genocid nad Slovenci, ampak ga je tudi ukazal.

   • rrrrr

    …in izvedel !

   • Mate

    Ti nisi normalen.

   • Mate

    A ti sploh ločiš med načrtnim ubijanjem neke skupine (z namenom da ta izgine) ali pobijanjem nekih političnih nasprotnikov? Pa poglobi se enkret pa poglej kdo je v teh jamah! V nobeni vojni se ne sadijo rože! Genocid so izvajali nacisti,čeprav js bi reku da je to bol holokavst. Hrvati so proti srbsko in proti slovensko nastrojeni zato je to kar dela nova 24 izdaja naroda in navadno hlapčevanje. Pa poglej kake svinjarije so se delale v jasenovacu in mi povej če je ta ustaški psihopat vreden da se ga sploh omenja! Tolk sprenevedanje in laži kot je bilo ko so mel na novi bujico še ni bilo. Tega ustaša bi blo treba zapret! Hrvati nam serejo po zemlji vi pa se jim klanjate! Svetovna norost!

   • Mate

    Si že slišal kdaj za etnocid? To so delali stepinac pavelič in njihovi pajdaši po okupirani Sloveniji. namen zlomit voljo v narodu in ga na tak način podjarmit!

  • T-Rex

   To je isto kakor so podpirali Tumpsona. Ni in ni logike..

   • Mate

    Navadni hlapci… Kdaj se bo slovenska politika nehala ukvarjati s prekopavanjem kosti in raje začela gledati v prihodnost! Vsak drugi slovenec je nadpovprečno inteligenten, smo izredno delovn narod! Naše kvalitete niso vojskovanje, saj tudi ne morejo biti ker nas je samo 2 miljona! Smo pa lahko prvi v svetu pri kvalitetnih strojih, izdelkih…. Pa saj že imamo akrapoviča in boscarola… Po takih se moramo zgledovat!!!

 • seba goričan

  zagovarjati Stepinca je zločin sam po seb….nič boljši niste od komunajzerjev, to pa da lezete v rit Hrvatom, ki nas zatirajo vedno in vsepovsod je pa višek brez primere…sram vas bodi

  • soc

   Nova inkarnacija istega bebca, 41 postov v prvem mesecu. Shit lista, takoj.

   • seba goričan

    Šteješ komentarje?predstavi se s polnom imenom papak in pol komentiri…gamad

  • tramal

   Koga je umoril Stepinec?Če si človek ponosen in pošten ter veren je vseeno kateremu narodu pripadaš.

 • The Truth Keeper

  Daj ne jebite… Komunizem je bil tako kot danes ISIS le orodje jezuit/zion imperializma, ki za ohranitev brutalne vladavine nad dvema tretinama sveta med sabo hujska narode vseh narodnosti, ras in religij vse do današnjih dni! Kapital ne ločuje levih in desnih, le vladarje in služabnike!

  • MladiLiberalec

   Presežna ugotovitev antisemitarda. Kot bi rekel da so se med mučenji inkvizicije pogovarjali za zaprtimi vrati inkvizitorji z Židi o world domination. he he :P

   • rrrrr

    Prjatlčka, kdaj sta pa vidva z Marsa padla…

    • MladiLiberalec

     Jest sem Zemljan. On pa vidiš da k Luni teži :)

 • Anton

  pa še rečte da Hrvatje niso bolj normalni kot Slovenci.

 • Drago

  Komunizem, kuga 20. stoletja, nas je zavrl za naslednjih 100 let. Kot posledica komunizma, so poleg ostalega, tudi sramotno nizke pokojnine. Ogromno upokojencev, ki so 30 _ 40 let, pošteno delali in plačevali v pokojninsko blagajno, danes prejema od 300 do 500 € pokojnine.

 • Anton

  največ žrtev/populacijo v Jugoslaviji med 2 svetovno in po njej je bilo ravno v Sloveniji, tudi to veliko pove, kje je bil gnezdo Stalinizma.

 • Olga

  Zato ker je bil veren, pokončen in domoljuben, je bil Stepinac komunistom trn v peti! Mar ne ravnajo danes enako?!

  • MladiLiberalec

   Kar je napisano pomen samo da je bil verski fanatik.

   • Ne razpravljaj o tem, ker o tem svetem možu ne veš nič !

    • MladiLiberalec

     Če je bil tudi samo malo zagovornik ustaštva in je bil potem res ni bil svet človek razen za omejene fanatike. XD

     • On je bil zagovornik Boga in božjih resnic in nobene politične opcije. S politiko naj se ukvarjajo politiki.

     • MladiLiberalec

      Ni videti da bi Bog tako simpatiziral z ustaši kot Stepinac sicer bi zmagali :D

     • tramal

      Izgleda da nikoli ne boš razumel smisel življenja in Boga

   • tramal

    Ko bo hudič prišel po tebe bo prepozno za tvoje blodnje .Imaš še čas da spoznaš resnico ,če ti komunajzerji niso preveč oprali glave.

    • MladiLiberalec

     Ha ha ha

   • Olga

    Kar so napisali komunisi! Komunizem je zločinski sistem! Zakaj jim verjamete?

    • MladiLiberalec

     Kar piše v članku Nove24

 • rrrrr

  Trdno upam, da si bo gornji članek prečital in vzel na znanje tudi naš sedanji nadškof dr. Zore.

 • joza joza13

  Veste kaj…, vesel sem, da imamo to Novo 24 tv. V mladosti sem/smo bili deleženi učenja o naši preteklosti, vendar zgolj enostransko. Tudi mediji so do slej nabijali le v en in isti rog.
  Zavedam se, da je resnica pogosto nekje vmes. Da se lahko dokoplješ do nje, je potrebno slišati tudi drugo stran.
  Le tako naprej Nova, le ne pretiravajte, sicer boste pristali na preveč “orto” področju.
  Namig? Včasih je vendarle fajn prebrati kaj pozitivnega, kakšno dobro izkušnjo ali dogodek s srečnim koncem,..
  Hvala vam.

 • hle

  Revež je tisti čas imel hujše skrbi denimo kam je izginilo zlato nakradeno med vojno ki so ga preko naših hoteli prešvercat čez lužo mogoče bi lahko napisali kako besedo še o tem zakaj je njegova razglasitev za svetnika ustavljena

  • Olga

   Laž je nesmrtna duša komunizma!

   • hle

    In kaj naj bi bilo po tvojem laž daj malo argumentiraj ne samo da nabijaš nekaj v tri krasne

    • Olga

     Vse, karnakladate,je nabijanje v tri krasne in laž! Njegova razglasitev za svetnika ni ustavljena in poteka naprej! V komisijo so samo vključili Srbe, ki so komunistično indoktrinirani, kot vi, da spoznajo zgodovinsko resnico o Stepinca!

     • hle

      V Jasenovcu so jih pobijal zato ker so bili Srbi in tudi drugi narodi tudi Slovenci so bili tam pomorjeni ker so bili Slovenci ne komunisti to je zgodovinsko dejstvo in Stepinac je vse to požegnal nikoli ne bi smeli pozabiti da je NDH okupirala tudi del Slovenskega ozemlja občina Štrigova je celo po vojni ostala okupirana od strani Hrvatov upor prebivalstva je bil zadušen v krvi in danes je tam nam v posmeh spomenik kjer takratne Slovenske žrtve prikazuje kot Hrvaške rodoljube vi pa kar častite Stepinca

 • RATATA

  Slabo komentiran prispevek.
  Še tak goreč kristjan, ki pozna dogodke in dejstva tistega časa, stepinca ne more podpirat brez mižanja na eno oko, če ni fašistoidni hrobath.
  Vprašajte Rupnika. Pa tudi Rožman bi kaj vedel povedat.
  Danes popoldne kot vidim, stepinčevo plato v R Sloveniji zaliva dež, da se ne bi slučajno posušila.

  • Olga

   Niste vreden, da omenjate njihova imena!

   • RATATA

    Hvala.

  • Caetano

   Res je. Rupnik je zavrnil unijo z ustaško NDH jeseni 1943 čeprav mu je bila ponujena.

   • RATATA

    Je pa Rupnik zavrnil tudi poglavnika pavelića, ko mu je predlagal, da bi pod okrilje NDH prevzel in s tem zasedel del dežele Primorske po kapitulaciji fašistične Italije. !!!NDH NI imela Istre z otoki!!! Jezi me, da se ljudje ne poglobijo.

 • tramal

  Domobranski pozdrav je Bog ,družina in domovina in kakšen je komunistično partizansko banditski.?

  • RATATA

   Spremni sodelovati z ustaši je bil mdr. njihov pozdrav, saj so imeli skupnega sovražnika na območju NDH in ta sovražnik je bil tam prebivajoč srbski živelj.

  • ogledalo

   SMRT FAŠIZMU-SVOBODA NARODU!

 • Aron

  Noro, da je Tito razmisljal o pomilostitvi tega krvnika v sluzbi Cerkve. Da ga ni sram, da izgovarja bozje ime, po vsem, kar je hudega storil socloveku. Kriminalec.

  • Olga

   Če nimate pojma o zgodovini, ne lupujte neumnosti!

   • ogledalo

    Olga, vi “lupate” in ne “lupujte!”

 • Nada

  20. junija 1928 je poslanec srbske radikalne stranke Puniša Račić v Narodni skupščini v Beogradu ubil dva hrvaška poslanca in enega težko ranil; tudi ta je pozneje podlegel poškodam. Ti hrvaški politiki so se takrat zavzemali za zvezno ureditev in proti centralizaciji države. 6. januarja 1929 je kralj Aleksander I. Karađorđević vzpostavil t. im. šestojanuarsko diktaturo (prej se je slovensko ozemlje vodilo kot mariborsko in ljubljansko gospostvo, po šestojanuarski diktaturi pa je bila formirana Dravska banovina). Uboj teh hrvaških politikov, nekaj so jih tudi zaprli, je potem pripeljal na površje Ante Pavelića. Nastopila je vojna in vse, kar je sledilo.
  Za Stepinca nisem nikjer zasledila, da bi bil on neposredno kaj sodeloval pri zločinih, razen, da je bil nadškof v NDH. In kaj naj bi bil takrat napravil, pobegnil k partizanom, ali kako si nekateri predstavljate stvari?

  • Olga

   Angleži so na svojih otokih, ki so jih okupirali Nemci, svojim ljudem celo zapovedali kolaboracijo, da bi se izognili žrtvam med civilnim prebivalstvom!

 • luckyss

  Treba si bo počasi naliti čistega vina…
  V tem stoletju verujejo v “boga” le še tisti, ki se jim to splača in tisti, ki so na nižji stopnji razvoja…razni “kameltrajbarji” ipd..

 • Borut Vrscaj

  če je Bog tiho, še ne pomeni, da ne obstaja.
  Skepsa je orodje, ki vsakogar pripelje do Boga.

 • cosmosjasnovidec

  Po obisku novinarja so pa komunajzerji v zaporu nadškofu Stepincu pomagali na oni svet.

 • Rok Olaf Pečečnik

  Z nacisti pa ni znal enako postopati

 • ogledalo

  Stepincu ni crknil akumulator?!

 • MEFISTO

  Kardinal Stepinac in škof Rožman še po smrti jebeta komuniste in vse rdečkarje.

 • MEFISTO

  Se spominjate, da je nekoč Kučan tako pogosto romal v Rim, da smo se že bali, da bo novi ljubljanski nadškof in metropolit

 • T-Rex

  Nova 24, podpirate tega , ki pravi da Slovenci ne obstajajo, pravtako ste podpirali Tumpsona, ki pravi da so Slovenci alpski hrvatje… Kje je tukaj logika???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!