Policija ne miruje – na Madžarskem ujeli dve potencialni teroristki, v Španiji pa dva terorista

Foto: epa

Madžarska policija je v noči s četrtka na danes na madžarsko-srbski meji zaradi suma povezav s teroristično dejavnostjo aretirala 19-letno Francozinjo in 18-letno Belgijko. Ženski sta z avtobusom potovali z Dunaja v Sofijo, želeli pa sta se pridružiti skupini Islamska država (IS) v Siriji. Dva domnevna terorista so prijeli tudi v Španiji.

Francozinjo in Belgijko so aretirali na mejnem prehodu Röszke na podlagi evropskega naloga za aretacijo, ki so ga izdali zaradi povezav s teroristično dejavnostjo, je dejal svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana za notranjo varnost, György Bakondi. Pri eni od njiju so našli ponarejen potni list.

Želeli sta se pridružiti zloglasni Islamski državi
Sumijo ju, da sta skušali prek Bolgarije in Turčije oditi v Sirijo, kjer bi se pridružili IS. To pot naj bi kandidati za pridružitev skupini uporabljali namesto letalske povezave. Špansko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so v španski enklavi Ceuta v Maroku aretirali dva člana skupine, ki sta bila že precej radikalizirana in trdno odločena izvesti teroristična dejanja. Oba sta španska državljana, so še sporočili s španskega notranjega ministrstva. Med preiskavo po aretaciji so našli tudi tri kose hladnega orožja.

A. R., STA

 • Caetano

  Zanimivo je, da še vedno ti IS prostovoljci potujejo iz Evrope najprej v Turčijo in od tam mislijo naprej v Sirijo. Torej stari kanali še vedno delujejo in jih Erdogan spušča še vedno naprej. Kurdski viri tudi poročajo, da zaplenijo precej orožja pri IS, ki je turškega izvora. Vemo, da je Erdogan zalagal IS v zameno za nafto in ker so tolkli Kurde. Vendar zdaj naj bi bil s svojimi islamističnimi milicami, ki jih je velik del pripeljal iz Alepa v vojni z IS in Kurdi, kot pravi uradno Ankara. Vendar bo držalo, da ima z IS še vedno dogovore na račun Kurdov.

 • Novakec1

  Pri nas jih pa pustijo na miru, aja še stanovanja jim opremljajo.

 • Marija

  Norcev je povsod dovolj.Ženske niso nič boljše od moških včasih pa še bolj krute.

 • Jožef

  Ne morem mimo tega, da nebi stegnil jezik. Vem in zavedam se nevarnosti, ki nam preti od izisa in radikalnih muslimanov. Vsaka takšna novica, kot je gornja, me razveseli, saj tako vem, da so še ljudje ,ki skrbijo za našo varnost. Zelo srečen bi bil, če bi se tudi slovenski policisti oglasili s takšno novico. Zdi se mi, da pri nas prevladuje pretirano gostoljubje, neglede na namene, ki jih imajo naši bradati gostje in v črnino prekrite gostje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!