Poljaki kljubujejo Evropski uniji, ker imajo močne zaveznike – Madžare

Foto: epa

Poljska je zavrnila zahtevo Evropske komisije, naj izvede reformo sodstva, ki je po mnenju slednje nujna, da ta država iz Višegrajske skupine postane pravna v vseh pogledih.

Poljska je s tem tvegala, da bodo njene glasovalne pravice izločili iz 28-članske skupine, vendar pa takšen ukrep zahteva popolno soglasje, za kar pa je Madžarska že izjavila, da tovrstne sankcije proti Poljski ne bo podprla.

Do spora je prišlo zaradi imenovanja sodnice Julie Przylebske
Evropska komisija je poljski vladi poslala sporočilo, da imajo rok do konca februarja, ko naj začnejo izvajati ukrepe, ki se nanašajo na delo ustavnega sodišča, ter da odpravijo domnevno sporne zakonodajne odločitve. Sporočilo Evropske komisije je prišlo potem, ko je predsednik Andrzej Duda imenoval kandidatko iz vrst evroskeptikov, natančneje iz stranke Zakon in pravičnost (PiS), za novo vodjo ustavnega sodišča. Kmalu zatem je Komisija izjavila, da je postopek, ki je privedel do imenovanja sodnice Julie Przylebske za predsednico ustavnega sodišča “v osnovi pomanjkljiv z vidika pravne države”.

Sodnica Julia Przylebska podpisuje dokumente, potem ko jo je poljski predsednik Andrzej Duda imenoval za predsednico ustavnega sodišča. (Foto: epa)

Napetosti med Brusljem in Varšavo že iz leta 2015
Kritiki so obtožili vladajočo stranko Zakon in pravičnost, da je njihov cilj ustavno sodišče ‘oplemenititi’ s svojimi podporniki, ne glede na njihove sposobnosti, ter da izpodbijajo zakone, ki jih je sprejela prejšnja oblast. Novoizvoljena vlada namreč ni hotela priznati imenovanja novoimenovanih ustavnih sodnikov, zato je na njihovo mesto imenovala druge osebe, ki pa so povezane s stranko PiS. Hkrati so uvedli še dvotretjinsko večino ustavnih sodnikov, kot pogoj za razveljavitev zakona. Napetosti med Varšavo in Brusljem se nenehno povečujejo že od leta 2015, ko je stranka PiS prišla na oblast in poskrbela za izvajanje večjega nadzora nad državnimi tožilci.

Postopek proti Poljski je Evropska komisija sicer začela že pred več kot letom dni, končal pa bi se lahko tako, da bi Varšava izgubila svoje glasovalne pravice v 28-članski Evropski uniji, če se vse članice strinjajo s tem. Komisija je sicer že julija lani izdala Poljski priporočilo v okviru postopka za zaščito pravne države in oblasti, v njem pa so navedli, da ima Poljska tri mesece časa, da odpravi sporne zakonodajne odločitve, ki se nanašajo na delo ustavnega sodišča, kasneje pa je ta rok prestavila do konca letošnjega februarja.

“Poljska je spremembe izvajala v skladu z evropskimi standardi”
Poljsko zunanje ministrstvo pa je v tem tednu dalo izjavo na pomisleke Evropske komisije. Na svoji spletni strani so zapisali, da je Poljska spremembe izvajala v skladu z evropskimi standardi in s tem ustvarila “prave pogoje za normalno delovanje” ustavnega sodišča. Ministrstvo je še zapisalo, da “obstoječi politični spor okoli načel delovanja ustavnega sodišča ne more biti podlaga za oblikovanje trditev, da obstaja sistemsko ogrožanje pravne države”.

Poljaki s prstom pokazali na nizozemskega socialista: “Njegove besede so politično motivirane.”
Prav tako je poljsko zunanje ministrstvo obtožilo podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa o “stigmatizaciji” Varšave in “igranju politike”. Timmermans je bil namreč eden najbolj glasnih politikov, ki so pozvali Varšavo, naj izvede sodno reformo, ker naj bi bila zdajšnja neustavna. Nizozemskega socialista so tudi obtožili, da “poziva druge države članice, naj ustvarijo skupno fronto z Evropsko komisijo proti Poljski”. Omenjeno ministrstvo še trdi, da so bile Timmermansove besede politično motivirane in namenjene stigmatizaciji Poljske.

Timmermansovo nagovarjanje je očiten primer kršenja pravil
Timmermans pa je že odgovoril na obtožbe Poljske, in sicer: “Jasno je, da Komisija ne more delovati sama. Države članice in Komisija morajo držati skupaj. Vsakdo mora prevzeti svojo odgovornost.” Poljsko ministrstvo pa na to odgovarja: “(Timmermansov poziv) drugim državam članicam, da ustvarijo skupno fronto z Evropsko komisijo proti Poljski, je očiten primer kršenja teh pravil.”

Madžarska: “Sankcij proti Poljski ne bomo podprli!”
Po pisanju spletne strani Euractiv bi spor med Evropsko komisijo in Poljsko lahko privedel do tega, da bi Bruselj kaznoval Varšavo, vendar pa bi moralo biti kakršno koli dejanje podprto s pozitivnimi stališči vseh držav članic EU. Madžarska pa je že dejala, da ne bo podprla sankcij. Zato tuji mediji že pišejo, da je Bruselj izgubil bitko proti Poljski. Še več, nekateri pravijo, da Bruselj te bitke sploh ne bi smel začeti, saj v času, ko se Evropska unija sooča s toliko zunanjimi krizami, ne bi smela zaostrovati notranje delitve. Poleg tega so na poljskem zunanjem ministrstvu zapisali, da bi moral dialog med Komisijo in državami članicami temeljiti na pravilih spoštovanja suverenosti, objektivnosti in nacionalne identitete. “Podpredsednika Evropske komisije pozivamo, naj ustavi tovrstna dejanja,” so še zaključili.

Marjanca Scheicher

 • garfi

  mi te sreče še nimamo

  • Caetano

   Počakati moramo, da pride Janez spet na vlado.

   • Novakec1

    Boš jokcal na vsa rti očesa, še na kurjega.

    • Caetano

     Za jokati bo takrat kvečjemu od sreče.

     • Novakec1

      Vse bo ostalo tako kot je in še nekaj večjih bedarij na škodo sloovc bodo uzakonil

     • Caetano

      Janša mora samo prepričljivo zmagati in bodo spremembe morda še večje kot 1991.

     • Novakec1

      Ne bo šlo ker ima podporo samo od desnih opranoglvcev, like you, vas je premalo.

 • Unikatna

  V nekaterih primerih bi naj po Timmermansovem: “Države članice in Komisija morajo držati skupaj.” Drugače pa je v praksi, ker EU odloča kar sama!

  • sevenx

   Kdo je EU?

 • Caetano

  Temu zavezništvu bi se morali tudi mi pridružiti.

  • stajerc5

   Seveda bi se morali pridruziti, ampak ze na zacetku. Sedaj je prepozno, za vedno! Saj niso nori, da bi sprejemali izdajalca med enotno, mocno povezano skupino, na zalost.
   Sicer pa, kdo bi vedel, mogoce z novo, pravo vlado!?

  • Ruggedplant

   Škoda ker nas le cca 30% razmišlja tako, razen če že tako zreducirano državo prepolovimo na pol in imamo tako kot nekoč Nemci totalitarni in demokratični pol. Upam staviti svoje premoženje, da rdeče v 10 letih šišnemo za vsaj 20% BDP.

 • Franc Šink

  Madžari so še edini narod,ki se zavedajo vrednot, naše stare Austroogrske.!!!

 • Olga

  Bravo Orban! Bravo Poljaki!

 • soc

  EU je tik pred smrtjo. Mesto samostojni in slovenski Sloveniji je lahko le v čvrsti srednjeevropski povezavi na tleh nekdanjih Avstroogrske in Poljske. Kdaj bom doživel, da viden slovenski politik izjavi kaj takega?

  Na jugofilni in rusofilni levici ga gotovo ne bo. Med kvaziliberalnimi klečeplazniki Merkelci tudi ne. Zakaj ga ni na desnici?

 • Nata

  A pri nas se pa Unija nič ne vtakne v namero Vlade glede US ???

  • Ruggedplant

   Bravo, si mi snela z jezika!

   • Nata

    Kar še kaj dodaj. Nas bo več !!

  • Poštenje velja

   Za nas jim je tako vseeno. Smo že Out (Avstrijci delajo ograjo) oziroma In nazaj na balkan.

   • Nata

    Ja, pa nas je menda res lahko kar strah !

 • Hun

  sodniki ne bi smeli biti politicno opredeljeni kaj sele dejavni v kaki stranki

 • montyamp

  Avstroogrska je bila velesila .
  Murglosrbske kolaboracije Orban ne bo imel za hrbtom , saj ni nor , Poljaki pa tudi ne .
  Srbska uzurpacija oblasti v Sloveniji , s pomočjo Kućanove kolaboracije , smrdi še dalje od Poljske .
  Kdo bo pa imel izdajalce med NORMALNIMI ???
  PAMETNI VIŠEGRAJCI NE .
  ŽVEPLENEGA IN SOROSA NA KANDELABRE .

 • miha57

  Kaj pa pravi EU ,komisija glede SLO sodstva ki ga vodijo bivši udbovci ?

  • samsara

   Nič!
   Boli jih džoko.

 • totex39

  Orban je človek dejanj, kar dokazuje z svojo odločnostjo in energičnostjo.

 • Aron

  Pa naj že enkrat izstopijo iz EUja, pravil tako ali tako ne spoštujejo. Verjetno jim dišijo ogromne subvencije, ki jih dobivajo, ravno tako Madžari.

 • Vrhovni sodnik

  EU komisija se naj raje pri nam pobriga, kako lewaki ustavno sporne kandidate imenujejo za sodnike

  • bolimeđoko

   Kaj pa počne naš “Vrhovni sodnik” ? Pa nič ;)

 • samsara

  Če EU ne moti kdo vse v udbofevdu nemoteno in neovirano zaseda vplivna mesta na ministrstvu za udbosodje, naj bo lepo kar tiho.

  • Štalmajster

   Le kaj jih bo motilo, ko so pa iz …………….. istih logov !! (Drugače bi pa že zagnali vik in krik kot pri tej sodnici)

 • Slovenka

  To. Žarek upanja.

 • jan

  Bruselj se obnaša, kot da je EU že Združene države Evrope pod njegovo komando. Račun brez krčmarja, kajti EU razpada. Zahvalijo naj se Sorosu, Obami, Merklovi, Hollandu in ostalim globlaističnim izdajalcem Zahoda.

 • tramal

  Ko bo evropska komisija prepovedala za sodnike vse komuniste in udbovce šele nato bo lahko solila pamet drugim.

  • Nata

   + + + + + + + + + + +
   pa pripomba. Žal, je ne solijo prav vsem. Enako ! Kakšna Unija pa je to ?

 • xtc

  In zopet avtor prepira in razdora;kdo drug kot socialist(komunist):

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!