Poljska: “Nikoli se ne bomo vdali politični korektnosti”

Foto: iStock

Levičarski časopisi in spletna mesta poljsko vlado pogosto označujejo za populistično in nacionalistično ter pravijo, da so poljski zakoni ksenofobični in nestrpni, ker “ne želijo pomagati beguncem”. Vendar je ravno njihov način razmišljanja zgled za celo Evropsko unijo pri soočanju z migrantsko krizo in jamstvo za prihodnost Evrope, kot jo poznamo.

Voice of Europe poroča o nasprotnih dejstvih in kažejo na poljsko stališče. Poljska dejansko nima politične korektnosti, kar je poudarila premierka Beata Szydło v svojem govoru po terorističnem napadu v Manchestru, ko je dejala: “Nikoli ne bomo dopustili, da nas bo kdo izsiljeval. Nikoli se ne bomo vdali politični korektnosti. Kam ste namenjeni, Evropa? Zbudite se iz svoje zaspanosti ali pa boste vsak dan jokali za svojimi otroki.”

Začetek razprave o migrantih na Poljskem
Leta 2015 se je nekdanja poljska premierka Ewa Kopacz odločila, da bo migrante povabila na Poljsko. Veliko Poljakov pa te odločitve ni sprejelo – to je bil čas, ko so se začele demonstracije proti muslimanskemu priseljevanju. Pomembno je poudariti, da takrat nihče ni vedel, za koliko migrantov se je dogovorila, saj je sprva rekla, da je Poljska pripravljena sprejeti 2000 ljudi, dva meseca pozneje pa, da bo Poljska verjetno sprejela do 10 tisoč do 12 tisoč migrantov.

Raziskava levičarskega časnika Polityka je takrat pokazala, da 56,5 odstotka Poljakov meni, da ne bi smeli sprejemati migrantov, tudi če bi to pomenilo izgubo podpore strukturnih skladov Evropske unije, 51,2 odstotka pa je menilo, da Poljska ne bi smela sprejemati migrantov, tudi če bi to pomenilo izstop iz Evropske unije.

Evropska unija : Poljska
Po zmagi vodilne stranke (vredno je omeniti, da je od leta 1989 to prva poljska stranka, ki ji ni bilo treba oblikovati koalicije) so se takoj odločili, da odstopijo od sporazuma o sprejemu migrantov na Poljsko. Evropska unija pa je naredila vse, da bi Poljsko prisilila k sprejetju kvote priseljencev. Poljska vlada je takrat poskušala identificirati priseljence, vendar se je izkazalo, da niso mogli učinkovito preveriti nobenega migranta.

Evropska komisija je nato sprožila sodne postopke proti Poljski, Madžarski in Češki zaradi zavrnitve sprejema migrantov. Poskušali so storiti vse, da bi kaznovali Poljsko.
Poljska pomaga beguncem, vendar pomagajo resničnim beguncem, ne ekonomskim migrantom. Lani je poljska vlada zagotovila štirikrat več sredstev za pomoč ljudem na Bližnjem vzhodu, kot je to storila leta 2015. Letos se pričakuje povišanje vsote. Vedno več Poljakov tudi pomaga Sircem s pomočjo katoliških dobrodelnih organizacij, kot je Karitas.

Ko pride do plinovoda Severni tok 2 ni “evropske solidarnosti”
Veliko mednarodnih levičarskih medijev pogosto pravi, da je poljska vlada pozabila, kaj pomeni evropska solidarnost. Na tej točki je vredno omeniti plinovod Severni tok 2. EU omogoča gradnjo plinovoda, ki povezuje Rusijo in Nemčijo prek Baltiškega morja, kar bo Rusiji omogočilo, da obide Poljsko, Ukrajino in druge države v regiji. Kje je torej ta znamenita “evropska solidarnost” v primeru plinovoda Severni tok 2, o kateri govori EU?

Nekateri pravijo, da bi Poljska morala “biti tiho”, izpolniti vse zahteve EU in biti hvaležna za ves denar, ki ga prejmejo, resnica pa je, da gre od vsakega evra, ki ga dobimo od Evropske unije, del za nemška podjetja. Zanimivo je tudi, da je nad evrom najbolj navdušen prav ta levičarski časnik.

Poljska sprejela krščanske sirske družine
Leta 2015 je v Varšavo prispelo petdeset sirskih krščanskih družin kot del programa pomoči vlade in fundacije Estera. Dobili so veliko: stanovanja, televizije, kolesa za svoje otroke, vendar je večina preko noči odšla v Nemčijo.

Če povzamemo. Evropska unija želi prisiliti poljsko vlado, naj sprejme begunce (ki so v resnici gospodarski migranti), vendar bi jih morda morali vprašati, v kateri državi bi radi živeli. Ali to želi EU? Če bi se zavedali, da je ena od najbolj cenjenih vrednot Evropske unije svoboda, bi jo spodbudili.

D. Š.

 • cosmosjasnovidec

  Poljska,Mađarska in Česka so edine pamtne države v Europi po katerih sledeh bi morale iti vse ostale.
  Še bolje bi pa bilo.če unija razpade,ker je prinesla sam kaos terorizem in pobojstva katrij nikoli ne bo zmanjkalo.

 • APMMB

  Če spustiš letvico v skoku v višino za en meter, bo tekmovalcev na tisoče. Tako je z milijarderji. Dolar je ves manj vreden in posledica tega je, da je milijarderejev vse eveč.

 • Ana Job

  Evropa po meri Angele razpada in poka po šivih. Pravica do kramole obstaja in zakaj je ne bi ljudstvo izkoristilo?

 • Caetano

  To je kriminal kako pritiskajo na Poljsko, ki je sprejela tudi begunce iz Ukrajine in pomaga tudi beguncem iz BV vendar brez ogrozanja varnosti svojih drzavljanov.

 • Aron

  EU je dobra samo takrat, ko sprejme miljone poljskih ekonomskih migrantov, kajne? Dvolicni katolibani.

  • zokispoki

   Trotelj komunajzarski!

  • sprehajalec

   Mislim, da če bi se selili tja EU državljani, naprimer Holandci na Poljsko in tudi za Slovence sem slišal, da niso izpostavljeni nobenemu preganjanju tam, ne bi bilo nikakršnega problema.

   Gre se za kompatibilnost kultur Aron. Same of the kind, rečejo Američani. Tudi Spielbergov Bar iz Vojne zvezd ima obiskovalce enakih navad. Vsaj v filmu, kot neko propagiranje multikulti iz 70tih.

   http://static5.businessinsider.com/image/5532d48b6da811f0517dd82c-1190-625/the-famous-cantina-bar-from-star-wars-episode-iv-was-recreated-in-real-life-for-fans.jpg

   Praksa nam pa kaže, da ta formula iz filma ne deluje in da se navade manjšin poskuša vsiliti večini, manjšina jih pa sploh ne prevzame, saj prihaja vedno iz hudo nerazvitih okolij. kdo bo to generacije čakal, da se asimilira, če se sploh. vidimo, da se ne.

 • Artur
 • xtc

  Poljska je bila že od nekdaj kot Češka velesila v Evropi in to se odraža tudi v njihovi državotvornosti za razliko od yugo-komunistično pohabljenih Slovenceljnov.
  Poljaki kot ,čehi so dobro okusili obe vrsti socializmov komunistično ruskega in nemško delavskega in so se dobro naučili ,da se je treba boriti zase.
  In vse bolj jasno je,da postaja Poljska vse močnejša in velik EU igralec,kar bosta morali tako Francija kot Nemčija sprejeti,če pa se Višegrajci trdno povežejo in k njim pristopi še Avstrija pa še kdo(Nemčija zaradi Merckelce vse bolj poka po šivih) se lahko stvori blok ,ki mu Bruselj ne more nič sploh pa še ,če bo le ta imel podporo ZDA.
  Dejanjsko pa Poljska Slovenijo že prehiteva,oni napredujejo ni pa tonemo.
  No lepo je zapisal Sirc o Yugi imela je veliko rast a tudi vse večje pufe in notranji kolaps,danes je popolnoma identično s Slovenijo,”kao” fascinantna rast v resnici pa se država in gospodarstvo sesedata,država pa je vse bolj zapufana,med tem ko Poljaki rasejo zdravo.

  • Krtača 20

   Bumbar. Mal vpraši Švedsko pa Anglijo kerga so bolj vesel. Beguncev z juga al poljskih beguncev. Ne vem zakaj Poljaki tko množično bežijo če je vse tolk super?

   • xtc

    Glej bebo Poljska je bila žrtev tvojih umsko deformiranih bratov po veri in te posledice ne izginejo čez noč,komunizem je hujši od A in H bombe skupaj.

   • xtc

    Švedska in Anglija-he,he,he njiju bodo kmalu zatolkli pečeni in isslamisti.

 • škale

  Ne dajte, se Poljaki, plačujte za svoje prekrške do zadnje kaplje krvi, do obubožanj, raje jejte travo kot da bi se uklonili demokratičnim standardom države, v katero ste vstopili, naj vas izločijo iz EU, naj se smejejo vašim dokazhovanje, da imajo ženske manjše možgane, vztrajajte in postanite zgled vsem vitezom Noriškega kraljestva, tem samožrtvovalnim in psihotično natabletkanim bratom po bebavosti in domoljublju, pustite, Poljaki, naj vam lažejo in vas ožemajo, kot to počne naš veliki idol Janšari Vjajcehodec, mi vsi smo Poljaki in ne bomo se uklonili demokraciji, nam je NOrik svet in dovolj

 • Vucko Potoski

  tak se dela ljuba poljska, naj bo to v poduk imbecilu mirkotu…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!