Poraz Clintonove še ni pozabljen: V njenem imenu se maščuje Obama

Foto: epa

Obama se v boju za oblast, da pokaže in dokaže, da je še vedno v ZDA ‘bog in batina’ ter nekoliko tudi zaradi maščevanja, ker ni zmagala njegova favoritka Hillary Clinton, oklepa bizarnih ukrepov, ki jih izvaja prioritetno. Seveda, dnevi v Beli hiši se mu iztekajo, Obama pa bi očitno rad dokazal, da so vse niti še v njegovih rokah. Vsaj tako si lahko razlagamo, saj je 35 ruskih diplomatov obtožil vohunjenja in jih izgnal iz Amerike.

A 35 izgnanih ruskih diplomatov ni vse, saj Obama nadaljuje s svojim načrtom in je že izdal sankcije proti še šestim Rusom, ki so večinoma na visokih položajih v ruski obveščevalni službi, ter petim drugim subjektom, ki jih je ameriška vlada obtožila vohunjenja v ameriških institucijah pred volitvami. Rusi pa so že zanikali kakršno koli vpletenost v ameriške volitve, poroča Russia Today.

Kmalu po izgonu 35 ruskih diplomatov iz ZDA se je odzvala tudi Moskva in sporočila, da sankcije Washingtona kažejo na nepredvidljivo in celo agresivno zunanjo politiko Obamove administracije.

“Sankcije so nepravične in na podlagi mednarodnega prava tudi nezakonite”

Ruski predsednik Vladimir Putin. foto STA

Foto: STA

“Žal mi je, da je bila to osebna odločitev predsednika Obame. Sankcije so nepravične in na podlagi mednarodnega prava tudi nezakonite,” je dejal, po poročanju Russia Today, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Poudaril je, da se bo Moskva na ameriške omejitve primerno “ustrezno in vzajemno” odzvala. Povračilni ukrep “bo v ZDA povzročili nemir na več področjih.”

“Glede na sedanje ‘prehodno obdobje’ v Washingtonu pa pričakujemo, da bomo rešili ‘te nerodnosti’ in obnašanje kot slon v trgovini s porcelanom. Upamo, da bomo s skupnimi ukrepi normalizirali bileteralne odnose,” je poudaril Peskov.

Časa imajo 72 ur, da zapustijo ZDA

barack-obama-foto-sta

Kremelj je vse obtožbe ZDA zavrnil. foto STA

Združene države Amerike so izgnale 35 ruskih diplomatov in jih razglasile za nezaželene osebe v ZDA, kar pomeni, da bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Prav tako so morali zapreti dve ruski predstavništvi v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje. Med ukrepi, ki jih je napovedal odhajajoči predsednik ZDA, so sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU, vse skupaj pa je odgovor ZDA na kampanjo, ki jo Kremelj izvaja nad ameriškimi diplomati v Moskvi zaradi obtožb, da naj bi ruski hekerji namerno delovali proti Hillary Clinton in demokratski stranki v korist Donaldu Trumpu ter ‘pripomogli’ k njegovi zmagi na predsedniških volitvah.

Obamova zapuščina

Donald Trump in Hillary Clinton. Arhiv STA.

Donald Trump in Hillary Clinton (foto: STA).

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je  dejal, da se se ne želi ukvarjati z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, že pred tem pa je podvomil v ugotovitve obveščevalcev, navaja STA.

To bi lahko pomenilo, da bo po prevzemu položaja 20. januarja 2017 uvedene sankcije preklical.

V ozadju pa je očitno, da Obama ‘namerno’ želi še pred odhodom iz Bele Hiše za seboj pustiti precej  ‘odprtih’ problemov Trumpu.

 

Daily Mail pa je Obamovo odločitev označil kot ‘direktivo hladne vojne’. Omenjeni portal še poroča, da je po Obamovem ‘napadu’ na Ruse dramatičen korak storil tudi Vladimir Putin, ki je zaprl anglo-ameriško šolo v Moskvi le nekaj ur po tem, ko je Obama napovedal nove sankcije proti Rusiji. V to šolo je vključenih približno 1.200 učencev iz 60-ih različnih držav.

S. P. S., M. S.

 • althar

  Volilno dogajanje v Ameristanu čedalje bolj groteskno posnema volilno dogajanje v Slovenistanu.

 • Poštenje velja

  Opice so za na drevo.

 • Nata

  No, sej ! Tako kaže svoj moč in ” veličino “.

 • garfi

  pričakovano
  on in soros še nista končala

 • Osti jarej

  …odjebi !hologram!

 • Anton

  isto kot pri nas čimbolj skušajo obremeniti naslednjo vlado s svojimi packarijami, podobno pri nas Cerar bo naredil pogrom na vseh področjih vladanja, in nebi želel biti v koži naslednika, ki bo prevzel odgovornost, neodgovorne Cmerarjeve ups Cerarjevedediščine. Pa tak pravnik,katerega specilizacija je ne boste verjeli:

  “Miro Cerar je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava teorijo in filozofijo prava, primerjalno pravo in etiko pravniških poklicev”

  res ne vem ali živim v vasi Butale ali v Sloveniji, kaj dost razlike očitno ni

  sarkazem press

 • Igor Kavalar

  Obama = sore loser on a powertrip.

 • Ryuk

  Ti demokrati bodo še WW3 sprožili!

  • Igor Kavalar

   Še dobr da Clintonova ni zmagala.

  • karlina

   na zalost, so jo ze

 • Olga

  Obama, Sorosova marioneta! Skrajni čas da spoka!

  • Adolf Hitler

   ne da spoka ampak da ga počio

 • Dostmamrecesije

  Levica je levica. Kdaj pa je naredila kaj dobrega. Nikoli.

 • Unikatna

  Maševanje nikoli ni dobro! Še preden oddide bo naredil še več nepopravljivih potez!
  …..
  Vsepovsod je kaos!
  Kaj menite, če bo res konec EU? Ekonomisti opozarjajo –
  http://www.express.co.uk/news/politics/742755/European-Union-Eurozone-Brussels-Jean-Claude-Juncker-Renzi-Le-Pen-economy-Brexit

  • Igor Kavalar

   EU bo ziher konec. Razlogov je več. Nedemokratičnost oblasti, čudaška sodna praksa, medijsko pumpanje namesto objektivnosti, gospodarske napake, ogromni dolgovi, kraje državljanov itd… ilegalni uvoz migrantov….

 • Caetano

  Vsak dan tezje ga gledam…

 • črnaovca

  Obami se je sfuzlalo od strahu kaj vse bo prišlo na dan ko bo oblast prevzel Trump in za to je ponorel ko je izgubila Hillary. Kja mu pomaga čas se mu izteka

  • Adolf Hitler

   čas se mu je že istekel!

 • Adolf Hitler

  upam da ga bo trumpf predal bivsi imenovani ruski taini policiji iminovani kgb da ti mal obdelajo barak žido muslo nego!

 • kaj pa se dogaja z Obamo ? Nekam čudno se vede ! Rabi pomoč ?

  • garfi

   nogo

  • karlina

   Vedno se je čudno obnašal, Bog ve, za koliko stvari v svetu nosi krivdo, za koliko prelite krvi in predvsem za vse stanje na vzhodu, upam si trditi, da je on za vsemi temi begunci, ki so se znašli in se še bodo v Evropi.

 • Aton

  Nova TV prodaja Krim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!