Porazno varovanje Nacionalne varnostne agencije – 51-letnik ukradel tajna gradiva in jih skril kar doma

Foto: iStock

V ZDA se ponavlja zgodba o kraji tajnih dokumentov. Američani poročajo, da se je pojavil Snowden št. 2, saj je FBI aretiral izvajalca v Nacionalni varnostni agenciji (NSA) zaradi kraje strogo zaupnih informacij vlade.

51-letni Harold Thomas Martin naj bi iz NSA ukradel vrsto vladnih dokumentov NSA in jih skril kar doma in v svojem avtu. FBI ga je zaradi tega na skrivaj aretiral že avgusta, vendar pa so šele sedaj, v oktobru, v javnost prišle informacije o tem.

Delal za isto podjetje kot Snowden
Martin je delal za Booz Allen Hamilton, torej za isto svetovalno podjetje, v katerem je bil zaposlen tudi zloglasni Edward Snowden, ki je razkril metapodatke Nacionalne varnostne agencije v ZDA. Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da so agenti FBI v Martinovi hiši naredili racijo in zasegli material, ki vsebuje občutljive podatke. Sedaj mu grozi največ enoletna kazen, ker je nepooblaščeno vzel in hranil tajna gradiva, ter še dodatnih 10 let kazni zaradi kraje državne lastnine.

Izvajalec Agencije za nacionalno varnost je bil aretiran na podlagi obtožb, da je nezakonito odstranil strogo tajne podatke in ukradeni material shranil kar v svoji hiši in v avtu.

Martin je sicer sprva zanikal kaznivo dejanje, potem pa le priznal, da je odtujil vladne skrivnosti. Toda, njegov odvetnik je že sporočil, da Martin nikakor ni nameraval teh podatkov pošiljati naprej. “Vemo, da Martin ljubi svojo družino in svojo državo. Častno je služil kot poročnik v ameriški mornarici, vso svojo kariero pa je posvetil svoji državi,” je povedal njegov zagovornik. Njegov namen torej ni bil izdati državo. Se je pa na zgodbo o Snowdnu št. 2 že odzval sam Snowden, ki je na Twitterju zapisal: “To je ogromna zadeva. Ali je FBI tajno aretiral osebo, ki je razkrila ogromno nepravilnosti v ameriških proizvodih, in katera poročila ima NSA?”

Foto: twitter

Foto: Twitter

Šest dokumentov ima še posebej občutljivo vsebino
Med tajnimi dokumenti, ki jih je FBI našel pri Martinu, jih je šest takih, za katere vlada trdi, da vsebujejo občutljive podatke – kar pomeni, da so bili ustvarjeni s pomočjo občutljivih državnih virov ter metod in so ključnega pomena za vprašanja nacionalne varnosti. Ti strogo zaupni dokumenti naj bi segali vse do leta 2014.

Edward Snowden je leta 2013 ukradel 1,5 milijona zaupnih dokumentov iz NSA. Posredoval jih je novinarjem, ki so v medijih potem razkrili, da ima vladna agencija NSA zbirko več milijonov zapisov telefonskih klicev Američanov. Po razkritju je najprej pobegnil v Hongkong, nato pa v Rusijo, seveda – da bi se izognil pregonu. Sedaj želi pomilostitev s strani predsednika, saj trdi, da je s tem, ko je razkril tajne programe domačega nadzora, pomagal svoji državi.

Kraja je predvsem zadrega za NSA
Aretacija 51-letnika pa se lahko spremeni v veliko zadrego obveščevalnih skupnosti v ZDA. To je namreč že drugi primer, ko je izvajalec v NSA ukradel tajne podatke v zadnjih letih. Aretacija pa naj bi na splošno opozarjala tudi na nevarnost, ki jo predstavljajo notranje informacije.

M. S.