Poročevalec nemškega Bilda pod krinko razkril, kakšna navodila je dobil od Islamske države za pripravo “mučeniškega” videoposnetka

Björn Stritzel (Foto: Facebook)

Ste se kdaj vprašali, kako teroristična skupina Islamska država rekrutira napadalce v Nemčiji in kakšna so zadnja navodila, preden terorist zagreši teroristični napad, v katerem želi ubiti čim več nedolžnih ljudi? Do teh odgovorov je prišel poročevalec nemškega Bilda Björn Stritzel, ki se je na podlagi nasvetov, ki jih je prejel od varnostnih organov, pretvarjal, da je islamist, ki namerava izvesti teroristični napad.

Stritzel je izdal, da je bil njegov vodnik iz vrst Islamske države Abu K., ki mu je pomagal z raznovrstnimi nasveti o tem, kako zagrešiti napad in končati svoje življenje. Najprej mu je naročil, naj pripravi video posnetek, ki bo objavljen na spletu kmalu po tem, ko se bo napad zgodil.

Njegov vodnik mu je podal navodila glede priprave video posnetka
Abu je bil po besedah Stritzela zelo zavzet za to, da bi ta prisegel Islamski državi. Do podrobnosti mu je razložil, kakšne vrste besedilo mora prebrati v “mučeniškem” posnetku. Naročil mu je, da ne sme povedati, da je napad zagrešil, saj je Islamska država deležna napadov nasprotnikov, in da mora dodati, da se bodo napadi prenehali, če se bo nasprotovanje prenehalo. Svetoval mu je, naj sporoči: “To sem zagrešil zato, ker mi je kalifat naročil, naj izvedem napad.”

Foto: iStock

Poleg tega mu je Abu pojasnil, kaj je bistvo Islamske države. Zatrdil je, da je popolnoma napačna predstava, da gre za politično vojno. “Nevernike ubijamo zato, ker nam je tako naročil Alah in ne zato, ker nas ti napadajo. Zato je edina možnost, da se spreobrnejo ali pa bodo plačali visoko ceno za to.”

Foto: epa

Smernice, ki jih je nemškemu poročevalcu pod krinko podal Abu, so v skladu z mučeniškimi posnetki napadalcev v Würzburgu in Ansbachu, ki sta bila po napadu objavljena julija lani. Za Islamsko državo je priznanje izrednega pomena, saj želi, da vsakdo razume, od kod prihaja napadalec.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!