Pozor: vaše anonimne podatke brskanja po spletu je lahko povezati z vašo identiteto

Foto: iStock

Vaša zasebna zgodovina brskanja prek spleta le ni tako skrita kot si morda mislite. Nemška varnostna raziskovalca namreč opozarjata, da lahko anonimni podatki brskanja razkrijejo spletne strani, ki ste jih do sedaj obiskali in tudi, kdo ste. 

Raziskovalca sta zbirala podatke o različnih tokovih spletne dejavnosti ljudi, ki jih sicer uporabljajo oglaševalske agencije in niso namenjeni za beleženje osebnih podatkov, ki bi lahko privedli do posameznika. Kakorkoli, prišla sta do ugotovitve, da sta brez kakršnih koli težav dobljene podatke povezala s posamezniki in ugotovila, katere strani so obiskovali in katere izdelke kupovali.

Foto: iStock

Nemška dvojica izsledke predstavila na hekerski konferenci
Izsledke sta nemška novinarka Svea Eckert in podatkovni strokovnjak Andreas Dewes predstavila na nedavni hekerski konferenci v Las Vegasu in dejala, da sta zbrala bazo podatkov s tremi milijardami spletnih naslovov, z več kot devet milijonov različnih spletnih strani, ki jih je obiskalo tri milijone nemških uporabnikov. Par je povedal, da je bilo kar 95 odstotkov podatkov, ki sta jih zbrala, dobljenih s pomočjo desetih priljubljenih širitev brskanja.

Po prepričanju strokovnjakov kot najbolj problematično brskalno orodje izstopa Web of Trust. Ta brezplačni vtičnik bi moral uporabnikom zagotoviti podatek o tem, ali so posamezne spletne strani varne in spoštujejo zasebnost, ironično pa je bilo ugotovljeno, da ta celo shranjuje podatke o iskalnih navadah uporabnikov in te prodaja oglaševalcem.

Po projektu zbrisala pridobljene podatke
Eckertova je za BBC povedala, da je to, kar počnejo ta podjetja v Evropi, nezakonito in dodala, da jim je za to popolnoma vseeno. “Zloraba teh podatkov bi lahko bila naravnost grozljiva.” Povedala je, da sta skupaj z Dewsom takoj po zaključenem projektu izbrisala vse zbrane podatke, saj jih nista želela imeti več na dosegu roke, prav tako pa sta se bala, da bi bila tarča hekerskega napada.

Foto: iStock

N. Ž.

 • althar

  Samo TOR pomaga, če veš, kako se ga uporabla. Ampak najbolši nasvet je: ne piši in ne išči po internetu ničesar, česar ne bi povedal ali iskal tudi javno.

  • samotoje

   Točno tako. TOR je dober.

 • hle

  Uf in sedaj lahko Milan Kučan vidi da berem novo24 kaj bo pa zdaj

  • KIKI

   Samo, da tvoj šef ne izve! Lahko ostaneš brez dela kot moralno oporečna oseba…

  • tramal

   Obesu te bo ,kaj pa drugega zna.

   • hle

    Dej ne me še ti strašit

 • Morala

  Saj že nič več ni skrito. Kdor nima kaj skrivati, ga ni strah! So pa agresivne strani, ki se ti kar same pojavljajo. Bolj blokiraš, več jih je :)

  • samotoje

   A pop-ups ti grejo na živce? Zagrozi jim s sliko Evgenije Carl. Pomaga.

   • Morala

    Ja, pop-ups…Hehe, si poskusil?

 • tarantela

  Groooozn srhljiv! Kr mraulinci mi grejo po hrbtu!

 • Hun

  desni ste 20let za leseno žllico

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!