Preiskava Facebooka zaradi kršenja podatkov uporabnikov se zaostruje: Pridružili so se tudi FBI in druge zvezne agencije

Mark Zuckerberg (foto: epa).

Preiskava Facebooka, ki je kršil pravice posameznikov in delil njihove podatke brez dovoljenja v politične namene, se nadaljuje in tudi širi. Preiskavi so se pridružili tudi FBI, Komisija za vrednostne papirje in borzo Združenih držav Amerike in tudi Zvezna komisija za trgovino.

Zvezni preiskovalci želijo vedeti, ali je Facebook vedel za kršitev podatkov, ki je prizadela približno 71 milijonov ameriških uporabnikov. Lahko bi se znašel v hudih težavah, če je v tistem trenutku vedel za kršenje, vlagateljev in uporabnikov pa o tem ni obvestil, poroča Mail Online. Preiskovalci tudi raziskujejo, ali je bil ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg vpleten v škandal.

Predstavnik Facebooka je v izjavi dejal, da “sodelujemo s preiskovalci v Ameriki, Veliki Britaniji in tudi z drugimi. Zagotovili smo tudi javno opravičilo in pojasnilo, odgovorili na vprašanja in se zavezali, da bomo pomagali v nadaljnji preiskavi”.

Ustvarili so program, ki vpliva na izbiro volivcev
Zuckerberg je v svoji izjavi namreč priznal, da varovanje osebnih podatkov do leta 2014 ni bila prioriteta podjetja. Nekdanja direktorica Obamove predsedniške kampanje iz leta 2012 Carol Davidsen je tako razkrila, da jim je Facebook dovolil ekstrakcijo celotnega socialnega grafa posameznika, ki je njihovi aplikaciji omogočil tudi vpogled v seznam njegovih prijateljev. S tem so bile kršene pravice posameznikov, ki sami niso odobrili deljenja svojih podatkov z neznanimi aplikacijami in organizacijami. Škandal pa se je začel po tem, ko je Facebook delil podatke uporabnikov z družbo Cambridge Analytica. Od takrat, ko Facebook ni uspel zaščititi približno 87 milijonov uporabnikov, so oblasti v kar nekaj državah povečale nadzor nad Facebookom. Družba je uspela pošiljati informacije od 87 milijonov ljudi, čeprav jih je le 270 tisoč za to dalo dovoljenje. Program so zasnovali tako, da lahko dejansko predvidi in tudi vpliva na izbiro volivcev.

Facebook uporablja več kot 1,5 milijarde ljudi. (Foto: epa)

A. G.

 

 • freedomfighter

  Pravilno tale zuckerberg pa tut misli da je cel einstein ubistvu je pa v inovativnem vidiku navaden prdec

 • Soave

  Ta portal – FB – so dobili v roke ” ta pravi “!! SAJ KAR ONI ODLOČAJO KAJ BODO IN KAJ NE OBJAVILI. SPLOH NI ENIH SPLOŠNIH PRAVIL
  Kuri Marko , pa FB.

 • večni srb

  Spet ista scena kot v 90′, le da so takrat tožarili Bill Gatesa in njegov spyware. Microsoft je plačeval neke kazni, vendar so vseeno izsilili svoj integriran internetni brskalnik ali kar so pač itak delali, zadnji windowsi delujejo pa kot veliki brat. Isto bo verjetno s Facebookom, tako dolgo bodo popravljali regulative, dokler ne bo trženje osebnih podatkov ter drugih vsebin samoumevno, popolnoma isto kot že ves čas do sedaj, vendar v strogih zakonskih okvirjih. Tile infantilneži niso izumili nič pametnega, nekdo na vrhu SIlicijeve doline jim je dal projekt v roke, ker hočejo nadzirati cel svet, tako bo, pa če se vsi postavimo na glavo.

 • Olga2345

  Gen tudi nezakonito, brez privoljenja uporabnikov, pošilja podatke svojih uporabnikov javni hiši sramote! Kdaj bo kaznovan?

 • Waltter

  V Ameriki je kot kaze zelo dobro premisliti kako in na kaksen nacin se odzoves ko ti predsednik ne ustreza. Obstajajo nacini ko poves svoje mnenje a vendar ne gres v skrajnosti, kajti potem ima le ta oseba zelo zelo veliko moc da ti malo ponagaja. In tukaj mu bodo seveda z veseljem ustregli in ga krizali ce se le ne bo obrnil v pravo smer.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!