Premoženje prvega moža Amazona doseglo 100 milijard dolarjev

(Foto: iStock)

Vrednost premoženja ustanovitelja spletne trgovine Amazon in najbogatejšega človeka na svetu Jeffa Bezosa se je po izračunih tiskovne agencije Bloomberg povzpelo na 100 milijard dolarjev. K temu je veliko prispevala 2,58-odstotna podražitev, ki so jo Amazonove delnice dosegle na črni petek, ko so se potrošniki množično podali po nakupih.

Pred 53-letnim Bezosom je mejo 100 milijard dolarjev (84,2 milijarde evrov) ocenjenega premoženja doslej uspelo doseči le še soustanovitelju Microsofta Billu Gatesu, in sicer leta 1999, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gates je vztrajal na vrhu lestvice najpremožnejših Zemljanov vse do letošnjega oktobra, ko ga je zaradi rasti vrednosti Amazona s prestola vrgel Bezos. Bloomberg trenutno vrednost Gatesovega premoženja ocenjuje na 89,1 milijarde dolarjev (75 milijard evrov), poroča STA. Gates je v preteklih letih zelo širokosrčno delil svoje premoženje. Če se pri tem ne bi ločil tudi od 700 milijonov Microsoftovih delnic, bi bilo njegovo premoženje zdaj vredno kakšnih 150 milijard dolarjev (126,3 milijarde evrov).

Bezos vsako leto podari za pol milijarde dolarjev Amazonovih delnic in jih po lastnih navedbah proda za približno eno milijardo dolarjev, da lahko financira svojo družbo Blue Origin, ki gradi vesoljske rakete.

Pri Bloombergu ocenjujejo vrednost premoženja na osnovi javno dostopnih podatkov o lastniških deležih v podjetjih in transakcijah, ob tem pa priznavajo, da je vrednost družbe Blue Origin težko oceniti. Pri Amazonu Bezosovega premoženjskega stanja ne komentirajo.

D. Č.

 • Soave

  Uh. . .. . kakšni denarji so to !! Človek si sploh ne more predstavljati. . . . . .

  Ampak, mene seveda ne zanimajo bogataši z one strani luže. Tudi kritizirala ne bom. Naj imajo. Kako so pridobili ? Hja, v pravem trenutku so bili na pravem mestu, pa še kaj je skupaj padlo. . . . . pridnost, sposobnost, kolikortoliko normalna ” klima v državi.
  Jaz pa pripenjam eno zanimivost s portala Pod črto
  O našem bogatašu, ki državo goljufa na vseh koncih, pa se mu nič ne zgodi.
  Uboge male podjetnike pa privijajo na vse možne načina !! Barabe !!

  https://podcrto.si/skrivnosti-roka-furlana-tysona-iz-preteklosti/

  • RATATA

   Opanke ma obute.

   • Soave

    Opankar ?? Ampak so tiste ta posebne .

    • RATATA

     Posebne ja, za betonirat.

     • Soave

      Pomota. ON je gospod. Betonirajo drugi !

 • PIA PlA

  “Bezos vsako leto podari za pol milijarde dolarjev Amazonovih delnic in jih po lastnih navedbah proda za približno eno milijardo dolarjev, da lahko financira svojo družbo Blue Origin, ki gradi vesoljske rakete.”

  Hehe, odlična metoda znana že slovenski vladni mafiji. Podarijo NLB (ali v sorazmerni količini komu drugemu) tri milijarde, ki jih naivnežem prodajo za šest milijard, da lahko sami sebe vedno znova spodobno financirajo. (Jasno, da si podarjajo naš denar.)

 • Anton

  bitkoini niso nič drugega kot špekulacija, ki živi na podlagi prvič

  človekove neizmerne naivnosti(spomnimo se einsteinovega citata ki pravi nekako takole, na tem svetu sta samo 2 stvari ki sta neskončni, to je človekova neumnost,in vesolje, za drugo pa nisem več zagotovo prepričan)

  drugič človeškga pohlepa

  skratka naj poenostavim in povzamem vrednost bitkoina in ostalih različic kriptovalut je obratnosorazmerna vrednostnega momenta morale modernega človeka

  zaradi tega prepričanja jaz enostavno ne verjamem v kredibilnost teh “valut”, prvič ne kot Kristjan, ker spoštujem vse akr me sveto psimo uči, drugič kot človek logike.

  sarkazem press

  • OrangeHitler

   sledenje svetemu pismu in spoštovanje logike se medsebojno izključujeta. Naj uganem, ko govoriš o svetem pismu, misliš samo na tiste dele ki ti trenutno ustrezajo in namenoma izpuščaš vse, kar bi dokazovalo tvojo dvoličnost.
   In pa: očitno še vedno nisi dojel, kaj pomeni sarkazem.

 • Igor Karlić

  Čestitamo!

 • RATATA

  Še pet let, pa bom 53. Jeff Bezos bo drugi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!