Prepotentna Severna Koreja razglasila politično in vojaško zmago nad ZDA, kršitev človekovih pravic pa ne priznava

Foto: epa

Severna Koreja je razglasila politično in vojaško zmago nad ZDA, Washington pa obtožila, da poskuša odvrniti pozornost od svojih napak s tem, da na Združene narode naslavlja “neobstoječe” zlorabe človekovih pravic v Pjongjangu.

Varnostni svet Združenih narodov je na zahtevo ZDA, Združenega kraljestva in Francije ter še šestih drugih nestalnih držav članic razpravljal o položaju človekovih pravic v tej izolirani državi. Seja je bila sklicana kljub temu, da sta ji ugovarjali tako Rusija kot Kitajska. Peking je celo zatrjeval, da bo čas sestanka še povečal napetosti v regiji.

Srečanje je potekalo le nekaj dni po tem, ko je Pjongjang konec novembra izstrelil medcelinsko balistično raketo Hwasong-15, kar se je zgodilo po več kot dvomesečnem predahu po domnevnem mogočnem napadu na dele velike celine ZDA, piše Russia Today. Rusija je sprožitev rakete obsodila, obtožila pa je kar Washington, da je izzval Severno Korejo ter jo sprovociral, da je odgovorila z velikim vojaškim manevrom.

“To je dejanje iz obupa sovražnih sil”
Sestanek se je kljub nasprotovanjem Kitajske in Rusije zgodil, Severna Koreja je bila seveda besna. Izjavila je celo, da Zahod uporablja vprašanje človekovih pravic kot pretvezo, da skrije svoje vojaške in politične poraze. “To je dejanje iz obupa sovražnih sil, ki so izgubile politično in vojaško soočenje s Severno Korejo, ki so odkrito povzdignile položaj države z jedrskim orožjem,” je sporočilo vodstvo Severne Koreje. Dodali so še, da ne bodo podlegli pritiskom.

“Če ZDA in druge sovražne sile razmišljajo o razbitju Demokratične ljudske republike Koreje tako, da sprožajo razprave o vprašanju človekovih pravic v Varnostnem svetu, ni to nič drugega kot sanjarjenje, ki se ne bo nikoli uresničilo,” so prepričani v Severni Koreji, ob tem pa poudarjajo, da “kršitve človekovih pravic ne obstajajo.”

Humanitarna pomoč le za polovico Severnokorejcev
Na sestanku je visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Ra’ad al-Hussein pozval Varnostni svet, naj upošteva škodljive učinke mednarodnih sankcij na navadne državljane Severne Koreje. Al-Hussein je poudaril, da finančne sankcije, ki so jih uvedli ZN, ironično ovirajo pomoč ZN. Varnostni svet je še pozval, naj oceni in zminimalizira njen vpliv. Prepričan je tudi, da ostri ukrepi napetosti le še poglabljajo, kakor tudi resne kršitve človekovih pravic nad 25-milijonskim severnokorejskim narodom, humanitarna pomoč, ki jo zagotavljajo ZN in druge organizacije, pa so zmožne oskrbeti “le” 13 milijonov ljudi v omenjeni državi. Dotaknil se je tudi domnevnih kršitev človekovih pravic v prostorih za pridržanje, delovnih taboriščih in zaporih.

M. S.

 • Caetano

  Čudno, da niso razglasili zmage kar nad celim svetom.

 • Brutus

  Se je res za vprašat kdo je tu nor!? Svet naj še naprej pošilja severni Koreji humanitarno pomoč, oni pa razvijajo jedersko orožje! Kar se mene tiče je treba popolnoma ukinit vsakršno pomoč, potem pa naj glodajo svoje voditelje – so vsi bolj debeli od sorojakov!

 • Caetano

  Poučna zgodba za komuniste in filokomuniste ravnokar umrlega Charlesa Jenkinsa, kateri je v naivnosti v 60. letih pobegnil v sev Korejo in mislil, da bo dobil azil. Postal pa je v resnici politični zapornik, ki so ga pogosto mučili pa tudi izkoriščali za svojo totalitarno propagando. Izpuščen je bil šele po 40 letih:

  http://www.bbc.com/news/world-asia-42319115

 • xtc

  Tale ima sindrom naših NOB partizanov.
  Kakšna humanitarna pomoč?
  Zapret meje in nobene pomoči,ko bodo začeli crkati bodo že naredili tisto kar morajo.

  • cosmosjasnovidec

   Saj ne bodo crkavali drugi kot pa navadni državljani.
   Razen tega je tole vse skupaj navaden bumb,ker,če bi želeli bi že zdavnaj lahko poslali nekoga da pospravi tega napihnjenega prašiča kateri se kar sprehaja po ulicah in vse povsod naokrog.
   Vse je samo igra politike in navadna nakladanja.
   Dandanes obstajajo take ostrostrelske puške,da bi ga nekdo lahko pihnil skoraj kar iz amerike.Hehe

 • Olga_10

  V stranki SDS čestitamo Kim Džong Unu za zmago in ga tudi brezpogojno podpiramo proti fašistu Trumpu!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!