Preselitvi veleposlaništva v Jeruzalem se bo pridružila tudi Gvatemala

Judovsko sveto mesto Jeruzalem. (Foto: epa)

Gvatemalski predsednik Jimmy Morales je v nedeljo napovedal, da bo tudi Gvatemala preselila svoje veleposlaništvo v Izraelu v Jeruzalem. To naj bi storili maja, dva dni po preselitvi veleposlaništva ZDA. Kot je še dejal Morales, gre za “suvereno odločitev”, Gvatemala pa Jeruzalem priznava kot prestolnico Izraela. Priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela je pomemben korak v doseganju trajnega miru med Izraelom in Palestinci. 

Kot je še dejal na letni konferenci odbora za ameriško-izraelske javne zadeve, ki velja za vplivno proizraelsko lobistično skupino, bi se “rad zahvalil predsedniku Trumpu, da je utrl pot”. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo druge države sledile Gvatemali.

Predsednik ZDA Donald Trump se je decembra lani odločil, da bodo ZDA premestile ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem. Po napovedih bodo ZDA svoje veleposlaništvo v Izraelu preselile v Jeruzalem 14. maja, ko bo 70. obletnica izraelske države. Priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela je pomemben korak v doseganju trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Donald Trump je s svojo potrditvijo sklepa ameriškega kongresa iz leta 1995 opravil svojo predsedniško dolžnost, česar pa njegovi predhodniki niso izpolnili.

Izrael ima Jeruzalem za svojo prestolnico, medtem ko si Palestinci prizadevajo, da bi Vzhodni Jeruzalem postal glavno mesto njihove prihodnje države, poroča STA. V mednarodni skupnosti je dolgo veljal konsenz, da bi morali status mesta urediti v sklopu mirovnega dogovora dveh držav med Izraelom in Palestinci.

C. Š.

  • RATATA

    Sama izzivanja brez rešitve.

  • xtc

    Trump je dal svetel vzgled in čas je ,da se izvrši obljubljeno.

  • freedomfighter

    Hahaha vcasih je ameriki sledil cel svet zdaj pa drzave kot so guatamala haha to pove vse no jaz tako ali tako vrjamem da se mora evropa osamosvojiti od vplivov zda in rusije ce hocemo parirati kitajski saj smo edini na zahodu ki so lahko konkurenca 1 500 000 kitajcev saj 300 000 000 americanov ki se raje streljajo med sabo nima moznosti pa tudi premalo jih je

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!