Prestolnica socialistične Venezuele se utaplja v smeteh

Foto: iStock

Saj ni res, pa je. Venezuelska prestolnica Caracas se utaplja v smeteh, potem ko je prišlo do razpustitve mestne uprave. Po poročanjih naj ne bi bilo namer za ponovno vzpostavitev mestnih funkcij, kot je pobiranje odpadkov, kar kaže na to, da se bodo morali prebivalci sami znajti še naprej. 

Po navedbah El Nacionala se je od zaprtja župana Caracasa Antonia Ledezme in vzpostavitve nezakonitega zakonodajnega telesa Nacionalne konstitutivne skupščine okoljsko načrtovanje v mestu znašlo v veliki negotovosti. Kot posledica tega je po mestu razpršenih več ton odpadkov, v mestu pa so brez načrta za njihovo odstranitev.

Foto: iStock

Področje okolja prepuščeno samo sebi
Največjo težavo pri razpustitvi mestnega sveta predstavljajo okoljski vidiki. Brez tega telesa problem ostaja brez ustrezne rešitve, v mestu namreč ni nikogar, ki bi poskrbel za področje okolja, ki je ključnega pomena za prihodnost, je povedala Saskia Chapellín, krajinska arhitektka in profesorica na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem Univerze v osrednji Venezueli (UCV).

Po besedah Antonia De Lisia, strokovnjaka na področju urbanega razvoja, so se vrnili nazaj v šestdeseta leta, ko še ni bil okoljskih agencij. “S Caracasom je treba upravljati kot z metropolo zaradi njegovih razsežnosti, ki jih je pridobil v tem časa, vključno z gostoto prebivalstva, pretokom in potrebami, ki so nastale kot posledice tega.”

Foto: epa

Poročilo Breitbarta iz lanskega junija je predstavil široko razširjen problem odpadkov, saj je skoraj vsak predel ulic prekrit z odpadki, ki so v črnih vrečkah ali raztreseni naokrog. Ob poslabšanju gospodarske in humanitarne krize v državi se je pojavilo vedno več ljudi, ki brskajo po smeteh. Čeprav je nekdanji predsednik Hugo Chávez uvedel nekaj okoljskih pobud za spodbujanje ohranjanja narave in trajnostnega razvoja, v državi še vedno ni učinkovite politike recikliranja.

Okoljska kriza ljudi izpostavlja resnim tveganjem za zdravje, saj je v Venezueli prisoten virus zika. Kakorkoli, zdravstveni uradniki so zavrnili pozive, naj objavijo število žrtev zaradi virusa zika, do katerih je prišlo zaradi okoljske neurejenosti, niti se niso zmenili za ministra za zdravje, ki je režim obtožil zaradi molka o tej epidemiji.

N. Ž.

 • pajot

  he,he,he…tudi pri nas je tako. Posebej tam,kjer živi dosti čefurjev. Beseda snaga pomeni v čefurščini moč,ne čistoča.

 • Borut Stari

  Ne vidim med njimi Tomičko, Meseca in Kordiša.

 • Emy

  Na prvi sliki je naključno izbrano Ljubljansko urejeno blokovsko zbiranje odpadkov, drugo pa zbiranje odpadkov za opankovićevo ograjo?

 • Morala

  Žal, navadni narod vedno nasrka…ko bodo začele moriti kakšne bolezni, takrat se bodo že zmigali…

 • Grenze

  Ajde kordiš pa tomićka in lunatik marš pobirat smeti v VENEZUELO

  • stajerc5

   Pa razen koksa bi lahko tudi zamaske prinesli, ce ze hocejo priti nazaj iz tega rdecega Raja!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Takšno državo si želita ta dva, oz. cela levica.

 • xtc

  Kakšna oblast takšna okolica-SMRDLJIVA IN GNILA.

 • DJURO SUMAR

  Malo poglejte v kapitalistično Italijo, ki je precej bližje.

 • dr Janez Sveti

  Od kje smeti, če so trgovine prazne??

  DR Janez SVeti logiko

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!