Pretresljivo: Hčerka mater prek aplikacije WhatsApp obupano prosi: “Prosim, reši naju s sinom, tukaj ni niti hrane niti pitne vode niti elektrike!”

Foto: iStock

Medtem, ko Wafa sedi v svojem skromnem stanovanju blizu Amsterdama, večkrat pogleda na zaslon svojega mobilnega telefona in v upanju odpre komunikacijsko aplikacijo WhatsApp. Vsakič, ko to stori, je polna mešanice upanja in strahu. 40-letna Wafa, zakrita s hidžabom, namreč čaka, da se pojavi znak v obliki dveh modrih kljukic, ki potrjujejo, da je Maha prejela njeno sporočilo, kar predstavlja tudi edini znak, da je njena 23-letna hči še živa. 

Maha in njen sin Odai sta ujeta v Raqqi, de facto prestolnici Islamske države v Siriji in hkrati v enem izmed najbolj izoliranih krajev na Zemlji. Ko Wafini hčerki Mahi uspe priti do redko dostopne spletne povezave in ko ni nikogar, ki bi jo lahko pri tem zalotil, stopi v stik s svojo materjo prek aplikacije WhatsApp. “Ko ne slišim ničesar od nje, je kot da bi nekaj v meni umrlo”, je za CNN dejala Wafa.

Wafa je na Nizozemsko prispela po pobegu iz Raqqe leta 2014. Svojo hčerko je pred begom pozvala, naj se ji pridruži, a tega ni želela storiti, saj ni želela zapustiti moža in sina. Obljubila ji je, da se ji bo pridružila kasneje, vendar za pobeg še ni dobila priložnosti. Verska policija Islamske države je že obglavila njenega moža, po tem ko je v njegovem mobilnem telefonu našla sporočilo, namenjeno vojaku sirskega režima. Zdaj, ko ameriške koalicijske sile vztrajno obkoljujejo trdnjavo Islamske države, pa se pobeg po prepričanju Mahe, zdi še manj verjeten, ta ji je namreč prek sporočil razkrila, da postaja vedno bolj obupana.

Foto: epa

Na voljo ni veliko čiste pitne vode
V mesecu januarju je Maha materi sporočila, da je obupana, ker je sin staknil infekcijo zaradi oporečne vode in dodala, da je skoraj nemogoče najti čisto pitno vodo. “Mati, popolnoma sem izčrpana in stanje je grozljivo. Ne zmorem več takšnega življenja, kajti moj sin je zbolel in mu ne morem pomagati, saj ni niti zdravil niti pitne vode. Zelo težko je bilo včeraj najti nekaj mleka.” Dva meseca kasneje je materi potožila, da ima nočne more, kako jo želijo ubiti. Po tem, ko je materi poslala zvočno sporočilo, pa je izbrisala vse sledi, saj so borci Islamske države povsod. “Tako sem utrujena zaradi takšnega načina življenja.” Med drugim je dejala, da se mora na vsak način vrniti, saj jo je strah aretacije zaradi pošiljanja sporočil o tem, kako je to območje nevarno za življenje. Dejstvo je namreč, da so borci prepričani, da komunikacija z ljudmi, ki ne živijo v Raqqi, predstavlja kriminal.

Foto: iStock

Nakup živil je zelo drag
Eno izmed sporočil, ki je Wafo zelo pretreslo, pa je, ko ji je hčerka sporočila, da je življenje tam nemogoče, ker ni niti hrane niti elektrike, za razliko od borcev, ki imajo na voljo vse za lepo življenje. Šele po dveh mesecih od tega sporočila se ji je hčerka spet javila in sporočila, da so se vmes preselili in da je njen sin popolnoma izčrpan od vsega. Povedala je, da je vas, v katero so se preselili, zelo izolirana in zapuščena ter dodala, da je zato nakup živil zelo drag. “Ne morem si privoščiti mleka za sina, zelo dragi pa so tudi vložki.”

Foto: iStock

Maha je junija zaprosila svojo mater, naj ji pomaga pri pobegu iz tega grozljivega stanja. “Utrujena sem in moj sin je popolnoma izčrpan.” Poleg tega ji je povedala, da se ji niti ne sanja, kako težko je življenje tam in dodala, da se boji, da ne bo več dolgo vzdržala in bo naredila samomor. Prosila jo je za pomoč in jo pozvala, naj prosi vsakogar, vse od novinarjev do zdravnikov. V zadnjem sporočilu, ki ga poslala 18. junija, pa je zapisala, da je sin popolnoma dehidriran, saj mu oporečna voda povzroča drisko. Pozvala jo je, naj ji pomaga, saj ji otrok umira pred njenimi očmi.

N. Ž.

 • Gru

  Buhu prej bi sla , pitne vode v Raqqi pa ni ze 2 leti. Je un ki bi naj skrbel za to , pobegnil z denarjem in od takrat noben vec neskrbi za vodo.

 • Gru
 • goldhorn

  Kaj je pa rinila tja dol?

 • logika

  zakaj je rinila dol??????

  • Igor Kavalar

   Naivci so mislili, da ko pridejo na oblast verski fanatiki, da se bosta cedila med in mleko.
   Vse kar so prinesli z svojo ideologijo je smrt, lakota, bolezni in uničenje.

   • MladiLiberalec

    Verski fanatiki nikoli ne prinesejo blagostanja. Liberalci so potegnili tudi Evropo iz podobnega sranja.

    • johanna

     Kdaj pa je bilo to ?

     • MladiLiberalec

      Lol. No tudi pri nas so imeli liberalci in liberalna miselnost veliko vlogo da se je pregnal mrak verskega fanatizma. Ze vse od 18 stoletja pa vse do slovenske drzave.

 • sprehajalec

  Prvič, kaj Waffa dela s hidžabom v Holandiji, drugič kako je Maha prišla tja dol (v spominu imam tisti dve avstrijki bosanskih korenin, ki sta šli v islamsko državo pred leti), tretjič kako je nastal Odai.

  Kar je Waffa sejala, to sedaj žanje…

 • Roman

  Če pride Maha v EU bo sigurno organizirala teroristični napad. Naj kar ostane spodaj pa še mama naj gre tja.

 • Olga

  V Evropi pa isti želijo ustvariti Raqqo!

  • Tega jim NE SMEMO dopustiti !!!!!!!!!

 • KIKI

  …je klicala na pomoč Micka iz pozabljene Slovenske “vukojebine”, nekje v hribih
  nad Kočevjem! Ni vode, ni elektrike, ni živllenja !

 • slaipowi

  Fanatične krščanske verske kreature s svojimi komentarji kažete da vam je malo mar za Kristusove nauke. N. Ž. bo pa s takimi prispevki prej ko slej letel s tega portala. Sočutja mrhovinarji ne poznajo.

  • ne žali ljudi ker ti niso nič krivi.

   • slaipowi

    Ne žalim le ugotavljam fanatizem na tem portalu

 • kristjani smo

  Meni jo je žal. Smili se mi. Odšla je v pekel, med smrdljive islamistične psihopate, ki niti wc ne poznajo !!! :-( Lahko si samo mislimo kako ji je. Groza!!! Upam, da preživi in da se nekako reši s svojim otrokom. :-( Upam. Kako hudo je to, ko ti neki kult izpere možgane. Ne privoščim ji tega kar doživlja ta uboga naivna ženska. Žalostna novica!! :-(

 • kristjani smo

  Zelo, zelo žalostna novica, zelo zelo žalostni kruti svet :-(

 • cosmosjasnovidec

  Če je rinila tja dol naj sedaj tam đihadistom širi noge narazen in naj bo tiho prasi.. đihadistična.
  Nazaj se hoče privleči.da se bo nekje med folkom ratstrelila.Take kateri se vračajo od tam je potrebno že na mejah postreliti,ker so to sami teroristi.

 • PLavi-mil

  Naj kar gleda na telefon, baba zakrinkana,meni se nobena nič ne smili, ne ona, katera je ostala tam doli, ne tastara, katera se še vedno maškara v Evropi, prvo sprejmite evropske vrednote, potem se pa žalite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!