Pri Trumpu manj protokola in več neposrednosti

Foto: epa

Prvi nastopi Donalda Trumpa so bili  pod medijskim drobnogledom, še posebno pa so mediji kritično spremljali voščila tujih državnikov, ki so potekala izven obstoječih postopkov. Avstralski premier si je priskrbel osebno telefonsko številko in Trumpu tudi osebno voščil mimo State departmenta.   

CNN poroča, da so do sedaj  s Trumpom govorili predsednik Irske, Avstralije, Kanade, Japonske, Italije, Izraela, Danske, Velike Britanije in Ukrajine. Prav tako naj bi ga kontaktirali iz Egipta, Rusije, Turčije, Francije, Kitajske, Mehike, Argentine, Južne Koreje in Ukrajine. Prav tako je govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel, s sekretarjem Združenih narodov Ba Ki-Moonom in savdskim kraljem.

Čestitke so kar deževale
Trumpov tim je objavil, da sta do sedaj Trump in Pence govorila z 29 tujimi voditelji, čeprav ni jasno, ali so govorili z obema ali samo z enim izmed njiju. V resnici je za prvo komunikacijo s tujimi državniki treba slediti diplomatskemu protokolu, ki je nekoliko ušel z vajeti, saj nekateri državniki niso mogli dočakati, da čimprej voščijo Trumpu.

Diplomacija krepi zavezniške odnose
Nenavadna narava Trumpove kampanje je značilnost, ki ga spremlja tudi v obdobje tranzicije in očitno tudi v začetnih stikih s svetovnimi voditelji. Nekdanji britanski ambasador Christopher Meyer je za CNN izjavil, da se mu zdi, da Trump ‘nekako ne upošteva nobenega logičnega zaporedja’ pri komunikaciji s tujimi voditelji, to pa med vrsticami pomeni, da bi moral, kot je to ustaljeno, najprej vrniti klic Veliki Britaniji zaradi zgodovinskih odnosov med državama.

 Meyer je izjavil tudi:  “Rekel bi, da je to le del učenja, ko se novoizvoljeni predsednik uči pravil igre, ko se ta prične odvijati. Kaj drugega bi lahko pričakovali – nikoli ni bil v vladi.” 

(Nekateri) Angleži so užaljeni
Leslie Vinjamuri
, profesorica na londonski univerzi SOAS, je izjavila, da ker je Trump dal prednost pogovoru z Rusijo pred evropskimi državami, je ta gesta prinesla ‘nemir med evropske zaveznike’. “Neizogibno je, da vsak predsednik ZDA  prepozna bistveno vlogo odnosa med Veliko Britanijo in ZDA.” Pikro je še dodala, da bo morda Trumpovo vstopanje v diplomacijo trajalo nekoliko dlje, kot bi bilo treba. Podobno  užaljeno je zvenela angleška premierka v angleških časopisih, ko je novinarjem pojasnjevala, da s Trumpom še ni govorila, ker je še ni poklical.

Kakšen je protokol glede sprejemanja mednarodnih voščil novoizvoljenemu predsedniku?
Mediji so pisali o tem, da se Trump verjetno še privaja nove vloge predsedniškega kandidata in tudi izvoljenega predsednika, republikanec Kinzinger je izjavil, da bo Trumpa ocenil glede na dialog z Rusijo. Utečeni protokol namreč predvideva, da predsednik vrača klice, ki jih prejme zunanje ministrstvo – ti klici pa se odvijajo po nekakšnem zaporedju pomembnosti, postavljenem s strani uradne politike.

Nestereotipna kampanja dokazuje nepolitično osebnost
Trump je razkril, da je prejel zelo veliko klicev iz tujine in da je vedno dosegljiv za tuje državnike. Po njegovem mnenju je javnost razburjena zaradi pretirane publicitete o voščilih iz tujine. Sicer pa je Trumpov pristop res drugačen, bolj neposreden, kar je tudi sam izjavil v prvem nagovoru kot novoizvoljeni predsednik. Takrat je poudaril, da ni politik in da so pomembnejša dejanja kot besede.
A. B.
 • Artur

  Če ne bo podlegel Hazarskemu-židovskemu vplivu je možno, da bo tako, kot si je svojo politiko začrtal http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/trumpovih-prvih-100-dana-evo-sto-kani-uciniti-974582#axzz4QXk5L9wG

  • pokvarjeniSvet

   Drugače bo to spet samo en false flage, kost za glodanje za rajo

   Na konci brez revolucij in upora ne bo šlo.

  • Franc Šink

   Ne bo podlegel.

   • samsara

    Tega pa zdaj še nihče ne ve. Podleže lahko tudi atentatu, kot npr. Kennedy, Lincoln…

    • Franc Šink

     To je na žalost tudi res.

    • Adolf Hitler

     to pa se ti ni treba bat ker ga preveč gestapo čuva da se mu bo kaj zgodilo moj kamerad

  • Adolf Hitler

   tako je moi kamerad merkel muss weg und ihre khasarische verfickten Juden Gang Mafia

 • lauraas

  Kako lepo je skozi desetletja leva politika pripeljala do tega, da smo desničarji zatirani. Avstralski premier je moral na skrivaj čestitati.

 • lauraas

  Tam kjer je desnica na vladi (Avstralija, Madžarska, Japonska,…) je mir pred kaosom tretjega sveta!

 • Franc Šink

  Končno spet en politik(vsaj upam) ki ne bo sadil samo rožic!

 • garfi

  Trumpa so napadali in sedaj so užaljeni
  kdo bo evropski trump

  • Franc Šink

   To bo verjetno ženska trumpeta.

  • Adolf Hitler

   Afd front natzonal in FPÖ merkel muss weg und ihre khasarische verfickten Juden Gang Mafia

   • garfi

    zakaj afd ?

 • xtc

  Trump definitivno ne bo politik standardnega kove:ker to ni bil ;;so pa njegove izjave vse bolj hladen tuš za rusofilčke:

 • samsara

  American way :-)

 • samsara

  Mu je kaviarko tovariš Pahor že pohitel čestitati?
  Mu je kaj omenil kako možno si želi selfija z njim?
  Samovšečnež je sposoben Melaniji podeliti državno odlikovanje za zasluge pri promociji Slovenije v svetu (pustimo zdaj podrobnost, da se je prva bejba, njega dni čez lužo predstavljala kot Avstrijka), da bi le prišel na naslovnice s prvo damo, upajoč, da hkrati ujame v kader še njenega moža.

 • Slovenka

  Trump, ti samo delaj. Oči vsega sveta so uprte vate in v našo Melanijo. Če sem poštena, njej privoščim uspeh še bolj kot njemu. Američani se strinjajo, da je najlepša prva dama do zdaj, in so, z redkimi žolčnimi izjemami, veliki občudovalci njenega modnega sloga. Obama se obnaša sramotno in vse kaže, da bo odšel iz Bele hiše z dolgim nosom.
  Amerika je popolnoma znorela od dekadentnosti, podlegla je LGBT blaznosti, multi kulti ideologiji , teoriji spola in je sploh do grla v moralni greznici. Res skrajni čas, da se je našel nekdo, ki bo začel čistiti govno v državi.

  • pokvarjeniSvet

   bomo še videli če je Trump res “for real” ali zgolj novi false flage.

  • Adolf Hitler

   taka židovska kazarsko govna sodio v jauho kod so politiki bankeri media in presse

 • Iza Demos

  Kaj pa naša Barbi?

 • Adolf Hitler

  Milena bo naredila slovendio ponovno veliko kod je bila pre

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!