Pri “umoru iz časti” sodelovala cela družina – oče, mama in sestra

Fotografija je simbolična (Foto: EPA).

Britanska muslimanka iz Bradforda Samia Shahid je postala žrtev zlobnega načrta svoje družine, ker je zapustila vnaprej določenega moža. Sodelovali sta mati in sestra pa tudi oče, umor pa je razkril žrtvin mož iz Dubaja.

Pakistanska policija je primer raziskala in vklenila očeta Muhammada Shahida in Samijinega bivšega moža Mohammada Shakeela, ker sta jo skupaj ubila. Končno poročilo je razkrilo, da sta Samijina mati Imtiaz in sestra Madiha sodelovali pri umoru s pomočjo čustvenega izsiljevanja, vendar jima je uspelo zapustiti državo.

Sestra in mati zvabili Samio v Pakistan
Madiha je svojo starejšo sestro Samio poklicala 15. julija in ji v joku povedala, da je njun oče zaradi diabetesa v bolnišnici, mati pa ji je poslala sliko oslabljenega očeta po telefonu, zato sta obe obtoženi čustvenega izsiljevanja. Telefonska sporočila prijateljem so razkrila to izsiljevanje in strah pred soočenjem s prvim možem.

Po petih dneh se je žrtev nameravala vrniti k drugemu možu v Dubaj
Osemindvajsetletna Samia je takoj odpotovala iz Dubaja, kjer je živela z možem Syedom Mukhtarjem Kazimom, obiskat očeta v Pakistanu; 20. julija se je želela vrniti v Dubaj, in ker ni hotela povedati, kje ima potni list in letalsko vozovnico, je sledilo posilstvo. Ko je zagrozila z britanskim konzulatom, sta jo bivši mož in oče ujela in ubila.

“Umor iz časti” v resnici pomeni organizirani umor
“Umor iz časti”  imenujejo v Pakistanu  umor ženske, ki zavrne dogovorjeno poroko in izbranega ženina ter zapusti zakonca, s katerim so jo na silo poročili.  Policijsko poročilo navaja, da je bila pet dni po prihodu v državo posiljena in zadavljena, na vratu so ji napravili globoko rano in pri tem jo je verjetno oče držal za noge, kar dokazujejo modrice okrog gležnjev.

Če je ne bi iskal mož, krivci ne bi bili nikoli kaznovani
V naslednjih dneh jo je v Pakistanu iskal njen mož Syed Mukhtar Kazim in tudi vložil prijavo na policijo, trdeč, da je bila njegova žena gotovo ubita in da želi to njena družina prikriti. Po dogodku je družina trdila, da je umrla naravne smrti, zato so jo hitro pokopali na vaškem pokopališču.

Ženski na begu iščeta pakistanska policija in Interpol. “Umori iz časti” so v Pakistanu precej pogosta praksa, k čemur pripomorejo tradicionalne navade in prepričanja.

A. B.