Prižig svež v spomin žrtvam grozljivega terorističnega napada v Nici

Foto: epa

Mineva leto dni je od grozovitega terorističnega napada v Nici, v katerem je življenje izgubilo 86 oseb. V Franciji, ki je ena od prvih tarč islamskih skrajnežev, je življenje v terorističnih napadih od januarja 2015 izgubilo že 239 oseb, državo pa so napadi pahnili v stanje izrednih razmer.

Na francoski državni praznik, 14. julija, ko se državljani Francije spominjajo padca Bastilje in s tem začetka francoske revolucije, je voznik tovornjaka zapeljal v množico, ki je na Promenade des Anglais opazovala ognjemet, ter pri tem v manj kot treh minutah ubil 86 nedolžnih ljudi, od tega kar 15 otrok. Več kot 45o oseb je bilo v napadu ranjenih. Policist je islamskega skrajneža ubil, šele potem ko je slednji prevozil dva kilometra.

Teroristični napad je izvedel 31-letni francoski državljan tunizijskega rodu. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država: “Operacijo je izvedel kot odgovor na poziv, naj se meri na državljane držav, ki so del koalicije proti Islamski državi,” je sporočila tiskovna agencija Amak, ki podpira IS.

Policija je v povezavi z napadom aretirala devet ljudi, osumljenih pomoči napadalcu, ki so še vedno v priporu.

Napad je tako še dodatno pretresel državo, ki je še nedolgo pred tem žalovala za žrtvami terorističnega pokola v uredništvu satirične revije Charlie Hebdo v januarju 2015 ter terorističnega napada v Parizu novembra istega leta.

Zjutraj bodo v spomin na žrtve prižgali 86 sveč, popoldne se jim bodo poklonili tudi s slovesnostjo. Te se bo udeležil tudi nedavno izvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se mu bodo v vojaškem sprevodu pridružile družine, ki so v napadu izgubile bližnje, ter pripadniki varnostnih sil in reševalci, ki so posredovali na večer napada. Dan bodo zaključili s koncertom.

U .V.

  • Demonkrat

    Prižgali so crno svečo ki gori kot grmada ko so izvolili Macrona

  • princeska

    Žalostno je, da mora marsikateri človek prej umreti, da mu drugi naklonijo vsaj malo pozornosti.

  • Bogi ljudje, ki se jim je na krut način končalo življenje in svojci, ki so verjetno tudi sami jezni na svojo politiko. Poraja se mi vprašanje kako iztrebiti verske iztrebke, ki škodujejo ljudem, ki bi radi normalno in lepo živeli.

  • Caetano

    Tudi svečke nad politiko Merklove in Hollanda ter Macrona bi bilo treba prižigati. Politika teh okorelih filoislamistov je terjala že ogromno žrtev. In mimogrede tudi danes so v Egiptu zaklali dve nemški turistki…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!