Prva muslimanka pozirala za Playboy v hidžabu

Foto: Instagram

Mlada muslimanka je ponovno pretresla medije. Tokrat je po mnenju nekaterih prestopila mejo, saj je stopila pred objektiv Playboya, s katerim je želela poudariti, da je ni sram razkriti svoje prave idenitete in drznosti, da je ne ustavi noben negativen komentar. Cilj njenega ekstravagantnega nastopa je doseči enakopravnost žensk, ovitih v hidžab

Noor Tagouri, 22, je mlada Američanka libijskega rodu, za katero smo prvič lahko slišali leta 2012, ko je v hidžabu (ruta, ki jo muslimanske ženske nosijo čez lase) stopila za novinarsko desko medijske hiše ABC 7 News. K sliki, ki jo je nato objavila na socialnem omrežju Instagram, je pripisala komentar: “Prva ameriška televizijska voditeljica, zavita v hidžab.”

So muslimanka oblačila lahko seksapilna?
S svojo zadnjo objavo pa je javnost še bolj presenetila. Letos oktobra je drzno nastopila in se pokazala javnosti tudi v reviji Playboy, kjer je pred objektiv stopila oblečena v hidžab, črno usnjeno jakno, črne hlače in bele športne copate. Tokrat je množico pretresla še bolj, saj govorimo o mediju s provokativnim slovesom. Zaradi močnega odziva, ki ga je sprožila s svojo drzno objavo, se je po spletu razširila kampanja z oznako #LetNoorShine, s katero se je želelo doseči, da bi ljudje raznolikih kultur in mišljenja svobodno in odločno javno pokazali svojo identiteto.

S svojo odločno potezo je želela bralcem postaviti vprašnanje, čemu se ljudje toliko ukvarjajo s problemom zakritih deklet. Dodala je še, da se bo zavzeto posvečala zahtevnim spremembam, ki čakajo dekleta z istim mišljenjem.

Pravoverni muslimani nezadovoljni z njenim sporočilom
S svojo pojavo v Playboyu je izzvala tudi negativne odzive ljudi. Videti muslimanko v taki reviji je sprožilo veliko negacije tudi pri ljudeh svoje kulture. “Je resnično pomembno, da ženska zavoljo želja po večji moči muslimanskih žensk v javnosti postavi sebe v vlogo objekta?” se sprašuje blogerka Nishaat Ismail za medij The Independent, ki prav tako nasi hidžab.

Vsem negativnim komentarjem pa Tagouri ni naklonila pozornosti. Prepričana je, da je to samo negativna energija in da se sama raje posveča krogu ljudi, ki jo podpirajo in ji stojijo ob strani. “Predolgo smo bile muslimanske ženske zatirane in strogo prisiljene slediti pravilom obnašanja in oblačenja. Hidžab je ženskam zmeraj predstavljal šibko točko, saj nas je naredil ranljive, hkrati pa nam onemogočil povzdigniti glas tudi na politični ravni,” je povedala Tagourijeva, danes diplomirana šudentka Univerze Matyland, ki dela kot novinarka medijske hiše Newsy.

K. Ž.