Prvo srečanje Kerryja in Lavrova po zaostritvi odnosov med ZDA in Rusijo

Foto: epa

V švicarskem mestu Lozana se bo danes odvilo mednarodno srečanje o krizi v Siriji. Udeležili se ga bodo številni diplomati iz regije, med katerimi bosta tudi ameriški zunanji minister John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. To bo do sedaj prvo srečanje ruskega in ameriškega zunanjega ministra, odkar je prišlo do zamrznitve pogovorov med Rusijo in ZDA glede krize o Siriji.

Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da cilj srečanja predstavlja oblikovanje pogojev, ki bi pripomogli k reševanju krize v Siriji. Lavrov je dejal, da sicer glede srečanja nima nekih posebnih pričakovanj, in napovedal, da naj bi srečanju prisostvovali tudi zunanji ministri iz Savdske Arabije, Turčije, Katarja in Irana.

Foto: epa

Foto: epa

Trenutno še ni predvideno, da naj bi se Kerry in Lavrov osebno srečala, je pa znano, da naj bi se Kerry na štiri oči pogovoril z zavezniki iz Evrope. Jutri bo sicer v Londonu potekalo še eno mednarodno srečanje glede krize v Siriji.

Srečanje v duhu zaostritve odnosov med Moskvo in Washingtonom
Do obeh mednarodnih srečanj prihaja ravno v času, ko poteka zaostrovanje napetosti med Zahodom in Moskvo zaradi konflikta v Siriji, do katerega je prišlo po propadu mirovnih pogajanj, in v času, ko so Rusi s pomočjo letal pred nedavnim spet ponovno okrepili obstreljevanje vzhodnega dela Alepa, ki se nahaja pod nadzorom ofenzive režimskih sil. Moskva je bila s strani Zahoda obtožena izvajanja morebitnih vojnih zločinov v Alepu.

Preberite si več: Rusija napada sirske civiliste

Dvostranska pogajanja med ZDA in Rusijo so bila zamrznjena s strani ZDA 3. oktobra letos zaradi neupoštevanja dogovora o prekinitvi ognja v Siriji, ki je bil sklenjen 9. septembra. Postopanje ZDA je rusko zunanje ministrstvo označilo z obžalovanjem in podalo oceno, da želi s tem Washington na Moskvo prevaliti zgolj svojo krivdo za neuspeh.

N. Ž., STA