Puč proti Erdoganu poslal za zapahe 32 tisoč osumljencev, ki čakajo na sojenje

Foto: epa

Vsakodnevno poročamo o novih aretacijah po neuspelem julijskem puču v Istanbulu. Do danes je bilo po zadnjih podatkih aretiranih kar 32 tisoč ljudi, od skupno 70 tisoč osumljenih zločina, ki naj bi jih vodil klerik Fethullah Gülen.

Na proces sojenja trenutno za zapahi čaka kar 32.000 osumljencev. Turški pravosodni minister Bekir Bozdağ je za televizijo NTV dodal, da proces še zdaleč ni zaključen. Od zadnjega sodnega procesa se je število osumljencev za zapahi povečalo za več kot 10.000. Po dveh mesecih in pol od poskusa udara na predsednika Recepa Tayyipa Erdogana še vedno ni moč zagotoviti, da se poskus udara na predsednika ne bi ponovil. Kritiki mu namreč očitajo ogrožanja posvetnih korenin sodobne Turčije in drsenje v avtoritarnost, toda predsednik jasno zavrača očitke in zatrjuje, da je zmagal v nadzoru nad vojsko.

Gre za največji sodni proces v zgodovini
Tako velikega upora sodobna Turčija še ni doživela, zato se pojavlja vprašanje, kako se bodo izvajali tako množični sodni postopki. Proces sojenja okoli 32 tisoč osumljencem bo eden največjih sodnih procesov v turški zgodovini in s tem sodišču predstavlja nepredstavljiv pritisk. Sojenje bo poleg Ankare potekalo tudi po ostalih sodiščih po državi.

Erdogan se želi znebiti slehernega sovražnika
Predsednik pa ob tem dodaja: “To me ne bo ustavilo. Kar je bilo zagrešeno, je znak ustrahovanja in uporništva. Za to bodo storilci plačali visoko ceno. Ob tem pa še dodaja, da svoje države ne bo prepustil okupatorjem”. Domnevni voditelj upornikov, Fethullah Gülen, ki že od leta 1999 živi v Združenih državah Amerike, naj bi prek svoje mreže pozival skupine ljudi k prisilnemu odstopu predsednika Erdogana. Gülen očitke zavrača in zanika kakršno koli vpletenost v udar.

K. Ž., STA