Putin in savdski kralj snujeta milijardo ameriških dolarjev vreden projekt

Foto: epa

Med napovedanim obiskom savdskega monarha Salmana bin Abdulaziza al Sauda v Moskvi bodo razglasili delovanje skupnega rusko-savdskega sklada za naložbe v energetski sektor, je za TV-kanal Al Arabiya povedal ruski energetski minister Alexander Novak. Po Novakovih navedbah je bil dosežen osnovni dogovor glede ustanovitve sklada v višini milijarde ameriških dolarjev. 

Novak navaja, da je Rusija osredotočena na razvoj sodelovanja s Savdsko Arabijo in to ne le v okviru naftnega kartela OPEC, ampak tudi zunaj kartela, tj. na področju energetskega sektorja, elektroenergetskega sektorja in obnovljivih virov energije.
Investicijska platforma in proizvodni projekti bodo najavljeni 
Pričakuje se, da bo savdski kralj obiskal Moskvo na začetku naslednjega meseca. To bo prvi obisk monarha Savdske Arabije v Rusiji, odkar sta državi pred skoraj stot leti začeli vzpostavljati odnose. Moskva in Riad bosta po navedbah Russia Today najavili novo investicijsko platformo in proizvodne projekte.

Foto: epa

Prejšnji teden je Kirill Dmitriev, generalni direktor Ruskega sklada za neposredne naložbe (RDIF), pohvalil rezultate pri skupnem investiranju RDIF in javnega investicijskega sklada Savdske Arabije (PIF). Dva suverena sklada sta se namreč leta 2015 dogovorila za partnerstvo in ustanovila skupno platformo v vrednosti 10 milijard ameriških dolarjev ter vknjižila več naložbenih poslov. RDIF je začel sodelovati tudi z generalnim investicijskim organom Savdske Arabije (SAGIA), z namenom skupnega iskanja naložbenih projektov v Rusiji. SAGIA naj bi ruskim podjetjem odprla pot na arabski trg.

N. Ž.

 • RATATA

  Evropa je le celina.
  Evropa nima svoje vojske.
  Evropa ni subjekt mednarodnega prava.
  Evropi ne more nihče pomagati, sama si pa pomagati ne more!
  EU je pobrkala vso zavedanje suverenosti posameznih članic, saj je prevzeta od pohabljenih umov, ki jo vodijo v propad. S tem vodijo v propad države članice, ki so se po neumnosti odpovedale svoji suverenosti.
  Suverena Rusija je pa popolnoma druga pesem in za vsako nagajanje bo našla odgovor in način, ki jo bo kot suvereno ohranjal.

  • valentin

   EU je pohabljena, čisto prav imaš.

 • xtc

  Hm’
  Vse več čudnih avtokratskih in skrajnih voditeljev se nabira okrog Putina.

  • valentin

   Mene to že dolgo ne preseneča več.

 • xtc

  No po tem obisku bodop rusofili in levaki začeli neizmernio hvaliti SA in salafizem,kot hvalijo Iran in teokracijo.

 • valentin

  Arabski “svet” je sila nezanesljiv in tradicionalno pokvarjen. Enkrat se pajdašijo z ……druič z…….
  A posli so posli in svet je v lasti zlobnega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!