Putin po pričakovanjih dobil volitve, brez posebne kampanje in programa

Foto: epa

Vladajoča stranka Enotna Rusija je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Rusiji po pričakovanjih dobila absolutno večino, kažejo izidi po 80 odstotkih preštetih glasov. V dumo so se uvrstile še tri stranke.

Enotna Rusija je po podatkih volilne komisije osvojila 54,3 odstotka glasov in si zagotovila 338 od 450 sedežev v parlamentu, sledijo komunisti s 13,5 odstotka, ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka s 13,3 odstotka in Pravična Rusija s 6,2 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja Enotna Rusije in premier Dmitrij Medvedjev je rezultat svoje stranke označil za zelo dobrega. “Očitno je, da bo imela Enotna Rusija večino v dumi. Bomo videli, kakšna bo ta večina,” je dejal Medvedjev. Na prejšnjih volitvah je njegova stranka dobila 238 sedežev, kar je natanko 100 sedežev manj kot na včerajšnjih volitvah.

Spremenilo se ne bo nič
Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval vse stranke v parlamentu, naj sodelujejo in sprejemajo odločitve, ki bodo sprejemljive za večino družbe. Sestava dume pa se tudi po volitvah ne bo bistveno spremenila. Znova bodo v njej samo štiri največje stranke v državi, ki bodo igrale po Putinovih strunah ali pa bodo igrale navidezno opozicijo.

Dogajale so se poneverbe
Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Rusiji so se pojavili tudi prvi očitki o poneverbah. Kandidat opozicije Vladimir Rižkov je tako dejal, da so v njegovem volilnem okraju, v Altaju v Sibiriji, študentom plačevali za večkratno oddajo volilnega glasu. Vodja volilne komisije Ella Pamfilova je že napovedala preiskavo.

Tudi Putin je kot Miro Cerar zmagal brez programa
Sicer pa, kot ugotavlja Golos, neodvisna ruska organizacija za opazovanje volitev, je šlo za najbolj medlo in neaktivno kampanjo v zadnjem desetletju, saj se zgoraj omenjeni dogodki kljub volitvam skoraj ne omenjajo, temveč je nasprotno po aneksiji Krima priljubljenost Vladimirja Putina narasla na več kot 80 odstotkov. Pričakovali bi kampanjo za uvajanje reform in odpravljanje gospodarskih sankcij Zahoda, ki jih občuti cela Rusija, a kampanje o reševanju gospodarske krize skoraj ni. Putin ima namreč v rokah močno orožje, ki se mu reče medijski stroj, ki v celoti podpira ruskega despota in za vse težave v državi krivi Zahod.

Kdaj bo nezadovoljstvo ljudi pripeljalo do sprememb?
Analitiki prav tako opozarjajo, da je bilo tokrat opaziti pomanjkanje izbire oziroma možnosti za kakršne koli spremembe, kar je nezainteresirane ruske volivce privedlo na novo raven apatije. Drugi pa govorijo, da je prestavitev volitev z decembra na september strateška poteza, ki naj bi s poletno kampanjo, ko so Rusi večinoma na počitnicah, razvodenila vsaka prizadevanja za spremembe.

Po prejšnjih parlamentarnih volitvah se je na ulicah Moskve zbralo okrog 50.000 ljudi, in sicer s pozivi k ponovitvi volitev in izpustitvi političnih nasprotnikov, kar je povzročilo številne aretacije in množične intervencije s strani policije in vojske. Med stavkajočimi so bili mnogi politično neopredeljeni, kot je poročal BBC.

M. P., STA