Putin prepovedal kandidaturo najbolj nevarnega protikandidata na volitvah, še vedno pa molči ob skrivnostnih umorih pripadnikov opozicije

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je na svoji zdaj že tradicionalni novinarski konferenci ob koncu leta napovedal, da bo opustil stranko Združena Rusija in bo na naslednjih predsedniških volitvah kandidiral kot neodvisen kandidat. Ob tej izjavi si je vzel čas tudi za svoje nasprotnike, jih žalil in označil za glavne krivce za zmedo v Rusiji. Ob tem še vedno ne pojasnjuje skrivnostnih smrti večjega števila pripadnikov opozicije.

Čeprav brez podpore Združene Rusije, Putin pričakuje veliko podporo državljanov, po podatkih Reutersa ima trenutno 80-odstotno podporo. Sooča se z opozicijo dolgoletnega protikorupcijskega aktivista Alexeija Navalnija, kateremu bodo udeležbo na volitvah 2018 najverjetneje preprečili. Slednji pri tem navaja, da je to najverjetneje kazen za njegove besede in govorjenje resnice o Putinu ter njegovem režimu. Druga velika nasprotnica je novinarka Ksenia Sobčak, ki dvomi v Putinove čiste posle in namene.

Politična sfera, pa tudi gospodarska, morata biti konkurenčni,” je Putin na konferenci povedal pred več kot 1600 novinarji. Po njegovih besedah noben njegov nasprotnik ni boljši od njega. “Pomembno je, da storite kaj več kot samo dvigujete prah na javnih trgih in govorite samo o režimu,” je dejal Putin. “Pomembni so predlogi, ki bi lahko izboljšali razmere. Toda, ko pogledamo, kaj predlagajo opozicijski voditelji, zlasti voditelji iz vrst liberalne opozicije, se pojavi veliko težav.”

Opozicija v Rusiji slej kot prej konča za zapahi ali pa jo čaka skrivnostna smrt
Med temi, ki Putinu “povzročajo težave”, je tudi omenjena televizijska novinarka Sobčakova, ki je od Putina zahtevala obrazložitev nesmiselne politike, da upraviči delovanje vlade, ki svoje nasprotnike trpa v zapore. Prav tako ga je pozvala, naj razloži številne skrivnostne smrti pomembnih disidentov. “Vsi vedo, če si v Rusiji del opozicije, čaka nate samo smrt ali življenje za zapahi. Zakaj?,” ga je, kot poroča Moskovski Times, povprašala. Na plano je potegnila tudi nekaj nedavnih obtožb proti Navalniju, ki jih je označila za “izmišljene“. Putinov odgovor pa ni bil preveč premišljen. “Ne želimo, da Rusija postane različica Ukrajine,” je dejal. Ob tem je seveda zamolčal, da je ravno on s svojimi posegi na vzhodno mejo in obtožbami o korupciji proti predsedniku Petru Porošenku prispeval h kaotičnemu stanju v omenjeni državi.

Ruski voditelj opozicije Alexei Navalni (Foto: epa)

Putin očrnil Nalvanyja, ki kljub prepovedi ne namerava odstopiti od kandidature na naslednjih volitvah
Putin je po poročanju Breitbarta dodal, da “med Rusi in Ukrajinci ni nobene razlike” in označil Porošenka kot sovražnika Saakašvilija, gruzijskega in ukrajinskega politika, ter dodal, da je prepričan, da Rusi tega ne želijo in da tega ne bodo dopustili. “To, kar počne Miheil Saakašvili, je pljuvanje gruzijskemu in ukrajinskemu ljudstvu v obraz. Srce mi krvavi, to je tako žalostno. Kako lahko to še sprejemate?” je Putin vprašal zbrane. “Saakašvili je bil predsednik suverene gruzijske države, zdaj pa hodi po Kijevu in kriči, da je Ukrajinec.” Ruski predsednik je nato Saakašvilija primerjal z Navalnijem: “Želite, da takšni ljudje destabilizirajo razmere v tej državi in povzročajo državni udar?” Navalni pa je kljub prepovedi na naslednjih volitvah predstavil načrt in napovedal svojo kandidaturo.

A. L.

 

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!