Putin za naslednjih 49 let v Sirijo pošilja letalske zračne sile

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl predlog zakona o sporazumu med Moskvo in Damaskom, ki bo uredil razporeditev ruskih zračnih sil v Siriji.

Protokol, ki sta ga januarja 2017 podpisala Rusija in Sirija, ureja vprašanja, povezana z namestitvijo ruskih zračnih sil na sirskem ozemlju in z izvrševanjem pristojnosti Rusije nad svojimi vojaškimi premičnimi in nepremičnimi sredstvi na sirskem ozemlju. Prav tako zajema ukrepe, potrebne za ohranjanje učinkovitosti delovanja ruskih zračnih sil.

V skladu s protokolom lahko ruske zračne sile ostanejo na sirskem ozemlju naslednjih 49 let z možnostjo samodejnega podaljšanja tega dogovora za obdobje 25 let po poteku tega roka.

Predlog zakona o ratifikaciji protokola je Putin podpisal v četrtek. Ruska državna duma, spodnji dom ruskega parlamenta, ga je sprejela 14. julija, pet dni kasneje pa ga je potrdil senat.

Foto: epa

Ruske zračne sile so nameščene v letalski bazi Khmeimim
Sirijska vlada predaja zemljišče v provinci Latakia, kjer se nahaja letalska baza Khmemim, v prosto uporabo ruskih rok. Ruske zračne sile so bile na zahtevo sirske vlade po Siriji razporejene že 30. septembra 2015. Delovale so v okviru operacije, namenjene boju proti terorističnim skupinam, nameščene pa so bile v letalski bazi Khmeimim. Večino ruskih čet, prvotno napotenih v Sirijo, so marca 2016 umaknili, saj je Putin presodil, da so bili cilji petmesečne protiteroristične operacije v Siriji doseženi. Rusija je takrat dejala, da bo v pristanišču Tartusa in letalski bazi Khmeimima ostala vojaško prisotna, spremljala razmere v regiji in opazovala izvajanje sporazumov o premirju.

A. L.

 • Božo

  Ha ha američani pa v jok in na drevo.

  • cosmosjasnovidec

   Ha ha,da so levaki bedaki usekani v nulo še razumem a,da prihajajo na plano z tako bustastimi kot ti pa mi ni jasno.

   • Adolf Hitler

    ISRAIEL VZDIHUIE ŠE ZADNE UZDIHLAIE NAMESTO VELIKI ISRAIEL ZBRISANI ISRAEL hahahaahhahahahahahhahahahhahahzahahooooooooooooohahaahahahahaah!
    puttin fukne samo eno satan presenećanje na ta kurji drek potem pa gute nacht juden!

 • xtc

  No začenja se nov Afganistan,povsem enak začetek in verjetno konec.

 • Morala

  Nikoli še niti ena velesila ni vojaško pomagala neki državi, če od tega ne bi imela koristi!!

  • lll

   Točno tako.

  • hle

   Države nimajo prijateljev države imajo interese žalostno je le to da se naši politiki tega ne zavedajo kadar gre za naše tako zvane prijatelje

 • janko

  Končno bo mir! Sami Sirci bi se tepli med sabo še naprej.

  • lll

   Sirski narod se ne tepe med seboj, od kje ti ta neumnost? Sirija, Libija, Irak, so napadeni iz strani ameriško izraelskega “stroja.”

   • janko

    Sirski spopadi, vojna se je začela z uporniki, a je tako?

 • Adolf Hitler

  RASFUKAJ TE PROKLETE KUKASTE LOPOVSKE NOSE PIČKE KAZARSKE!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!