Radodarnost Nemčije: Migrantom ponuja do 3 tisoč evrov, samo da se spokajo domov pred marcem!

Sslika je simbolična) Foto: epa

Nemško ministrstvo za notranje zadeve je zavrnjenim prosilcem za azil dalo dobrodušno ponudbo: prostovoljno odidite tja, od koder ste prišli, ali pa vas bomo izgnali. To je sicer najnovejše od prizadevanj za umiritev migrantske plime, ki jo je prinesla politika “odprtih vrat” Angele Merkel.

Ponudba je še ena točka k dopolnitvi že obstoječega programa, imenovanega StarthilfePlus, ki pomaga migrantom, da se odločijo za prostovoljno vrnitev domov. V skladu s shemo vsak migrant, starejši od 12 let, ki umakne prošnjo za azil, prejme 1.200 evrov. Že zavrnjeni prosilci za azil, ki se odrečejo pravici do pritožbe na sodišču, dobijo po 800 evrov, otroci, mlajši od 12 let, pa dobijo polovico te vsote.

Nova dopolnitev programa, ki so jo poimenovali “Vaša država. Vaša prihodnost. Zdaj!”, pa obljublja veliko bolj velikodušno izplačilo tistim, ki se odločijo za prostovoljno vrnitev. Družine so upravičene do 3000 evrov, posamezniki pa do 1000 evrov, seveda poleg izplačil v okviru programa StarthilfePlus.

Gre za projekt ponovne vključitve v svoji domovini
A radodarnost Nemcev ne bo trajala v nedogled, nova ponudba je namreč časovno omejena in se zaključi z zadnjim februarjem 2018. Besede nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziereja je povzel portal Russia Today, ko je svoje besede naslovil neposredno na migrante: “V svoji domovini imate priložnosti. Podprli bomo vašo ponovno vključitev. Ko se prostovoljno odločite, da se boste vrnili do konca februarja, lahko poleg začetne pomoči začasno prejmete še pomoč za stanovanjske stroške za prvih 12 mesecev v svoji domovini.”

Samo lani je Nemčija zavrnila prošnje za azil kar 300 tisočim prosilcem, povečalo se je tudi število izgonov. 

Nemčija pa migrantom, ki obljubijo, da se bodo vrnili v svojo domovino, ne zaupa le “na lepe oči”. V okviru programa StarthilfePlus prejme migrant zgolj polovico denarja kot pavšalni znesek, preostanek pa plača Mednarodna organizacija za migracije v roku šestih mesecev, ko so migranti že v svoji domovini.

Marjanca Scheicher

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!