Radovan Karadžić se je pritožil na sodbo haaškega sodišča – meni, da gre za politični proces

Foto: STA

Radovan Karadžić, nekdanji vodja bosanskih Srbov, se je pritožil na obsodbo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Le to je Karadžića marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida in drugih zločinov med vojno v BiH.

Karadžić je “bil deležen političnega sojenja, katerega namen je bilo demonizirati njega in srbski narod v BiH,” je dejal Karadžićev odvetnik Peter Robinson.

Karadžić je prepičan, da je mednarodna pravica spodletel projekt
Odvetnik dodaja, da Karadžić ni bil deležen poštenega sojenja, saj naj bi sodniki že v naprej “predpostavljali, da je kriv in nato izrekli sodbo, ki je opravičila to predpostavko”.

“Potem ko je preživel osem let v zaporu ZN in šel skozi petletni sodni proces, je Karadžić prepričan, da je mednarodna pravica spodletel projekt,” je še dejal Robinson.

40 let zapora za genocid
Marca letos je haaško Mednarodno sodišče 71-letnega Kradžića obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH. Sodišče mu je nato 15. junija odobrilo dodatnih 30 dni za vložitev pritožbe, tako da je bil danes zadnji dan roka za pritožbo.

A. R., STA

 • althar

  Seveda, političen proces, kakšen pa. Vsi vemo, da so se Bošnjaki pobili med sabo, potem pa se sami zakopali v jame. Nekako tako, kot naši izdajalski starci in otroci takoj po 2SV. Samo, da so se pri nas nekateri potem še zazidali v rudniške jaške.

 • Dostmamrecesije

  Za takšne je vedno politični proces. Pa bi takrat pustil ljudi živet.

  • dr Janez Sveti

   Res je. Itak vsi umrejo prej ali kasneje.
   Dr Janez Sveti vesoljc

 • dr Janez Sveti

  Govori se, bosta Karadžić in Mladić svetovala Francozom, pri boju zoper islamske teroriste. Menda poznata zelo učinkovite metode.
  Dr Janez SVeti mladenić

 • baubau

  Radovane,jasno,da gre za politični proces in s tem je vse v redu. V miroljubni politiki in evoluciji stvari sprocesiramo-v državnih udarih,prekucijah in revolucijah pa jih diktatorji in banditi vseh sort sterorizirate…

 • dob

  Če imaš posilstvo in če je to navadno posilstvo, dobiš 5 let zapora. Če je pa politično in morda celo masovno posiljevanje, je pa to že druga zgodba, druga pravna kategorija.
  Tudi umor je lahko navaden ali političen. Pri nas se političnega umora sploh ne preganja, lepo prosim! Ne vem zakaj zdaj haško sodišče uvaja neko zastarelo prakso, ko še niso znali ločevati med navadnim in političnim.

  Zato je treba prej dobro poštudirati, a gre za politično dejanje ali le za preprost kriminal. Da se ne bi zajebali.
  Karadžiću je že ves čas jasno, da je heroj in ne čisto navaden morilec. Drugim morda ta razlika ni očitna, ampak to je samo stvar razgledanosti. Družba v začetku velikih umnov ni sposobna dojeti. Ampak potem jih dohiti. In potem so vsi nori, pardon, politični.

  • indijanka

   Izjemna sposobnost je v ušesih preglasiti krike svojih žrtev. Odmevajo po celem telesu. Taka sposobnost mora biti nagrajena. Tudi meni se zdi nagrada premajhna, glede na stopnjo krikov, ki odmevajo, kjerkoli se ta človek pojavi. Zrcalijo se tudi v njegovih očeh. Verjamem, da jih ljudje ne bodo pozabili. Ljudem bi moralo biti prihranjeno razmišljanje o njem in pogled nanj.

 • Olga

  Pa še zdravnik – psihiater?! Moral bi dobiti 200 let zapora!!

 • xtc

  Tudi nacional socialisti in komunisti so in še menijo enako zanimive podrobnosti ;a ne?

  • Caetano

   Soforumaš XTC zgleda, da se je Miloševičev režim tega dobro zavedal, ko je ustvaril koalicijo med komunisti in velikosrbskimi četniki. No, čeprav so bili mnogi t.i. velenacionalisti le kmetje na šahovnici beograjske udbe, ki jo je po Miloševičevem povelju vodil Franko Simatovič alias Frenki. Tudi Arkan in kapetan Dragan spadata sem!

 • črnaovca

  Malo je dobil za vse svoje početje l. 45 so take obešali

 • cosmosjasnovidec

  Kateri balkanec pa se je kdaj počutil krivega?Titova komunajzerska diktatura se jim je prirodila v krv tako,da še vedno živijo z njo in mislijo,da so še vedno vsemogočni diktatorji.Srbi so v europi povzročili vsako vojno do sedaj in vedno so na koncu bili tepeni in poraženi tudi od vseh drugih bivših balkanskih republik ne samo od slovenceh.Celo albanski Kosovarji so jih naklestili kot hudiče.Povzročevanje vojn je vedno bila njihova vrlina katera se je pa tudi vedno končala z njihovim porazom.Karađiča kateri je že prestal nekaj let zaporne kazni bi pa sedaj že počasi lahko obesili,ker je ta zapor v katerem se nahaja proti normalnim hotelom na vrhuncu tako,da zunaj ziher ne bi tako dobro živel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!