Recep Erdogan: Naj nam Rusija oprosti sestrelitev letala

Foto: EPA

Turški predsednik Erdogan se je opravičil za novembrsko sestrelitev ruskega vojaškega letala nad turško-sirsko mejo. Ruskemu predsedniku je poslal pismo, v katerem se je družini ubitega pilota opravičil in izrazil globoko sožalje. Odnosi med državama so od sestrelitve letala doživeli izrazito poslabšanje, saj se Turki za dejanje niso hoteli opravičiti. 

V Kremlju trdijo, da je Erdogan v nadaljevanju uradnega pisma zapisal, da je Rusija prijateljica in strateška partnerica Turčije ter da si Turčija ne želi skaliti odnosov med državama. Rusija je namreč po sestrelitvi zahtevala uradno opravičilo, česar pa Turki niso hoteli storiti, poroča BBC.

Ruske oblasti opravičila še niso komentirale.

Zaradi prvotne nepripravljenosti na opravičilo so Turčijo doletele ruske gospodarske sankcije. Turki zaradi sankcij v Rusijo med drugim ne smejo izvažati svežega sadja in zelenjave, ruskim turistom je onemogočeno letovanje v Turčiji, turškim družbam pa je v Rusiji prepovedano sodelovati pri infrastrukturnih projektih – razen, če je bila odobrena posebna izjema. Sankcije naj bi do sedaj povzročile škodo že v višini več milijard evrov.

Turki: Ruski pilot je bil opozorjen več kot desetkrat
Po prvotnih turških trditvah je rusko letalo tipa SU-24 za kratek čas vstopilo v turški zračni prostor. Pilot letala naj bi bil glede tega več kot desetkrat opozorjen, saj naj bi tam letel več kot pet minut. Ruske oblasti trdijo, da njihovo letalo ni nikoli preletelo meje ter da pilot ni prejel niti enega opozorila.

Preživel je le pilot
Oba člana posadke letala sta se med strmoglavljanjem uspela katapultirati iz letala, nesrečo pa je preživel le eden. Medtem ko sta se približevala tlom na goratem območju Jabal, v sirski provinci Latakia, so nanju začeli streljati Turkmani. Preživelega pilota Konstantina Murakhtina so rešile sirske vladne sile, ruske zaveznice.

Ž. K.

 • Dostmamrecesije

  Tako kot je XTC že povedal.

  • rubec

   Lahko njemu, ko sta s putinom praktično na ti.

   • dob

    Erjavec je s Putinom na mi.

    • Jefferson Vendski

     Si hotu rečt na “mili moj”

     • dob

      Ni dvakrat za rečt da si ga ne dghneta v kapelci.

   • Dostmamrecesije

    XTC je ekspert za Putiko.

 • Dostmamrecesije

  Spet bodo roke stiskali. Erdogan, Erdogan, Erdogan.

 • Dostmamrecesije

  Ko je za več kot 1000.000.000 eurov škode, se pa na bančnem računu države kar lepo pozna.

 • Lisjak

  Denar je sveta vladar,vse ostalo so samo nianse!!!

 • radames

  Iz zanesljivih virov sem izvedel, da je Turkom tudi mrtvi pilot oprostil.

  • Svinsk zrezk

   Kok jh je pa zarad ruskega piloa umrlo pametni

   • radames

    A da so pametni umrli?

 • Caetano

  Mislim, da ne gre samo za učinek ruskih sankcij, ampak je Erdogana in njegovo kliko močno strah, ker nastaja na njihovi južni meji močna kurdska entiteta. Zato skuša utrditi svoj položaj z mednarodnimi povezavami tudi če mora popuščati. Geslo turške politike je bilo da so proti samostojnemu Kurdistanu pa če bi nastal v južni Ameriki.

  In današnje stanje? Med iraškimi in sirskimi Kurdi praktično ni več meje. Njihova območja se raztezajo ob skoraj vsej turški južni meji. Trgajo se še zadnje povezave z IS, s katerim je Turčija pod mizo veselo trgovala. Prav v teh dneh Kurdi ob ameriški letalski podpori naskakujejo Manjib eno zadnjih mest ob meji s Turčijo, ki je še v rokah kalifata. mesto je pred padcem. Močan Kurdistan podpira Izrael, ki želi zaveznika v sovražni regiji. Kurdi niso Arabci. Tudi Rusi jim ne nasprotujejo, poslali so celo nekaj orožja.

  • Olga

   Odličen komentar!

 • tinta

  Erdogan se je opravičil za novembrsko sestrelitev ruskega vojaškega letala………………. dolgo je rabil, da mu je pricurljalo………………………….to so samo interesi, nobene iskrenosti ni v tem…. sollo parole

 • Unikatna

  Tudi EU bi morala uvesti gospodarske sankcije in bi hitro uredil kurdsko vprašanje!!!

 • ĐSADERERĐŠĐŽAASBDDDVNBN

  Erdoganček se je opravičil zdaj se mora pa samo še Obama in amerika celem svetu, ker so ustvarili Isis in destabilizirali BV.

  • xtc

   Še malo pa boste pisali ode Erdoganu:

  • pokvarjeniSvet

   Brez sionistov in amerike nebi nikoli slišali za toliko vojn na BV, o migrantih nebi bilo ne duha ne sluha boljševistična revolucije se nebi zgodil in nikoli nebi nastala nacistična Nemčija, nikoli 2. Svetovna vojna tudi 1. ne…tako da lahko naštevam ure in ure kjer vse so imeli tace zraven.

   Svet bi bil super…sedaj pa je kakšen pač je presodite sami.

 • črnaovca

  Ja tako je to, pri pametnih se upoštevajo gospodarske koristi klečeplazneži pa delajo po nareku gospodarja ne glede če imajo sami in narod škodo. EU se še kar napihuje s sankcijami, Angležem jih po novem ne bo treba več spoštovati in na koncu se bo izkazalo da je bil njihov odhod iz EU dobra poteza

 • xtc

  He;komaj čakam kako bodo moskovski podrepniki kar naenkrat kovali Erdogana v zvezde samo PUTINU MORA PODATIROKO:
  jA JE PAČ ŽE TAKO ;DA SO HITRO POZABILI;DA JE eRDOGAN PRIDNO IZVAŽAL IMIGRANTE V eu;izsiljeval Eu in trobental ;da mora biti EU MUSLIMANSKA;:
  Sedaj hvalijo Erdogana čeprav napreje izsiljuje EU IN IZVAŽA IMIGRANTE:
  eRDOGAN JE BARABA KOT SEM ŽE OPOMNIL IN Z pUTINOM STA DELALA Z ROKO V ROKI:

 • xtc

  Ja Erdogan ugotavlja ;da se mu oblast vse bolj izmika;slej kot preje bo šla Turčija v DELE li pa bo vojska storila isto kot je v EGIPTU;SEDAJ IŠČE ZAVEZNIKE PRI Rusih;ker ve;da je pri ZDA in EU omlatil in ;da bodo Kurdi sleje kot preje dobili državo;pri čemer mu pa tudi Rusi ne morejo več pomagati:

  • Jovo Jamnica

   apropos…

   xtc • 7 mesecev nazaj

   Če se prav spomnim so pred nevi rusofili hvalili Erdogana,kako se bo povezal z Putinom in to bo novo zavezništvo,ki bo zvrglo Američane.Seveda je ,da sta tako Erdogan kot Putin enako pokvarjena karakterja,Erdogan je islamist,ki trguje z Isisiom(gre zua čisto ekonomski odnos) seveda pa želi nazaj velik Otomanski imperij,na drugi strani Pa Putin podpira Asada,ki je z izpustom naslabših kriminalcev iz zaporov za boj proti neposlušnim upornikom postavil temelje Isisa,seveda pa tudi Putin hoče veliko CCCP nazaj.Ker pa sta Sirija in Turčija že bili v sporih zaradi ozemelj in ruski avion naj bi klomoteril provokativno ravno tam,pa je počilo.
   Seveda pa je skupno tako urkom,Sircem kot Rusom in sunitom ,da uničijo Kurde.Seveda
   pa so trčili interesi in še vedno Rusijo najbolj teži preboj Dardanel-česa se ZDA dobro zavedajo zato so v celotni kampaniji Sirije raje taktično počakale na razplet Turško Ruskega spora in nebi me presemetilo ,če bo sedaj Isis zaharal z Asadovo pomočjo(rusko) po Turčiji.

   • xtc

    iN KAJ SI ŽELEL POVEDATI?
    tO ;DA eRDOGANU POKA PO tURČIJI JA POKA IN ŠE BOLJBO;eRDOGAN JE Z parimi potezami zelo ujzil Američane in kot sem takrat zapisal tam se križajo interesi in počilo bo_interes ZDA so Dardanele ne Turčija;Erdogan je zamenljiv in Erdogan ni poslušen in še nagaja ameriškim ZAVEZNIKOM kURDOM;KI JIH NE MARAJO NITI tURKI NITI sIRCI NITI iRAČANI TOREJ ?

 • Razocarana

  To sicer ni povezano z Turčija/Rusija temo, vendar me zaima če lahko Nova pogleda če je res da Nemčija in Francija skupaj z EU uradniki planirajo izbris suverenosti EU držav in centralizacijo vodenja iz Bruslja:

  “The foreign ministers of France and Germany are due to reveal a blueprint to effectively do away with individual member states in what is being described as an “ultimatum”.
  Under the radical proposals EU countries will lose the right to have their own army, criminal law, taxation system or central bank, with all those powers being transferred to Brussels.

  http://www.express.co.uk/news/politics/683739/EU-referendum-German-French-European-superstate-Brexit

  • sodnikisozločinci

   Večina Evropejcev je že postala nasprotnikov EU, ne verjamem da Nemčija, Francija in Bruselj tega ne vedo, to kaže na veliko verjetnost, da si razpada EU s takim početjem želijo ravno oni. Ne vem pa kakšno korist bi jim to prineslo.

   • xtc

    tOREJ KAM BOŠ ŠEL FILOZOF? aH JA VkomunističnoKGB jevski ruski gulag;a ne?
    Višegrajci z Rusi nikoli več so si jih pre dobro zapomnili in njihove zločine tudi:

   • Razocarana

    Jaz bi rekla da je to prej zadnji poskus da naredijo iz EU globalistično utopijo preden se njihove sanje dokončno podrejo. Če je to res, upam da jim Evropejci ne bomo dovolili da jim rata, saj kakor je že hle zgoraj izjavil: “juncker javno pred kamerami izjavil da voditelji držav EU ne bi smeli poslušat mnenja svojih državljanov” bo bila Evropa pahnjena v čas fevdalizma.

  • xtc

   gRE ZA NEUMNOST;KI JE OB ZDAJŠNJI ZAKONODAJI eu nemogoče:
   Je pa žal zate boleča tale novica stvar ;ki jo omenjaš in poenotenje celotne zakonodaje;kot kazenske;davčne in drufge je nujno potrebno_a ne brez konkretnih sprememb priseljenske zakonodaje in debirokratizacije:

   • Razocarana

    Saj nismo šli ven iz Juge da bomo pod EU imeli enak avtokratski režim kjer bodo o vsem odločali neizvoljeni birokrati iz Bruslja.

    Že zdaj ko imamo bolj lokalen režim in ko nas morajo naši prestavniki gledati vsak dan imamo probleme z državljanom prijaznimi zakoni, kaj bo šele ko tistim ki odrejajo zakone sploh ne bodo živeli v isti državi. Če bi se Slovenclji saj malo skupaj spravili bi z demonstracijami in pritiski javnosti lahko hitro spravili v red naše Kekce, medtem ko demonstracije in nestrinjanje hitro izgubi svoj vpliv ko se dogajajo daleč od vladajočih uradnikov. Samo poglej kako arogantno se Juncker in razni EU Rožleti obnašajo že zdaj.

  • hle

   Glede na to da je pijanček juncker javno pred kamerami izjavil da voditelji držav EU ne bi smeli poslušat mnenja svojih državljanov bi rekel da nekaj je na tem tudi glede brexita se vsi sprašujemo kaj je narobe z Britanci namesto da bi se spraševali kaj je narobe z evropo

  • Krtača17

   Ne bom na dolgo, ampak to kar recimo glasno zagovarja Pahor – še več evrope in združene države evrope, je točno to. Takoj po referendumu je recimo prišla ven tudi vest da evropa ustanavlja svojo vojsko. Verjetno je kar res.

 • Solo

  Kamelojebec Erdogan je ugotovil, da bo pri okupaciji in islamizaciji Evrope rabil pomoč vsakega komunista. Kolaboracijo komunistov iz Bruslja, Berlina, Pariza, Londona, Stockholma in Murgel je imel že prej, zdaj se prilizuje še prvemu komunistu iz Moskve. Hujši od vsakega tujega agresorja so domači komunistični izdajalci, saboterji in janičarji.

 • Jojo

  Kdo bo pa jemal tega psa resno. Konec koncev je nelegalni precednik saj po turski ustavi mora precedniski kandidat imeti diplomo katero je erdogan ponaredil in to so tudi ugotovili… izgleda , da zanj ne velja ustava isto kot ne velja za nase evrofilske hlapce…

 • dob

  Potočnjakova že piše knjigo.

 • xtc

  Kot sem že dejal cilj islamistov in komunistov je isti uničiti in podjarmiti Eu:Ker je Erdogan zabredel v spore z ZDA in EU IN KER SE MU VSE BOLJ DOGAJA NAROD IN kURDI išče pomoč pri enakemsamodržcu kot je sam;seveda zaradi istih ciljev podjarmljenje Evrope:
  Zanimiv bo videti koliko časa bodfo ZDA še tolerirale tole tacanje ERDOGANA POO ŽULJIH;NEBI ME PRESENETIL DRŽAVNI UDAR S STRANI VOJSKE IN PONOVITEV VAJ aTATURKA(PA TUDI VELIKO PODPORO BI VOJSKA IMELA PRI NARODU) ALI PA ;DA MU DRŽAVA UTONE V DRŽAVLJANSKO VOJNO IN SE RAZUDELI NA VEČ CON:

 • dare326

  Brexit je bil signal za Erdogana, da se mu je EU odmaknila, zato se bo spravil z Rusi. Merklca je bila naivna ali pa dela v spregi z ameri, ki hočejo multietnično EU, da bi v bodočnosti preprečili nacionalizem in s tem vojno. Priložnost, da dobimo Južni tok.

 • cosmosjasnovidec

  Kamelji trajbar je sedaj dokončno pokazal svoj umazani ksiht kar se je sicer vedelo že prej.Nasedla mu je spet samo kokvača Merkelca katera mu je na račun vseh držav v europi porinila tja težke milijarde.Da se ni držal dogovora je bilo jasno že takoj saj je naprej porival v europo kamelje migrante čeprav je izsilil denar,da jih zadrži v turčiji ali na neutralnem ozemlju.D bodo turki glasovali za vstop v EU je pa tako ali tako že napovedal češ,da je le mala količina turkov katera bi želela stopiti v eu.Če je tako torej sploh ne potrebuje glasovanja saj je majmun izzid že napovedal.Merklca oziroma cela europa se pa sedaj za dane milijarde lahko obrije v mednožju.Da greš delat nekakšnega dogovora z kameljim porivačem je pa res lahko zadnje pa še to z hinavskim turkom kateri so vsepovsod zaželjeni kot nož v hrbet.
  Navsezadnje se mi zdi,da sta z Putinom bila v dogovoru in so vse skupaj bile le farse.Čudno,da še ni objavljeno da je tale Erdogan v resnici kakšen komunajzarski musliman.Da je tudi istospolno usmerjen kot vsak musliman je jasno in se z putinom sigurno natepavata ženske pa tudi samo v tazadnjice kar je tudi razvidno z fotografije.
  Britanija je šla zadnji čas ven iz te EU drugače bi propadla popolnoma.

  • xtc

   Pozabil si na trojanskega konja Putina v Nemčiji _Gerharda Schroderja(SPD);PREDSEDNIKA DRUŽBE ZA DISTRIBUCIJO RUSKEGA PLINA in putinovega lobista:a NI TUDI NJEGOVA STRANKA ZA UVOZ IMIGRANTOV?
   Naključje?
   Ne:
   NITI NE:
   Ampak zvit potuhnjen načrt kako spraviti EU V KOLAPS PODJARMLJENJE;IZKORIŠČANJE IKN SUŽENJSTVO TER IZČRPAVANJE:

 • novaknovak

  hahahahaha, je bila in je draga sestrelitev tistega letala…

 • Solo

  Erdogan se opravičuje Putinu: https://pbs.twimg.com/media/Cl-pG_gWQAEesJs.jpg

 • sodnikisozločinci

  Evropska unija je projekt ameriških tajnih služb piše The Telegraph, njen namen je oblast Amerike nad Evropskimi državami preko nastavljenih marionetnih režimov. Stanje v Evropi je vedno slabše, vedno manj je svobode in demokracije, to se vidi že v odrekanju legitimne pravice do nasprotovanju EU, ko njene nasprotnike imenujejo evroskeptike, čeprav le ti glede svojega prepričanja niso prav nič v dvomu. Nedopuščanje drugačnega mnenja od zapovedanega bruseljskega kar je znak totalitarnega režima enakega komunizmu je že dovolj velik vzrok za podporo razpadu EU.

  Članek: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/1356047/Euro-federalists-financed-by-US-spy-chiefs.html

 • garfi

  zlobni fantje, ki imajo atomsko orožje se igrajo v peskovnikih in z nami

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!