Revnim ženskam na Filipinih brezplačna kontracepcija, v šolah spolna vzgoja

Foto: epa

Na Filipinih bodo zmanjšali število nezaželenih nosečnosti med revnimi z brezplačno kontracepcijo. Tak ukrep je filipinski predsednik Rodrigo Duterte odredil vladnim agencijam. Revnih žensk je na katoliških Filipinih okoli šest milijonov. Pričakujejo, da se bo katoliška cerkev izvršnemu odloku uprla.

Dutertejev predhodnik na predsedniškem položaju Benigno Aquino se je moral po poročanju STA za sprejetje zakona, s katerim so razširili uporabo kontracepcije po državi, s Cerkvijo boriti dolga leta. Potem je vrhovno sodišče z začasno odredbo ustavilo razdeljevanje podkožnih kontracepcijskih vsadkov, kar je urejal leta 2015 sprejeti zakon, saj so se nanj pritožila združenja proti splavu. Vlada se je na začasno odredbo pritožila.

Prizadevanja vlade, da naslovi vprašanje načrtovanje družine, s čimer se ni doslej ukvarjal nihče, so pomemben del njenih načrtov za zmanjšanje revščine, kot je Dutertejev odlok komentiral minister za gospodarsko načrtovanje Ernesto Pernia. Manila želi zmanjšati stopnjo revščine do leta 2022 na 13 odstotkov. Lani je bila po besedah Pernie 21,6-odstotna. Minister je še izrazil prepričanje vlade, da je razdeljevanje kontracepcije ukrep, ki je “za življenje, za ženske, za otroke in za gospodarski razvoj”.

V skladu z Dutertejevim odlokom naj bi kontracepcijo do leta 2018 najprej razdelili dvema milijonoma revnih žensk. Kontroverzni predsednik Rodrigo Duterte, ki je zaradi izjemno smrtonosne vojne proti vsem, ki se ukvarjajo z mamili, tarča ostrih kritik, se je okviru ukrepov glede načrtovanja družine lotil tudi šolstva.

Pristojnemu ministrstvu so na Filipinih naložili, naj v šolah uvedejo spolno vzgojo, ki bo “občutljiva do spolov in utemeljena na pravicah”. Na Filipinih živi okoli 103 milijone ljudi, več kot 80 odstotkov jih je katoličanov. Filipini so edina država v azijsko-tihomorski regiji, kjer je v zadnjih dveh desetletjih poraslo število najstniških nosečnosti.

Branka Jurhar

  • garfi

    tudi kaj koristnega počne
    vendar poboji tisočih niso človeški

  • Mihilus

    Filipini imajo 350 prebivalcev na kvadratni kilometer. V zadnjih 20 letih se je njihovo število podvojilo. Okoli 20 odstotkov jrane morajo uvoziti, da ni stradanja. Poleg tega za potrebe proizvodnje in distribucije hrane uvažajo nafto. Država ima velike zunanje dolgove (samo v letu 2016 se je zadolžila za 8.4% GDP) in je odvisna od mednarodne pomoči, ki preprečuje humanitarno katastrofo. Tale kontracepcija je kot scanje proti vetru. Filipince ne čaka nič kaj lepa prihodnost.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!