Romana Tomc: “Cenejše telefoniranje v EU še pred počitnicami!”

Romana Tomc

Na zadnjem plenarnem zasedanju je Evropski parlament med drugim glasoval tudi o novih pravilih glede t. i. “roaminga”, torej gostovanja v mobilnih omrežjih. S tem je bila odpravljena še zadnja ovira na poti k odpravi stroškov gostovanja, ki bo v veljavo stopila 15. junija 2017.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem povedala: “Končno! Nobenega razloga ni, da bi bile cene telefoniranja znotraj meja EU različne. 15. junij si lahko zapomnimo kot dan, ko je bil narejen še en korak k bolj enotnemu evropskemu trgu.”

Prebivalci držav članic bodo telefonirali ceneje
Za prebivalce držav članic Evropske unije (EU) to pomeni manjši strošek, saj bodo enotne cene veljale v vseh državah članicah, ne glede na to, na katerem trgu je bil paket sklenjen. Dogovor vsebuje enotne cene za pogovore in SMS-sporočila ter postopno pocenitev cenovnih kapic za prenos podatkov. Ta se bo postopno uveljavljala vse do leta 2022. Poleg nižjih cen za uporabnike pa novi predpisi preprečujejo morebitne zlorabe, saj prepovedujejo sklenitev paketa v drugi državi članici, ki ima nižje stroške. To pomeni, da bodo operaterji lahko še naprej konkurenčno tekmovali v zagotovitvi najprivlačnejših ponudb na svojih domačih trgih.

“Odpravo ‘roaminga’ lahko označimo kot velik uspeh, saj je bil upor ponudnikov telekomunikacijskih storitev izjemen. Toda na koncu je vendarle zmagala volja ljudi, ki imajo svoje predstavnike v nas poslancih. Z veseljem sem podprla takšno rešitev in enako bom glasovala pri vseh ostalih, ki bodo imele cilj zmanjšati bremena in olajšati življenje ljudem,” je poudarila evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska komisija si je sicer že desetletje prizadevala zmanjšati pribitke, ki so jih uporabnikom zaračunavali telekomunikacijski operaterji, od leta 2007 so se cene znižale za kar 90 %. Kmalu po 15. juniju je načrtovana razširitev ugodnosti tudi na Liechtenstein, Islandijo in Norveško. “Enotni trg ponuja ogromno prednosti, ki se jih mnogi sploh ne zavedajo in jih jemljejo kot samoumevne. Prav bi bilo, da se zavedamo tudi, da brez EU teh ugodnosti ne bi bilo,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

A. R.

  • sodnikisozločinci

    V EU nas hočete z migranti ukiniti kot narod, govori se o 50 milijonih, povečujete represijo, ukinjate svobodo govora… A ti resno misliš. da nas v tem trenutku skrbijo počitnice in telefoniranje?

  • Drago

    Nekateri se bore za preživetje, nekateri za cenejše telefoniranje med počitnicami.

  • Novakec1

    Dokler ni šla v Bukselj je bilo še nekaj od gospe sedaj pa isti šmorn kot drugi seratorji tam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!