Romana Tomc: “Odločna in nepopustljiva izhodišča za pogajanja o brexitu”

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Poslanci Evropskega parlamenta so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o vsebini in poteku pogajanj ter izhodu Velike Britanije iz EU. Razprava je odgovor na britansko sprožitev 50. člena Lizbonske pogodbe, s čimer je Velika Britanija prejšnji teden, devet mesecev po referendumu, na katerem je 51,9 % volivcev glasovalo za izstop iz EU, uradno začela s postopkom za izstop.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja izpostavila: “Velika Britanija se je odločila za izstop iz EU. Ali je to zgodovinska napaka ali ne, bo pokazal čas. Vsekakor pa bodo posledice velike za obe strani. Vezi med EU in Veliko Britanijo so zelo prepletene, zato bo razdruževalni proces naporen. Menim, da bosta izgubili obe strani in v pogajanjih je treba poiskati rešitve, ki bodo povzročile čim manj škode.”

Obe strani bosta zaradi izstopa na slabšem
Večina evropskih poslancev je v razpravi poudarila, da nobena od strani ne bo imela od izstopa koristi, pač pa ravno nasprotno. Vsi delijo zaskrbljenost glede standarda na Otoku, predvsem pa glede zaposlitev Britancev v EU in evropskih državljanov v Veliki Britaniji. Vsi poudarjajo, da morajo biti pogajanja odločna, hitra in pregledna. Zaključek pogajanj je predviden v dveh letih.

“Z brexitom se podira tudi dosedanji notranji trg EU. Nedopustno bi bilo, če bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje za sodelovanje na notranjem trgu kot država članica. Izstop iz EU Veliko Britanijo odvezuje mnogo obveznosti, tudi plačevanje v proračun, vendar na drugi strani pomeni tudi nezmožnost koriščenja privilegijev, ki jih nudi EU,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Velika Britanija je že zelo intenzivno začela s pripravami na izstop, tudi s pogovori z vsako posamezno članico posebej. Razprave o postopku izstopa pa bodo zagotovo potekale tudi na vseh mesečnih agendah zasedanja Evropskega parlamenta. “Nujno je, da smo na te pogovore dobro pripravljeni. Že samo organizacijsko bo brexit pustil posledice. Kako bo s prebivalci Unije v Veliki Britaniji in obratno? Kaj bo z agencijami, ki imajo sedež v Veliki Britaniji? To je le nekaj pomembnih vprašanj, ki bodo odpirala številne polemike. Brexit je trenutek streznitve za vse nas v Evropski uniji. Je resen opomin, da Evropska unija, takšna kot jo imamo danes, ni sama po sebi umevna. Je pa tudi priložnost za refleksijo in za novi začetek,” je zaključila Tomčeva.

 • Franjo Trojner

  Lastniki kapitala in ne politiki EU bodo določili nov sporazum med EU in VB. Dejstvo je, da je VB preveč pomemben političen in predvsem trgovinski partner EU, da bi njen odhod iz EU politiki EU drastično kaznovali , tega tudi astniki zasebnega kapitala v EU ne bodo nikoli dopustili, gre vendar za njihov denar,njihov profit! VB bo gotovo z eno nogo še vedno trdno stala v EU, zadržala bo večino ugodnosti skupnega EU trga, o vsem ostalem pa se bo izpogajala tako, da bo njej v korist! VB ne bo nikoli dovolila, da bi ji Nemčija ali Francija ali katera druga država vsiljevala svoje politične, gospodarske ali bilokatere druge odločitve. Ta poizkus soliranja Nemčije in Francije v EU ( tudi migrantska politika) je takoj privedo do brexita. Ja demokracija in politika VB je tako zelo drugačna, kot pri nas v Sloveniji, ki je vedno brez vsake hrbtenice, vedno usužna, poslušna, hlapčevska, brez vsakih lastnih rešitev, pobud, idej in kar najbolj boli LASTNIH NAČEL!

  • Borut Stari

   Prostitutka?

 • Miha

  Če bodo imeli Britanci več koristi, privilegijev oz. bonitet kot nečlanica EU, kot jo imajo članice EU, bodo imele tudi ostale članice motiv da izstopijo iz EU.
  V pogajanjih se bo pokazalo ali imamo v Bruslju birokrate idiote ali intelektualno elito.

  • jan

   V Bruslju imamo izdajalce, ki so s politiko vsiljenih migracij krivi in odgovorni za brexit. Slednji se brez ekscesnih migracij nikoli ne bi zgodil. EU brez Britanije nikoli več ne bo to, kar je bila. Če se migracije v Evropo ne ustavijo, pa bo EU razpadla.

   • Franjo Trojner

    Migracije v EU so preteklost. Državljane in politike EU so migranti z svojimi pogostimi izpadi dobesedno šokirali, kakor tudi posledični brexit, prav zato je Tusk na obisku v Sloveniji povedal, da mora biti balkanska in sredozemska migrantska. pot za zmeraj hermetično zaprta, da se močno krepi in bo se še bolj okrepil in zaostril nadzor na zunanji meji Schengna. Tusk in s tem visoki funkcijonarji EU so torej prepoznali glavni možni vzrok za razpad EU, iz brexita so se torej nekaj naučili in sedaj vedo, da usodne napake ne smejo več ponoviti, če hočejo preostanek EU zadržati skupaj. Soliranje Nemčije, Merklove je razbilo sanje o močni, varni in bogati EU, danes so institucije EU na veliki preizkušnji ali bodo znale in zmogle narode Evrope prepričati, da je EU prednost in ne cokla, kot jo je čutila VB in, kot jo zadnje čase razumejo članice Višegrajske skupine narodov pa tudi posamezne države, kot Avstrija in še kdo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!