Romuni množično protestirajo proti pokvarjeni socialistični vladi, zadnjo noč ranjenih več kot 450 ljudi

Foto: epa

Na množičnih protestih proti socialistični romunski vladi v Bukarešti so v petek zvečer izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, v katerih je bilo po navedbah romunskih medijev ranjenih najmanj 452 ljudi, med njimi najmanj 65 huje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, 30 so jih aretirali. Protivladni protesti v Romuniji trajajo že več mesecev. Organizatorji protestov so za danes že napovedali nove shode, saj se ne bodo pustili ustrahovati.

Protesti proti levi vladi so v petek potekali v več romunskih mestih, med njimi številni izseljenci. Protestirali so, ker je vlada pod vodstvom socialdemokratov po njihovem oslabila boj proti korupciji.

Najbolj množični so bili protesti v Bukarešti, kjer se je na ulicah zbralo najmanj 100 tisoč ljudi. Nekateri protestniki so metali steklenice in tlakovce, policija pa je uporabila solzivec in vodni top. Kot izgovor za nasilje je policija izkoristila nekaj deset huliganov domnevno bukareškega nogometnega kluba Ultras, ki so se pomešali med protestnike. Policija pa jih niti ni poskusila osamiti, ampak je izkoristila njihovo agresivno obnašanje, da se je lotila vseh protestnikov in jih skušala razpoditi. Skupina ljudi je skušala vdreti v vladno poslopje, a jih je policija zadržala. Po navedbah romunskih medijev je bilo ranjenih 452 ljudi. Reševalci pa so po poročanju britanskega BBC sporočili, da je zdravniško pomoč potrebovalo okoli sto ljudi. O protestih so poročali tudi iz mest Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov in Temišvar.

Množica protestnikov v Bukarešti. (Foto: epa)

Vladajoči socialisti ščitijo koruptivno elito
Opozicija je danes že zahtevala odstop notranje ministrice Carmen Dan in vodstva policije. Policija je po njihovih besedah “vojni stroj”, ki se je lotil pretežno mirnih protestnikov, je dejal vodja liberalcev Ludovic Orban.

Protivladni protesti v Romuniji trajajo že več mesecev. Protestniki vladi očitajo, da s spreminjanjem zakonodaje vse bolj slabi boj proti korupciji ter ovira delo tožilcev, poroča STA. V začetku julija je romunski predsednik Klaus Iohannis na zahtevo ustavnega sodišča odstavil vodjo specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji Lauro Codruto Kövesi, ki je pred roko pravice v zadnjih letih privedla kar nekaj pomembnih uradnikov.

Liviu Dragnea (foto: epa)

K odstavitvi je pozival predvsem predsednik vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki zaradi pravnomočne obsodbe sam ne sme vladati, proti njemu pa trenutno potekata še dve sojenji zaradi korupcije.

C. Š.

 • jajo absolutni luzer

  V Romuni so na oblasti socialdemokrati. pri nas pač ne, ker je SDS, edino socialdemokratsko stranko po imenu, v bedno stanje večne opozicije pripeljal veliki Vjajohodec Jajo

  • soc

   Opičko,.ki se še prijaviti ne upaš, spet popustili tabletki?

   • Goran Hvala

    a sklepas ker ne hvalisa janezka? al kaksna merila imaze janseviki?

  • Franc Šink

   Ti si mu pa nosil rukzak jel ?

  • Olga2345

   Laz je nesmrtna dusa levičarjev! V Sloveniji so na oblasti levičarji! Kjer so levičarji, je korupcija in vedno jih je treba odnesti, ker na pošten način ne delajo! Enako je v Sloveniji! Z goljufijo in korupcijo želijo Sarec in levi fasisti priagrabiti oblast in jih bomo morali kot Romuni, odnesti!

 • Franc Šink

  Levičarske politike bi bilo treba uvrstiti med lovno divjad.Nobene stroge zaščite več.

 • soc

  Romunska partija je bila za ustrezno tranzicijo prisiljena žrtvovati šefa Ceausescuja in nekaj njegovih najožjih sodelavcev. Naši ni bilo treba žrtvovati nikogar. Oboji so še vedno na oblasti.

  Bemti, Slovenci s(m)o res ofce za šišanje.

 • garfi

  pri nas bo upor takoj, ko se Butalci vrnejo s hrvaškega morja
  proti Slovencem

 • Osti jarej

  …romuni so že pokazali,da ni milosti za zajedalske smrduhe…pok…

  • Steiermark

   Pri nas pa takšni veliki zajedalski smrdduhi ravno ustvarjajo “velike poke” in jih potem prodajajo na Finsko, po malih prdcih….

 • xtc

  Dajmo Romuni repriza tistega kar ste začeli s socialistom Causcescujem,sedaj do konca.

 • Olga2345

  Očitno se bomo morali zgledovati po Romunih!

  • pajac debeli

   Tako je!

 • Hun

  balkanska kri zavre..prej al slej

 • pajac debeli

  Liberalizem je mentalni disorder.

 • Clemen J.

  Bogi romuni sedaj bodo okrcani za fašiste, rasiste in skrajne desničarje! Tako to pri nas delajo morilski in lopovski levuharji oz. komunisteki!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!