Romunija se upira Bruslju, zahteva konec dvojnih standardov v prehrani

Foto: iStock.

Romunija poziva Bruselj, naj se odzove na dvojne standarde v prehranski industriji, ki prodaja izdelke različnim kakovosti, glede na to, ali bo izdelek končal na policah v državah Vzhodne ali Zahodne Evrope. Nedavna raziskava je namreč ugotovila, da devet od devetindvajsetih izdelkov istih blagovnih znamk, ki se prodajajo v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, niso enaki tistim, ki končajo v Romuniji. Zahtevam se pridružuje tudi Slovaška.

Vsi omenjeni deveti izdelki, pri katerih so ugotovili razliko v kakovosti, so sicer primerni za uživanje. Evropska zakonodaja prav tako dovoljuje prakso dvojnih standardov, vse dokler so sestavine določenega proizvoda jasno navedene. A predstavniki Višegrajske četverice, ki vključuje Slovaško, Češko, Madžarsko in Poljsko, menijo, da podjetja v prehranski industriji izkoriščajo pravno luknjo za prodajo živil z manj kakovostnimi sestavinami v države Vzhodne Evrope, poroča Ekspress.

Foto: iStock.

Slovaški premier Robert Fico, ki zastopa celotno Višegrajsko četverico, naj bi to pereče vprašanje obravnaval jutri skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerom in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Že v začetku letošnjega leta je bolgarski kmetijski minister jasno razglasil, da je prodaja istih izdelkov z drugačno kakovostjo na skupnem evropskem trgu, nesprejemljiva. Njegov češki kolega pa je dvojne standarde zahodnih in vzhodnih trgov ponazoril kar na primeru ledenega čaja. “Embalaža na steklenicah je identična. Videti je isto na Češkem in v Nemčiji. Toda češki izdelek ima 40 odstotkov manj naravnega izvlečka čaja in bil je dražji kot nemški.”

BBC medtem poroča, da se češke družine odpravljajo na tedenske nakupe kar v Nemčijo in druge zahodne države po izdelke, ki so cenejši in hkrati kakovostnejši. “Včasih se mi zdi, da smo kot smetnjak za proizvajalce – kar ostane, pošljejo na Češko,” je povedala Sara Zedinkova za BBC.

U. V.

 • princeska

  Bivše komunistične države (no Slovenija še ni) imamo najnižje plače in najdražje prehranske proizvode najslabše vrste. Proizvajalci ločijo države stare Evrope, te dobijo najboljše proizvode, in države nove Evrope, za nas je dobro vse, kar države stare Evrope zavrnejo.

  • Zgornji

   Amennn !!! ! !!! Žal.

 • Zgornji

  IN TUDI PRI NAS JE – IIIIIIISTOOOOOOO !!! ! !!!

 • Morala

  Jaz pa že dolgo ugotavljam, da BAR KAVA, odkar ni več slovenska, nima več dobrega okusa. Včasih ima okus kot tista PROJA ali DIVKA za belo kavo in tudi diši ne! Sem razočarana in bi prepovedala pod to znamko “Bar Kava” prodajati za takšno ceno. Zanima me ali Hrvati ne dobivajo z iste plantaže kavo kot jo je nekoč DROGA?

 • Hun

  Slovenija se pa spreneveda z Židanom vred

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!