Romunija tik pred najpomembnejšim referendumom

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Romunska demokracija je v akciji. Neverjetni trije milijoni romunskih državljanov so podpisali peticijo, ustavno sodišče pa je soglasno odločilo, da je predlog veljaven. Predlog sedaj potuje v parlament, Romune pa kakor kaže čaka eden najpomembnejših referendumov.

Dejstvo, da živi na svetu samo dva milijona Slovencev in kar 20 miljonov Romunov, kakor kaže ni naključje. Če bodo Romuni na referendumu zaščitili še zakonsko zvezo moža in žene pa se jim tudi v prihodnosti ni bati za rodnost in obstoj naroda.

Zakonska zveza med moškim in žensko je temelj naravne družine, ki omogoča možnost za rojevanje otrok. Do sedaj so imeli Romuni v členu, ki opredeljuje družino in zakonsko zvezo zapisano, da družina temelji na svobodni privolitvi zakoncev v zakonski zvezi ter omogoča njihovo polno enakost, kakor tudi pravice in dolžnosti staršev, da zagotovijo vzgojo, izobraževanje in usposabljanje svojih otrok. Nov predlog je, da se beseda “zakonca” zamenja z besedno zvezo “en moški in ena ženska”.

Bo v romunski ustavi zapisano, da je zakon zveza med enim moškim in eno žensko?
Pred Romuni je referendum na katerem bodo odločali o svoji prihodnosti; o prihodnosti svojih družin in otrok. Organizacija CitizenGo, ki je znana po svojih človekoljubnih akcijah in zbiranju podpisov na spletu, si tudi tokrat prizadeva podpreti vrednote, ki so vsem ljudem na svetu skupne: ljubezen, varnost, zaupanje. S peticijo se skušajo v prvi vrsti najprej zahvaliti romunskemu ustavnemu sodišču za izjemno opravljeno delo, saj se zavedajo, da v nekaterih državah – tudi v Sloveniji – podobne pobude naletijo na vrsto ovir, ki jih morajo vedno znova premagati državljani sami, z močno voljo, trudom in vztrajnostjo.

Foto: iStock

Foto: iStock

Drugi cilj peticije pa je namenjen spodbudi romunskega parlamenta, da razpiše referendum, na katerem bodo lahko državljani demokratično odločali o svoji prihodnosti. Kako se bodo odzvali romunski politiki bo znano po poletnih počitnicah. Glede na tri milijone podpisov pobude pa je volja Romunov jasna. Če Romuniji referendum uspe, bo ta država postala dober zgled ne samo zrele demokracije, ampak predvsem zdrave pameti.

Vesna Vilčnik

 • garfi

  vsega ne moreš imeti, mi imamo rdeče in mavrične

 • Viktorh

  Razmišljajo bolj trezno kot Slovenci.

 • Mirkoca

  Vnaprej se veselim dneva, ko nam bodo Romuni za vzgled.

  • Ruggedplant

   Saj so nam že lahko – poglej kaj so tam že leta 1989 naredili z dikatatorjem Caeusescujem in njegovo partijsko elito. Poleg tega so sprejeli lustracijski zakon že leta 2012, pri nas pa o njem leta 2016 ni ne duha ne sluha. Ne bomo čakali dolgo, da nas bodo začeli celo gospodarsko dohitevati, če bo trend enak…

   • dvanajstzvezdic

    Causescuja je strmoglavila lastna partija. Drugače pa je tam po vaše “kučaniznem bivše partije” na (vsaj) tretjo potenco.

    • Ruggedplant

     Saj so bile vse druge politične opcije razen “lastna partija” prepovedane, tako kot v Jugi, to pa še ne pomeni, da ni bilo notranje opozicije, kaj želiš s tem povedati?

     Zelo težko razumem ta “kučaniznem bivše partije” glede na zgoraj navedeni dejstvi s katerima se Slovenija žal ne more pohvaliti – in to prav zaradi “kučanizma bivše partije”.

  • sodnikisozločinci

   V marsičem so nam lahko že zdaj.

   • pokvarjeniSvet

    Res je se strinjam, sam to videl na lastne oči.

 • rock

  Ali zna kdo naslove pisat? Ste vse novinarje dobili s POP TV. Imate zagotovljen propad kot Planet TV…

  Je treba pol članka prebrati, da prideš do podatka o čem bo referendum.

  • Darth Vader

   a si ga danes še nisi ošilil, pa maš mal polna jajca in si živčen?

 • Nada

  Je pa tudi čudno, da se še potem, ko je tudi ESČP letos 9. junija 2016 v odločbi povedalo:
  “Z današnjo sodbo je ESČP potrdilo, da ima
  izraz “zakonska zveza” iz 12. člena omenjene Konvencije ( Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin) jasen in nedvoumen pomen: gre za skupnost med moškim in žensko. Tako je bilo
  sprejeto leta 1950 in tako velja še danes”
  še vedno morajo(-mo) po posameznih državah boriti za to, da stvari stojijo in ostanejo na svojih mestih kot velja po veljavnem pravu in po naravnem redu stvari.

 • Sredinec4U

  Sterilne Slovence in Romune ne bo rešila ustava, temveč plodni migranti iz drugačnega kulturnega ozadja. Razen če kdo misli, da bo papir sproduciral fertilnost nad 2,0 otroka na žensko? Islam v Evropi in prihajajoča šarija sta primarno krivda sterilnih Evropejcev, ne onih puščavskih čobanov.

 • moat

  “Če bodo Romuni na referendumu zaščitili še zakonsko zvezo moža in žene pa se jim tudi v prihodnosti ni bati za rodnost in obstoj naroda.” Koliko promilov je pri nas ali v Romuniji istospolnih partnerjev ali jih bo v prihodnosti, da bi le-ti lahko vplivali na rodnost? Po mojem mnenju sam zapis (ali opustitev zapisa) v ustavo pač ne bosta povečala oz. zmanjšala rodnosti. Lahko pa se seveda motim, kar pa se mi manj verjetno.

  • Ruggedplant

   Če v življenju meriš le takojšnje in neposredne učinke, moraš biti pa zelo pogosto v zmoti. V posrednih in dolgoročnih učinkih se resnica slej ko prej izkaže.

   • Črtomir

    Lahko pa pogledamo tudi za nazaj. V Sloveniji se že vsaj dve desetletji rojeva premalo otrok. Katastrofalnih posledic se še ne zavedamo, ker ljudje iz številčnejših generacij še vedno delajo. Številko okrog 2 milijona Slovencev pa ohranjamo, ker se nam v zadnjih letih dviga življenjska doba. Pa v Sloveniji istospolno usmerjeni ne morejo sklepati zakonskih zvez.

    Krivi smo vsi kot družba, na splošno. Še najmanj geji, ki so itak vedno bili in vedno bodo, ampak jih je res majhen procent.

    • pokvarjeniSvet

     kriv je v celoti liberalizem…treba ga je gledati skupaj kot paket v celoti..ni samo LGBT in feminizem…tukaj je prepričanje mladih da se ne splača več delat in imeti otroke saj je preveč treba skrbeti za njih.

     lepi primer so današnje moderne liberalne družine ko hočejo otroku samo znamke kupovati za obleč…z argumentacijo češ če cota ne košta najmanj 70€ bo moj otrok izpadel kot klošar….mislim halo…da imam tako ženo….raje nebi pisal kakšen pogovor bi imela.

     Ko sem jaz v šolo hodil, nihče ni gledal koliko kera cota košta kaj šele da bi se kdo norca delal iz tega niti ni nikomur na pamet padlo sploh kako lahko otroku pod 10 let starosti do pride na pamet. Je pa to padlo v bustasto glavo butastim staršem, kateri vse gledajo skozi denar…se sploh vprašam kako to da takšni ljudje sploh imajo otroke…a nebi bilo za te ekstremiste bilo bolj pametno, da sploh otrok nimajo pa se naj posvetijo svoji modi.

     in takšno razmišlanje da hočeš otroku dati vse najdržaje zaradi tega ker se bojiš kaj bodi drugi mislil si za današnjimi povpoprečnimi in podpovprečnimi plačami ne more nihče brez posledic privoščit. S tako mentaliteto se sploh čudim da imajo še sploh kdo otroke danes. In to predvsem butasti belski Evropski starši kjer ima večjo besedo v družini kot moški neka liberalna moderna ženska ki še kuhle ne zna držati v roki, kaj šele metle…totalno lena ženska – feministična…ki vidi otroka zgolj kot strošek oz kot trofejo s katero se razkazuje ostalim kot neko modno ikono in pokal in ne to kar je bistvo imeti otroka.

    • Nata

     Ja, tako kot je napisal že eden od komentatorjev…………..geje so dodobra izrabili !!

   • pokvarjeniSvet

    Tako je na dolgi rok se to dela….gre za načrtno da zmedejo otroke, da jih pripeljejo v izgubo svoje indentitete.

   • moat

    To si sicer lepo povedal in se lepo “rima”, toda drži le v primeru, da bi imeli istospolni partnerji neposreden vpliv na rodnost, pa ga nimajo. Posredno pa, vsaj po mojem mnenju, ne predstavljajo (učinki namreč) kakšnega bistvenega prirastka rodnosti.

  • tramal

   V sloveniji je že vsaj tretina istospolnih in okrog dvajset procentov takih ki še danes ne vedo kaj sploh so.Naprimer cmerar,kućanin podobni.

   • dob

    Jaz ne vem čisto točno kaj istospolno pomeni, zjutraj sem se zbudil in sem opazil, da sem istega spola kot včeraj. Je to nevarno?

    • sodnikisozločinci

     Ja, nevarno je ko gre za živosrebrni termometer, ker lahko pride do zastrupitve. Če uporabiš alkoholnega pa ni problemov. Le slovenskemu pregovoru baba pijana, rit prodana, daš novo dimenzijo – rit pijana, baba prodana.

     • dob

      Nič ne skrbi, opustil sem termometer in vzel termofor, in zdaj že dva dneva spim brez skrbi.

   • Ludvik Poljanec

    o moški kokoš

   • moat

    To samo pomeni, da nimajo “jajc”, ne da so (ali niso) istospolniki. Malce si zamešal, pa nič hudega, res.

  • pokvarjeniSvet

   to ti misliš !! to je zelo pomembno zato LGBT meče miljarde v ta namen (podkupnine, promocijo…itd). Globalisti/sionisti imajo res da veliko denarja ampak za brezveze ga ne mečejo…zgolj da bi ugodili istopolnim…hahah verjemi mi da ne gre za njih ampak za dekadenco in namerno zmanjšanje rodnosti na dolgi rok seveda.

   Ta efekt nebo viden čez 5 let mogoče tudi ne čez 10 let v kaki zamenjavi generacije pa že.
   Saj ti zakoni se vedno jemlejo v paketu, kar pomeni tudi na “izobraževanje in vzgajanje” beri: pranje mozka in psihično pohabljanje otroka….saj gre za pritisk na otroke da gredo v eksperimentiranje in v prisilno spreminjanje mnenj. Če se kdo spozna na psihologijo ve čem govorim.
   Če je kdo najbolj ranljiv za manipulacijo so to definitvno otroci – to ti garantiram.

   • moat

    Malce preveč si šel v prihodnost, ki naj bi bila, kot tudi ti praviš, bolj naklonjena manjši rodnosti. Verjetno je manjša rodnost v prihodnosti kar dejstvo, saj so zaloge dobrin in sam prostor, omejeni, človeštvo pa se ne bo smelo nekontrolirano razmnoževati. Toda v tvoji, sicer oddaljeni prihodnosti, ne bo več važna istospolnost, heterospolnost (pa tudi dvospolnost, če kdaj bo), temveč bodo, vsaj tako kaže, otroci nastajali bolj kot ne v epruveti in z odstranjenimi slabimi geni, pa če bo še ostalo to vpisano v ustavi ali pa ne.

  • sodnikisozločinci

   Največji vpliv na rodnost ima vzgoja otrok v spoštovanju družine in življenja.

   • moat

    S tem se pa strinjam in to drži, ne glede na to ali bo v ustavi družina tretirana samo kot skupnost moža in žene, ali pa ne bo. Vzgoja, ki bo temeljila na spoštovanju življenja, pa zajema tudi strpnost do istospolnih, vsaj tako sam menim.

 • tramal

  No pa nas je prehitela še romunija.Saj čez eno leto nas bo prehitela še zadnja severna koreja.

 • sevenx

  Otroke želijo učiti da je boljše biti homoseksualec.

 • pokvarjeniSvet

  Par dni nazaj sem bil v Romuniji na dopustu. Pa lahko povem da je veliko ciganov tam…Romuni niso cigani tako da nebo keri prišel na idejo, da je isto Romun in Cigan dva različna naroda. Romuni so svetlejše poti medtem ko Cigani temni kot oni ljudje iz Bližnjega Vzhoda.

  Bilo je pa prijetno toplo v Constanti na obali Črnega morja…in lepa peščena plaža s drobnimi školjkami.

  • xtc

   aSI BIL NA DOUSTU PRI SVOJIH?

   • pokvarjeniSvet

    pri tvojih. malo sem se poigral s tvojo ženo.

   • mojadezela

    Bedak.

  • sodnikisozločinci

   Lepo, jaz sem se vrnil iz Romunije, to je iz Karpatov predvčerajšnjim. Država je v primerjavi s Srbijo Amerika, lepo urejena z lepimi hišami in okolico, zemlja obdelana, kar kaže na to, da so ljudje delovni in kulturni. Čez 10-20 let nas bodo prehiteli tako kot Čehi in Poljaki.

   • pokvarjeniSvet

    Ja to se pa strinjam, ko sem to sam videl v živo na svoje oči sem bil pozitivno presenečen. Jaz sem se peljal tudi skozi Transilvanijo čez predele Karpatov. Ful idilično, ljudje delavni, kmečki, celo novogradnje, tiste njihove zanimive doma narejene kočije…nisem se mogel zadržati da nebi fotografiral :)

    Karpati so me zelo očarali…in tudi ljudje so zelo zanimivi in prijazni…moram iskreno priznati da od začetka tega nisem pričakoval. Tako, da ni mi žal, da se obiskal Romunijo, sploh zdaj ko po Zahodni Evropi poka, medtem ko Mediteran je tudi nevarna destinacija…medtem ko v Romuniji sem se počutil varnega tako kot v Karpatih/Transilvaniji, tako v Bukarešti, tako v Constanti :)

    Tudi jaz sem prepričan glede na stanje v Sloveniji, da ima dejansko Romunija (glede tega kar sem sam videl v živo) boljšo prihodnost kot Slovenija.

    jaz sem se tudi vrnil ravno včeraj domov.

 • xtc

  Velja opozoriti na pomembna spoznanja;da s narodi;kot so ROMUNI DOJELI REALNOS ;sLOVENCI PA Z RZNINO MAVRIČARSKO CERARJEVSKOKUČANOVSKO KOMUNISTIČIMI IDIOTIZMI PA NE;ČEPRAV SMO SE LE TEM NARODOM POSMEHOVALI:
  sEVEDA PA JE ZANIMIVO VPRAŠANJE ŠT DVE A JE vLADO TOPEL ;DA TAKO LEZEJO K NJEMU IN PO bERLINU NOSIJO TRANSPARENTE Z dOL tRUM?

 • montyamp
  • pokvarjeniSvet

   običnih pederčin xD

 • Meho

  Če bi imeli diktatorja Brgleza, bi referendum “v skladu z načelom pravne države” že zdavnaj prepovedal. Češ, da gre za zlorabo, Tako si pač Breglez predstavlja referendume. Če gre za njegovo rit, potem je referendum ustavna pravica ljudi. Če pa za kaj drugega, je pa to zloraba ustavne pravice.

 • plamen100

  Levi fašizem naklepno že 25 let uničuje slovenske družine. To kar danes počno, tega pa še partija ni počela, da se naklepno siromašijo celo otroci po drugi strani pa klika s Cerarjem na čelu vzpodbuja pederizme v vseh svojih bolanih pojavnih oblikah!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!