Rošade Angele Merkel: Njena desna roka bo iz gospodarskega ministrstva ustvarila protiutež ministrstvu za finance, ki ga vodijo socialisti

Nemška kanclerka Angela Merkel in minister za gospodarstvo Peter Altmaier (Foto: Twitter)

Potem ko je bila nemška kanclerka Angela Merkel zato, da bi lahko sestavila koalicijo z levo SPD, prisiljena prepustiti ministrstvo za finance socialistom, bo njen najtesnejši zaupnik zadolžen, da najde protiutež socialistom v ministrstvu za gospodarstvo.

Nemška kanclerka je zaupala tradicionalno eno najmanj prominentnih ministrstev svojemu tesnemu sodelavcu in dolgoletnemu svetovalcu Petru Altmaierju. Njegova naloga je iz ministrstva za gospodarstvo narediti protiutež ministrstvu za finance, ki je po dolgih pogajanjih o koaliciji pripadlo socialistom.

Merklova z imenovanjem Altmeierja na mesto ministra za gospodarstvo miri duhove v lastnih vrstah, kjer je slišati veliko negodovanja zaradi prepustitve finančnega ministrstva SPD. Vseeno sama meni, da vse ni tako črno poroča Bloomberg. Po njihovem pisanju naj bi ministrstvo za finance pridobilo na veljavi zaradi spleta okoliščin, v katerih se je odvijala dolžniška kriza, ter izkušenosti in sposobnosti starega finančnega ministra Wolfganga Schäublea, ki je novi predsednik nemškega parlamenta.

Zvest in učinkovit
Ob tem pozabljajo, da kakorkoli je lahko dober minister koristen v slabih časih, tako je lahko slabi minister škodljiv v dobrih. Lep opomnik za to so že samo lovke Georga Sorosa, ki že lobira pri nemškem zunanjem ministru Heiku Maasu iz vrst SPD, ki je pripravljen žrtvovati velikane nemške industrije samo zato, da bi lahko izvajal pritisk na Madžare z namenom, da ne bi sprejeli zakona, ki od nevladnih organizacij terja več transparentnosti glede financ.

A to trenutno ni ena od prioritet nemške kanclerke. Ta naj bi bila bolj zaskrbljena zaradi naraščajočih trgovinskih konfliktov, vzpona umetne inteligence ter kitajskih investicij v Nemčiji. “Močna osebnost, kot je Altmaier, ima moč, da iz tega ministrstva naredi nekaj več,” je odločitev Merklove komentirala nekdanja tiskovna predstavnica nemške vlade Bela Anda. “Altmaier bo na ministrstvu skušal pustiti svoj pečat.” Ne moremo reči, da je Altmaier izgubljal čas. Takoj po imenovanju je odpotoval v ZDA, kjer se je sestal s trgovinskim sekretarjem Wilburjem Rossom, da bi se pomenil o carinah na uvoženo jeklo in aluminij. Njegovo potovanje, ki naj bi bilo koordinirano skupaj z Merklovo, se je vsaj za zdaj izkazalo za uspešno.

Močna medijska prisotnost
To ni prvič, da je Altmaier reševal velike probleme, s katerimi se je spopadala Merklova, oziroma težave, ki jih je ustvarila. Tako je bil prav on tisti, ki je sestavil odziv nemške vlade, ko so migranti začeli vdirati v Nemčijo. ravno tako je bil on tisti, ki je poskrbel za prestop na obnovljive vire električne energije po nesreči nuklearne elektrarne v Fukušimi, ko se je Merklova zavezala, da bo zaprla vse jedrske elektrarne v Nemčiji.

“Moja naloga kot vodja kabineta je poskrbeti, da gospa Merkel ostane kanclerka, kar upam, da bo še dolgo časa,” je povedal leta 2015. To nalogo izpolnjuje tudi s številnimi nastopi na televiziji in z intervjuji ter aktivnim udejstvovanjem na družabnih omrežjih, kar mu daje status vplivne medijske figure, ki kanclerki omogoča, da lahko lažje diha.

Ivan Šokić

 • xtc

  Ko dobijo v roke finance socialisti je z državo konec-tale koalicija bo zelo kratkega veka,zadrli jo bodo prepiri.

 • Novakec1

  O propadu petrodolarja pa nič ne pišete, katastrofa na pomolu, dolar ne bo več osnova za izračun cene surove nafte, a se bedniki novinarji zavedate kaj to pomeni.

  • xtc

   Baje bo osnova Madurov virtualni denar.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!