Rusi izvedli najbolj silovito bombardiranje sirskega Alepa do sedaj

Alep (Foto: epa).

V zadnjih dveh dneh ruska letala izvajajo najmočnejše bombardiranje vzhodnega dela Alepa, ubitih je bilo najmanj osem civilistov. Sirski observatorij za človekove pravice je ocenil pripadnost letal glede na način leta, lokacijo, tip letala in uporabljeno strelivo. Po njihovih navedbah je bilo od 22. septembra, ko so se sirski ofenzivi pridružile ruske zračne sile, ubitih najmanj 290 ljudi, večinoma civilistov. 

Vojska je 5. oktobra sporočila, da se bo intenzivnost bombardiranja zmanjšala, ter pozvala civilno prebivalstvo, naj se oddalji od uporniških borcev, a se  bombardiranje očitno ni zmanjšalo.

Morda vas zanima rusko delovanje v diplomaciji? Rusija zavrnila francoske zahteve za ustavitev ognja

O žrtvah poročajo v Daraji, kjer naj bi prestolnico že avgusta prevzela sirska režimska vojska, del pa naj bi bil še vedno v rokah upornikov. Tokrat je prišlo do napada na šolo, vendar podatki o storilcih niso enotni.

Podatki o žrtvah neenotni
Državna tiskovna agencija Sana je poročala o petih mrtvih in 15 ranjenih, Sirski observatorij pa navaja šest mrtvih, od tega pet otrok, in najmanj 25 ranjenih. Ob tem poudarja, da je več ranjenih v kritičnem stanju, zato bi se lahko število žrtev še povečalo.

Rusija še naprej podpira režim Bašarja al Asada, vztraja pri napadih in si premirja ne želi. Prav tako Putin zavrača diplomatsko srečanje s francoskim predsednikom Hollandom.

A. B., STA