Rusija in Turčija za prekinitev ognja v Siriji do novega leta

Turski zunanji minister Mevlut Cavusoglu (foto: STA).

Uresničitev prekinitve ognja na celotnem ozemlju Sirije naj bi začela veljati pred začetkom novega leta, je sporočil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Prekinitev ognja bi lahko uveljavili ‘vsak trenutek’, je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu za tamkajšnjo televizijo A Haber, ko je turška državna agencija Anadolu že sporočila, da sta se Moskva in Ankara dogovorili o načrtu za prekinitev ognja. Prekinitev je mišljena za celotno ozemlje Sirije, veljati pa naj bi začela v sredo opolnoči.

Načrtujemo, da bomo uresničitev dogovora zagotovili pred začetkom novega leta,” je dejal Mevlüt Cavusoglu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da se bosta Rusija in Turčija danes dogovarjali glede dogovora, ki ga bosta nato podpisali. Po njegovih besedah bodo vse tuje vojaške skupine morale zapustiti Sirijo, tudi šiitsko gibanje Hezbolah, ki se bori na strani sirske vojske. Tako kot prejšnje prekinitve ognja, za katere so se dogovorile ZDA in Rusija, tudi ta prekinitev ne bo veljala za teroristične skupine.

Po uveljavitvi prekinitve ognja se bodo, kot je še dodal turški zunanji minister Cavusoglu, začela mirovna pogajanja med predstavniki sirskega režima in upornikov v Astani. Izključil je možnost, da bi pri pogajanjih sodeloval tudi sirski predsednik Bašar al Asad.

B. J., STA

  • cosmosjasnovidec

    Ravno turki se bodo držali primirja,ko po muslimanskem sedaj sploh nimajo novega leta.

  • koza

    Obama pa je pregnal 35 ruskih diplomatov, še miga pa miga.

  • Caetano

    Erdogan je velik del islamistov iz Alepa enostavno dal pripeljati k svoji vojski v Siriji, da se zdaj skupaj borijo z ramo ob rami. Pravijo, da proti IS, vendar vemo, da so jim glavni sovražniki Kurdi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!